Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Σαντορίνη: ηρέμησε το ηφαίστειο – Συνεχίζεται η παρακολούθηση

Σε «ήρεμη κατάσταση», αλλά υπό διαρκή παρακολούθηση, βρίσκεται το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητά του.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ: «το 2011 το ηφαίστειο εμφάνισε κάποια σημάδια ύποπτα και επί ένα χρόνο είχε σκαμπανεβάσματα, με πολλούς σεισμούς, παραμόρφωση του εδάφους και μικρές διαφοροποιήσεις σε θερμοκρασία και χημική σύσταση αερίων. Όμως εδώ και τέσσερις με πέντε μήνες το ηφαίστειο βρίσκεται σε εντελώς ήρεμη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν την έξαρσή του».

Για την παρακολούθηση του ηφαιστείου, η οποία παρά τα θετικά μηνύματα θα συνεχιστεί, συνεργάζονται επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2011 το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφάνισε μια δραστηριότητα (σεισμοί, συσσώρευση μάγματος, μεταβολή του εδάφους σε ύψος και έκταση και αυξημένη ροή αερίων) που ανησύχησε τους επιστήμονες και το υπουργείο Υποδομών συγκρότησε τον περασμένο Φεβρουάριο τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διαρκή αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Ο Οργανισμός έθεσε σε εφαρμογή Ολοκληρωμένο Σύστημα 24ωρης Παρακολούθησης του ηφαιστείου μέσω της τοποθέτησης ειδικών οργάνων μέτρησης.

Τα όργανα αφορούν σε 22 σεισμογράφους και επιταχυνσιογράφους, δέκα γεωδετικούς σταθμούς, τέσσερις παλιρροιογράφους, δύο μετρητές διοξειδίου του άνθρακα και μία θερμική κάμερα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο το ΕΛΚΕΘΕ εγκατέστησε, σε συνεργασία με Γάλλους και Ισπανούς επιστήμονες, όργανα στο βυθό γύρω από το ηφαίστειο, ώστε να μετρήσει την παραμόρφωση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου