Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γ.Παπαστάμκος: Αναπτυξιακό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για "περισσότερη Ευρώπη" προτείνει το ΕΚ

23/10/2012: Αναπτυξιακό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για "περισσότερη Ευρώπη" προτείνει το ΕΚ. "Στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως ότι θέλουν να πετύχει το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση προτείνοντας έναν μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό για Περισσότερη Ευρώπη". Georgios PAPASTAMKOS MEP

Οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των κορυφαίων μεσοπρόθεσμων οικονομικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίστηκαν σήμερα από την Ολομέλεια του Σώματος που συνεδριάζει στο Στρασβούργο. Η ενδιάμεση Έκθεση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020) και τους Ιδίους Πόρους της ΕΕ, καθώς και το ψήφισμα και οι τροπολογίες επί του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 έτυχαν ευρύτατης διακομματικής στήριξης, κυρίως μεταξύ των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές και μέλη της καθ' ύλην αρμοδίας Επιτροπής Προϋπολογισμών, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταυρακάκης, εργάστηκαν από κοινού κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικής επεξεργασίας των κειμένων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι μία περαιτέρω αύξηση είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση των υπαρχουσών προτεραιοτήτων που συνδέονται με τη Στρατηγική ΕΕ 2020 και απορρίπτει κάθε πρόταση του Συμβουλίου περί μειώσεως των δαπανών της ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Αντίθετα, κρίνει αναγκαία την αύξηση της χρηματοδότησης για την ανταγωνιστικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις υποδομές (Συνδέοντας την Ευρώπη), την έρευνα και την καινοτομία όπως επίσης και τη διατήρηση της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής (ΕΣΠΑ) τουλάχιστον στο επίπεδο της περιόδου 2007-2013. Επιπλέον, υποστηρίζει τη διατήρηση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ - συμπεριλαμβανομένου του ταμείου αγροτικής ανάπτυξης - στο επίπεδο τουλάχιστον του προϋπολογισμού για το 2013, την ενσωμάτωση μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την χρηματοδότηση δράσεων για την εκπαίδευση και τη νεολαία, τα μέσα ενημέρωσης και τα προγράμματα πολιτισμού.

Μια σημαντική παράμετρος του μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού της ΕΕ είναι η ποιότητα των δαπανών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει τη μεγιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των ενωσιακών προγραμμάτων στήριξης και των εθνικών επενδύσεων, καθώς και την εισαγωγή διατάξεων για τις προϋποθέσεις, θεωρώντας ότι θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2020, μέσω ενισχυμένων συνεργασιών με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Ωστόσο, η αρχή των μακροοικονομικών προϋποθέσεων κατηγορηματικά απορρίπτεται.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο "σε μια όλως ιδιαιτέρως κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία για την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζεται με ενιαία φωνή έναντι όσων προσβλέπουν στην αποτυχία του ενωσιακού εγχειρήματος. Το αίτημα για "Περισσότερη Ευρώπη" είναι κενό περιεχομένου όταν συνοδεύεται από εισηγήσεις για δραστική μείωση των πόρων της ΕΕ. Το μοναδικό άμεσα δημοκρατικά νομιμοποιημένο θεσμικό όργανο της ΕΕ έστειλε σήμερα αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών με αποδέκτες τους άλλους θεσμικούς εταίρους του στις επερχόμενες κορυφαίες διαπραγματεύσεις επί του Προϋπολογισμού του 2013 και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020. Ο μακρο-προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη μετάβασή της σε συνθήκες βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης".

Ο κ. Σταυρακάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι "ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το κύριο επενδυτικό κοινοτικό μέσο. Το 94% που επιστρέφει στα Κράτη Μέλη και υποστηρίζει τις επενδύσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ μόλις το 6% αντιστοιχεί σε διοικητικές δαπάνες. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν αποδειχτεί αρκετά για να καταπολεμήσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Ένας καλά στοχευμένος και επαρκής κοινοτικός Προϋπολογισμός επενδύσεων είναι απαραίτητος για να βοηθήσει τον συντονισμό και την ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών. Οι πρωθυπουργοί των 27 Κρατών Μελών θα πρέπει να αποδείξουν με έργα στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θέλουν να πετύχει το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου