Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ροή χρημάτων στην οικονομία από το Σεπτέμβριο

Ποσό ύψους περίπου 1,4 δισ. θα διοχετεύσει στην αγορά από το Σεπτέμβριο -και μέχρι το τέλος του 2015- η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ προς στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και για χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Σχετική συμφωνία επετεύχθη κατά τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη αντίστοιχα. Παράλληλα, υπήρξε και πολιτική συμφωνία για την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.

«Η διαπραγμάτευση πήγε καλά, συμφωνήσαμε σε όλα. Νομίζω οι συμφωνίες θα υπογραφούν μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε την επανενεργοποίηση της ΕΤΕπ στον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο».

Για ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό ότι [...] η συνεργασία θα επεκταθεί στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων αλλά και στην διευκόλυνσης των ιδιωτικοποιήσεων».

Στη συνάντηση επιλύθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν τους τελευταίους μήνες την παροχή ρευστότητας από την ΕΤΕπ. Συγκεκριμένα:

1. Συμφωνήθηκαν οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών.

2. Ενεργοποιείται η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε υπογραφεί το Μάρτιο και υλοποιείται τώρα, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δις. ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα:

-600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή το επόμενο εξάμηνο

.-1 δισ. ευρώ ως το Δεκέμβριο του 2013 και -1,44 δισ. ως το τέλος του 2015.

Το Ταμείο Εγγύησης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1:2.3. Συμφωνήθηκε η δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.

Όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί αλλά και ο κ. Χόιερ, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης υπογράμμισε πως «ρήτρα δραχμής δεν υπήρξε ποτέ». Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως «ξεκαθαρίστηκε σήμερα σε ό,τι αφορά στη ρήτρα ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ, σημειώνεται ότι δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή αλλά δεν ήταν και ξεκάθαρο αυτό το σημείο».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχολίασε ότι «ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε τη διάθεσή μας για στενότερη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας». «Επιλύσαμε ένα σημαντικό θέμα με σκοπό να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η επενδυτική προσπάθεια σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια" και σημείωσε χαρακτηριστικά "κάναμε ένα μεγάλο άλμα"», πρόσθεσε.


Πηγή:apospasma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου