Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αγωνία στο Μαξίμου για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ

Ευθεία απειλή από την τρόικα να καταβληθεί σε... δόσεις η δόση των 31,5 δισ. ευρώ αν δεν περάσουν τα μέτρα δέχεται το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση από την τρόικα.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας εμφανίστηκε την Τρίτη στο Κοινοβούλιο και απευθυνόμενος σε δραματικούς τόνους προς τους βουλευτές είπε όταν αν δεν πάρουμε τα 31,5 δισ. ευρώ, κινδυνεύουμε με ασφυξία. Η τρόικα, σε ό,τι αφορά στις αξιώσεις της τελευταίας στιγμής στο κομμάτι των εργασιακών, θεωρεί ότι οι αλλαγές έπρεπε να ισχύσουν από το πρώτο κιόλας μνημόνιο και πως εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως ως προς την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Όπως είναι γνωστό, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση το απόγευμα μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργού Απασχόλησης κ. Γ. Βρούτση.

Πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομικών αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει με πολύ στενά χρονοδιαγράμματα. Από τη στιγμή που δεν έχει καταστεί εφικτό η κυβέρνηση να έχει περάσει από τη Βουλή τα μέτρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, υπάρχει ο κίνδυνος ο πρωθυπουργός να φύγει με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά η κυβέρνηση μεθοδεύει στο να αποσπάσει μία θετική δήλωση από τη Σύνοδο Κορυφής. Η καλύτερη των προσδοκιών δήλωση θα ήταν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικογένειας, αρκεί να πάρει πρώτα όλα τα αναγκαία μέτρα. Την υπόθεση αυτή απεργάζεται προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις και επαφές του στο εξωτερικό έχει αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, δηλαδή στις 22 Οκτωβρίου επιστρέφει η τρόικα προκειμένου να μπουν οι τελευταίες 'πινελιές' στα μέτρα, να γράψει την έκθεσή της και να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης. Το “ατύχημα” θα ήταν, αναφέρουν κυβερνητικές, να μην πάρουμε τα 31,5 δισ. ευρώ στο σύνολό τους, αλλά να τα πάρουμε τμηματικά, μόνο για την αποπληρωμή των δανείων. “Θα ήταν καταστροφή για την πραγματική οικονομία”, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές...
Πηγή: REPORTER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου