Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ

Σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους οδηγείται η Αθήνα μετά τις εμμονές της τρόικας όσον αφορά κυρίως τα εργασιακά. Με δεδομένο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει στο πακέτο των 11,5 δις στόχος πλέον του Πρωθυπουργού είναι να αποτρέψει μια ευρύτερη εμπλοκή που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και σε πιθανό “κώλυμα” όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις, βάζοντας ενεργά στο παιχνίδι τους Ευρωπαίους εταίρους.
Μπορεί η εντολή στον Γιάννη Βρούτση από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να ήταν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να μην χρεωθεί η Αθήνα μια εμπλοκή , ο Αντώνης Σαμαράς όμως δεν θεωρεί πως οι τροϊκανοί θα κάνουν εύκολα πίσω. Με αυτά τα δεδομένα ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, στις επαφές που θα έχει σήμερα στο Βουκουρέστι και στο περιθώριο του ΕΛΚ , αλλά κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να λάβει μια ουσιαστική πολιτική στήριξη όσων αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα.

Η ξεκάθαρη δήλωση του Φώτη Κουβέλη πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά αν έρθουν στη Βουλή και η έμμεση διαβεβαίωση και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως “αν δεν ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά ο Κουβέλης δεν θα τα ψηφίσει κανείς”, ο κ . Σαμαράς έχει πλέον στα χέρια του και ένα άλλο ισχυρό χαρτί το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει στο εξωτερικό, αυτό της κυβερνητικής συνοχής και της κυβερνητικής σταθερότητας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κατανοεί τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων θεωρεί πως αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης της τρόικας τα εργασιακά δεν θα περάσουν από τη Βουλή και έτσι θα μπει τέλος στις προσπάθειες που καταβάλλονται όλο το τελευταίο διάστημα.

Οι αξιώσεις της τρόικας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όσον αφορά τα εργασιακά ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θέλοντας να δώσει ένα σαφές μήνυμα στους εταίρους τόνισε πως πρέπει να επισπευσθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αυτό όμως θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνει με οποιοδήποτε κόστος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής να παρουσιάσει τον πραγματικό κοινωνικό και εθνικό κίνδυνο που διατρέχει η χώρα. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πως εγχώρια συμφέροντα προωθούν τις δικές τους θέσεις στην τρόικα με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

Για τον ίδιο απαιτείται το γενικό ολοκληρωμένο πλαίσιο, δηλαδή η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους και να υπάρξουν άμεσα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως αυτό το πακέτο πρέπει να είναι το τελευταίο και να πειστούν αγορές και ΜΜΕ πως μπορεί να οδηγήσει τη χώρα πέρα από την κρίση.

Πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. “Οι αξιώσεις της τρόικα στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας τόνισε ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας πως στο βαθμό που αυτές θα γίνονταν αποδεκτές ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας.

Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως όλο το πακέτο των μέτρων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και πως θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο έχει σχέση και με την ανάγκη ύπαρξης της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναμφισβήτητα με τη δυνατότητα της χώρας να αποσύρει μέτρα, στο βαθμό που θα υπάρχουν έσοδα του ελληνικού Δημοσίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη στάση της τρόικας καθώς πλέον θεωρούν πως κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ότι και να γίνει θα προσπαθεί να βάζει εμπόδια στις διαβουλεύσεις. Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώθηκαν αρχικά από το οικονομικό επιτελειο για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσων αφορά τα δημοσιονομικά και τα προαπαιτούμενα, εκεί δηλαδή που φαίνεται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να υπάρχει συμφωνία, αργότερα όμως στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή μπήκε και ο αρμόδιος Υπουργός για τα εργασιακά Γιαννης Βρούτσης ο οποίος και προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση για τις αλλαγές στις αποζημιώσεις και τις τριετίες που ζητά η τρόικα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να συναντηθούν και πάλι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου