Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Την Κυριακή 21-10-2012, ώρα 12.00 το μεσημέρι, εγκαινιάζεται το οικοτουριστικό πάρκο «ΤΗΘΥΣ» στους Νέους Πόρους Δ.Δίου-Ολύμπου.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΙΣ 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 3.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΑΚΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΠΑΠΑΠΟΥΛΙΟΥ.
Εγκαινιάζεται το οικοτουριστικό πάρκο «Τηθύς» στους Νέους Πόρους του Δήμου Δίου - Ολύμπου
* ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΠΟΤΙΟΥΔΗ
* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ 12ΜΗΝΗ ΒΑΣΗ

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο δρομολογείται και επίσημα την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στα όρια του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Πρόκειται για την έναρξη λειτουργίας του υγρoτόπου 3000 στρεμμάτων του Παπαπουλίου στους Νέους Πόρους, στις παρυφές του Ολύμπου και των Πιερικών ακτών, ως επισκέψιμο ιχθυοτροφικό - οικοτουριστικό πάρκο (η έγκριση των μελετών και του έργου έγινε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας).

Το «Τηθύς» είναι πλέον γεγονός και λειτουργεί στην αύλακα Παπαπουλίου ως επισκέψιμος υγροβιότοπος που αποκτά μέρα με την μέρα την ταυτότητά του και μετατρέπεται σε έναν ελκυστικό προορισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Την Κυριακή 21η Οκτωβρίου 2012, στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Πάρκου «Τηθύς» από  
· τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γ. Παπαθανασίου και

· τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιαννάκη Ποτιούδη

Το Πάρκο κατά την ημέρα των εγκαινίων θα είναι επισκέψιμο από τις 10.00 πμ έως και τις 14.00 μμ. Κατά το διάστημα αυτό θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της «Νέαρχος».

Οι επισκέπτες του θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν και να πληροφορηθούν πώς σε έναν πρώην εγκαταλελειμμένο υγρότοπο, με απουσία οποιασδήποτε φροντίδας και διαχειριστικής πολιτικής, επιχειρείται να του αποδοθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του, να αποκατασταθούν οι φυσικές διεργασίες και λειτουργίες του, ιδιαίτερα με την αποκατάσταση παλαιών χωματερών και τη διευθέτησή τους σε λίμνες, με εγκατεστημένα είδη πανίδας.

Θα διαπιστώσουν ακόμη ότι η περιοχή συνεχώς αλλάζει και μεταμορφώνεται με μία αλληλουχία στοιχείων περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης, προβάλλοντας τα γενικά χαρακτηριστικά των υγροτόπων, θα ανακαλύψουν πλευρές του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω των εκθεμάτων του, θα περιηγηθούν στις πεζοπορικές διαδρομές ανακαλύπτοντας τον πλούτο της πανίδας και της χλωρίδας, ενώ οι μικροί φίλοι θα χαρούν το παιχνίδι στη φύση, το περιβαλλοντικό παιχνίδι.

Οι επισκέπτες του, τέλος, θα πληροφορηθούν και θα διαπιστώσουν τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαχείριση και παρακολούθηση παραμέτρων του περιβάλλοντος και της ποιότητας των υδάτων, ενώ κυρίως θα επιβεβαιώσουν τη δυνατότητα πώς «αργούντες φυσικοί πολιτισμικοί πόροι» μπορούν να αποτελέσουν «εργαλεία» τοπικής ανάπτυξης και να συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε τοπικό επίπεδο.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει πρόσθετη πληροφόρηση στην ιστοσελίδα του «Τηθύς» www.tethys.gr ή επικοινωνώντας με τον κ. Κωνσταντίνο Κουκάρα, Βιολόγο, Υπεύθυνο του πάρκου: Τηλ. 2310327067, 6974658986 - Email: info@tethys.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου