Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

«Συνεδρίαση ΔΣ Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Ολύμπου –Λιτόχωρο 13-7-2012»-Επιστολή του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Προς
Φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
ΛΙΤΟΧΩΡΟ

ΘΕΜΑ: «Συνεδρίαση ΔΣ Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Ολύμπου –Λιτόχωρο 13-7-2012»

Αξιότιμα Μέλη του ΔΣ ,

Παρά τον προγραμματισμό να παραστούμε ,ως Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Λιτόχωρο (13/7/2012) , με πρωτοβουλία του Φορέα σας ,που έχει ως θέμα τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή άλλων δράσεων,χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση ,αλλά και αδειοδότηση , από σας ,δυστυχώς για λόγους ανωτέρας βίας , δεν θα μπορέσει να παραστεί και να παρουσιάσει τις απόψεις του Δικτύου ,πάνω στο μείζον θέμα της ημερίδας σα;ς.

Όπως ,ίσως, να ξέρετε, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» που είναι Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική –Εθελοντική Οργάνωση και που εκπροσωπεί εβδομήντα Εθελοντικές Οργανώσεις Ελασσονιτών από όλο τον κόσμο ,έχει ως μια από τις βασικές τους προτεραιότητες την ανάδειξη αλλά ,κυρίως ,την προστασία του Ολύμπου ,ως παγκόσμιου μνημείου της Φύσης .
Στα πλαίσια ,λοιπόν, αυτά το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , έχει συστήσει εδώ και δύο χρόνια ,ειδική επιτροπή Περιβάλλοντος , η οποία ασχολείται με τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής μας και ιδιαίτερα του Ολύμπου.
Η επιτροπή αυτή αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες και μάλιστα σε αυτή συμμετέχουν τόσο ο Καθηγητής Δασολογίας κ. Θεοχ. Ζάγκας (Πρόεδρος της επιτροπής),όσο και η Δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα,ως μέλος , πέρα από τις πολύ σπουδαίες θεσμικές ιδιότητες που έχουν στον Φορέα σας και για τον οποίο εργάζονται συστηματικά .
Αντιλαμβάνεστε ,λοιπόν, τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το μείζον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Ολύμπου ,έχοντας κατά καιρούς υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις , οι οποίες προστατεύουν τον Όλυμπο ,αλλά ,παράλληλα ,τον καθιστούν και ως ένα «αναπτυξιακό όπλο» ,για την ανάπτυξη των παρολύμπιων περιοχών.

Θα πρέπει ,όμως , να επισημάνουμε ότι πέρα από το θέμα της σημερινής συνάντησης,που και εμείς το θεωρούμε σημαντικό ,θα πρέπει ,ως Φορέας να αντιμετωπίσετε με επιτυχία ,πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα θέματα ,που επηρεάζουν αρνητικά τον Όλυμπο και τον καταστρέφουν με βιαιότητα και στα οποία εμπλέκονται ιδιώτες ,Δήμοι κ.ά .
Και φυσικά αναφερόμαστε στην λαθροϋλοτομία ,στη λαθροθηρία , στη μόλυνση ,στη μεταφορά υλών ,στη δημιουργία δρόμων και τόσων άλλων ,που όλοι γνωρίζουμε και έχουν τεθεί , επανειλημμένα ,από πολλές έγκριτες περιβαλλοντικές οργανώσεις , χωρίς να υπάρχει, μέχρι σήμερα , η ανάλογη κινητοποίηση ή ακόμα περισσότερο ,το ανάλογο αποτέλεσμα.

Πιστεύουμε ,ακράδαντα ,ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρίες ,πάνω σε σοβαρότατα περιβαλλοντικά θέματα και ότι όλοι μαζί συντεταγμένα θα πρέπει να διεκδικήσουμε ,όχι το μέλλον που σχεδιάζουν άλλοι για μας σε σχέση με τον Όλυμπο ,αλλά το μέλλον που αξίζει και σε μας και στα παιδιά μας .
Γι’ αυτό ο δικός σας ρόλος ,που είναι σημαντικός θα πρέπει να γίνει ορατός και σεβαστός και να επιβληθούν, επιτέλους, κανόνες καλής συμπεριφοράς προς όλους, που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Όλυμπο ,δημιουργώντας έτσι ,όχι μόνο συνθήκες απόλυτης προστασίας του βουνού ,αλλά παράλληλα να δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές τις παρολύμπιες περιοχές, με τη νέα χωροθέτηση των ορίων του Εθνικού Δρυμού και τον ορισμό των Ζωνών προστασίας του μυθικού βουνού.

Ο Όλυμπος χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας ,ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των παρολύμπιων περιοχών του και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του ,έτσι ώστε να καταστεί ο αγαπημένος τόπος προορισμού για τους ορειβάτες και τους λάτρεις της Φύσης ,από όλο τον κόσμο ,με την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων βουνού .

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων μας ,αλλά ιδιαίτερα το δικό σας .

Πιστεύουμε ,τα συμπεράσματα της σημερινής σας συνάντησης, να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για όλους μας και για τα οποία θα ενημερωθούμε αναλυτικά .

Καλή επιτυχία

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Ο πρόεδρος Η γενική γραμματέας
Σκριάπας Κων/νος Μπουζούκη Ελισσάβετ
Οικονομολόγος,Σύμβουλος Ανάπτυξης Οικονομολόγος

Σημείωση:
Το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» είναι Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση και εκπροσωπεί ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ (70) Συλλόγους Ελασσονιτών από την επαρχία Ελασσόνας ,από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο .Στα άμεσα ενδιαφέροντα του είναι θέματα Πολιτισμού,Περιβάλλοντος ,Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Οικονομία ς. Υλοποιεί Συνέδρια,Ημερίδες ,Σεμινάρια ,πολυήμερες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ,συμμετέχει ενεργά στην Κοινωνική Διαβούλευση,συνεργάζεται με άλλα Δίκτυα ,Πανεπιστήμια,Φορείς και ανθρώπους των Γραμμάτων αι των Τεχνών και υλοποιεί Συλλογικές δράσεις με τους Συλλόγους-Μέλη του για τον Άνθρωπο και τον Μέλλον του . Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και θεωρείται ως Πρότυπο Καλής Πρακτικής .
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» :
1. Έχει διοργανώσει πρόσφατα ,στην Ελασσόνα ,δύο μεγάλες Επιστημονικές Ημερίδες με θέμα την ανάπτυξη των αθλημάτων βουνού στον Όλυμπο και την ανάπτυξη Εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή ( η πρώτη στις 2/8/2010 και η δεύτερη 22/12/2010)
2. Έχει πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας , με τα Μέλη του ,με θέμα τον Όλυμπο και την «ανάπτυξή» του (31/1/2011) .
3. Έχει συστήσει Ειδική Επιτροπή για την ανάπτυξη των Αθλημάτων βουνού στον Όλυμπο
4. Έχει ως τεχνικούς Συμβούλους ,διακεκριμένους αθλητές αλλά και επαγγελματίες στο χώρο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
5. Έχει πραγματοποιήσεις δράσεις στον Όλυμπο ,που τον αναδεικνύουν και τον προβάλλουν ,σε όλο τον κόσμο.
6. Έχει προτείνει εγγράφως ,σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων στον Θεσσαλικό Όλυμπο
7. Πραγματοποιεί δράσεις για την ανάδειξη του μυθικού βουνού και οι Σύλλογοι-Μέλη του πραγματοποιούν ,πολλές και μεγάλες δράσεις στον Όλυμπο, ιδιαίτερα οι υπερδραστήριοι ορειβατικοί –χιονοδρομικοί Σύλλογοι –Μέλη του
8. Έχει προτείνει ,εδώ και δύο χρόνια ,τη θεσμοθέτηση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
9. Έχει παρέμβει για την αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού και τη μετατροπή τους σε Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο Ολύμπου-Κοκκινοπηλός .
10. Έχει υλοποιήσει πολλές Ημερίδες ,ανά την Ελλάδα ,με σκοπό την ανάδειξη του Ολύμπου, ως μνημείου της Οικολογίας και του Πολιτισμού .
11. Διαθέτει Επιστημονική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία έχει και άποψη και προτάσεις

Δ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκριάπας Κων/νος
–Οικονομολόγος-Σύμβουλος Ανάπτυξης (Σύλλογος Ελασσονιτών Ν.Μαγνησίας)

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :Mπουζούκη Ελισσάβετ
Οικονομολόγος-Διοίκηση Επιχ/σεων και Οργανισμών («Πολιτιστικό Προξενείο» Ελασσόνας)

ANTIΠΡΟΕΔΡΟΣ Α’-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Κόνιαρη Ελένη –
Επισκέπτρια Υγείας- ( Σύλλογος των εν Αθήναις Αντιχασιωτών-)

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β’ –ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ : Αστερίου Θωμάς -
Οικονομολόγος (Σύλλογος Ελασσονιτών Λάρισας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»)

ΤΑΜΙΑΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ,ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Φουρκιώτης Κων/νος – Στρατιωτικός ε.α. . (Αθλητικός Σύλλογος ¨ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ,ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
Φουνταρλή Ανδρομάχη Καθηγήτρια Φιλόλογος ( ΧΟΣ ΣΠΑΡΜΟΥ )

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:
Κελεπούρη Καίτη –Ιατρός Κυτταρολόγος
(Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου «Πύθιος Απόλλωνας» )

YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ:
Λιάκος Νικόλαος- Εκπαιδευτικός
(Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλανίδας )

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ,ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: Λιόλιος Θωμάς –
Αστυνομικός (Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης “Η Τριπολίτιδα”).

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ:
Πέρα από τις αρμοδιότητες όλων των μελών του Δ.Σ. ,το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ολοκληρώνει τη διαδικασία σύστασης Επιστημονικών Επιτροπών ,αξιοποιώντας Επιστήμονες διεθνούς κύρους ,προκειμένου να παράγεται έργο υψηλού επιπέδου ,πάνω σε μείζονα θέματα που απασχολούν το Δίκτυο και την περιοχή(Πολιτισμός,τοπικά προϊόντα,Ανάπτυξη,Κοινωνική Αλληλεγγύη,Κοινωνική Οικονομία κ.ά) .
Ήδη λειτουργεί ,από τον Απρ. 2010 με απόλυτη επιτυχία η Επιτροπή Περιβάλλοντος, που αποτελείται από πέντε διακεκριμένους επιστήμονες ,με επικεφαλής τον Καθηγητή Δασολογίας ΑΠΘ Δρ.κ. Θεοχάρη Ζάγκα .
Επίσης ,διαθέτει δεκάδες Επιστημονικούς Συνεργάτες ,υψηλού κύρους και εξειδίκευσης που ασχολούνται με τον Άνθρωπο ,το Περιβάλλον ,τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου