Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ψάχνουν τη λύση στο γόρδιο δεσμό του πετρελαίου θέρμανσης

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα Στουρνάρας και εκπρόσωποι των πρατηριούχων - ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Λύση στο γόρδιο δεσμό της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα επιδιώξουν να βρουν σήμερα το μεσημέρι, στην εκ νέου συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων, με δεδομένο ότι – θεωρητικά – από σήμερα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρατηριούχοι είχαν συναντηθεί με τον κ. Στουρνάρα την Παρασκευή, αλλά δεν κατέληξαν πουθενά και η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει από τη Δευτέρα η διανομή πετρελαίου από τους πρατηριούχους και τους μεταπωλητές.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε ήδη από την Παρασκευή στη Βουλή η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως είχε ανακοινωθεί, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται από 60 σε 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ στο κίνησης κατεβαίνει αντίστοιχα από τα 421 στα 330 ευρώ.

Με την τροπολογία καταργείται επίσης η υποχρέωση των νομικών προσώπων να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης στους καυστήρες, που ίσχυσε την προηγούμενη χρονιά, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής επιδόματος θέρμανσης μέσω τραπεζών στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες πολιτών θα πάρουν το λεγόμενο «επίδομα θέρμανσης, καθώς έχουν θεσπιστεί αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου δεν θα μπορεί να υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας για την οποία γίνεται η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης καθώς επίσης και από την γεωγραφική-κλιματική ζώνη στην οποία κατοικεί ο δικαιούχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ «ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ» ΠΟΥ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΑΝ «ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ»
Ακαρπη, όπως αναμένονταν ήταν η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους πρατηριούχους. Οι τελευταίοι ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης καθώς αυτό εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης κατά 50%.

Σημειώνεται ότι ήδη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που κυκλοφόρησε από σήμερα τιμάται μεταξύ 1,35 – 1,40 το λίτρο.

Πηγή: UNITED REPORTERS & EURO2DAY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου