Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Μεταστέγαση υπουργείων και πώληση ΔΕΚΟ προωθεί η κυβέρνηση

Κλειδώνουν σήμερα -εκτός απροόπτου- τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα ακούσουν πρώτα την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και μετά θα αποφασίσουν το μείγμα για το νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα έχει ορίζοντα ως το 2014. 

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει δύο σενάρια στην Τρόικα, η οποία επιστρέφει στις 26 Ιουλίου. Το ένα σενάριο θα εκτείνει τη δημοσιονομική προσαρμογή ως το 2014 ενώ το άλλο ως το 2016. Κι αυτό γιατί από τις μέχρι τώρα συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς δεν κατορθώθηκε να βρεθούν και τα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τις νέες περικοπές. 

Τα μέτρα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα ανέρχονται μόνο στα 7,5 δισ. περίπου. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ είναι περικοπές 89 κοινωνικών επιδομάτων, το 1 δισ. ευρώ από την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις και τα υπόλοιπα από διάφορους κωδικούς των υπουργείων. Επιπλέον, για να διασωθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην περικοπή του εφάπαξ έως 40%. 

Παράλληλα, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και γι” αυτό θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή που θα καταργεί δύο πολύ σημαντικές διατάξεις. Η πρώτη διάταξη ορίζει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να κατέχει λιγότερο από 51% στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ (ψηφίστηκε όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΤΕ) και η δεύτερη αναφέρει ότι ένας ιδιώτης δεν μπορεί να κατέχει άνω του 20% των μετοχών μιας ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας. Οι διατάξεις αυτές αφορούν ουσιαστικά την ΕΥΔΑΠ (το δημόσιο έχει το 61,3%), την ΕΥΑΘ (74%), τη ΔΕΗ (51%), τη ΔΕΠΑ (65%), τη ΔΕΣΦΑ (65%), τα ΕΛΤΑ (90%), και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%). Σαμαράς: Κόψτε δαπάνες από παντού 

Στη χτεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή να εντοπιστούν άμεσα όλες οι δαπάνες του Προϋπολογισμού που μπορούν να περικοπούν σχετικά αναίμακτα. Επιθυμία του κ. Σαμαρά, είναι μην αναγκαστεί να προχωρήσει από τώρα σε οριζόντιες περικοπές. Γι” αυτό, με επιστολή του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν ως την επόμενη Τρίτη όλα τα ακίνητα που ανήκουν στα υπουργεία τους. Στόχος της νέας απογραφής ακινήτων είναι να μεταστεγαστούν τα υπουργεία σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να μην πληρώνουν ενοίκια. 

Στο τραπέζι και οι οριζόντιες περικοπές 
Ωστόσο κυβερνητικός παράγοντας δεν απέκλειε χτες το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να κάνει οριζόντιες περικοπές, καθώς πολλοί υπουργοί δεν έδειξαν να έχουν πάρει το μήνυμα και στις συσκέψεις με τον κ. Στουρνάρα πρότειναν περικοπές πολύ μικρότερες του αναμενομένου. 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές για περιστολή των δαπανών. Κι αυτό διότι στα δύο αυτά υπουργεία «πέφτει» το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών προκειμένου να βρεθούν τα 5,5 από τα 11,5 δισ. των περικοπών που αναζητά να κάνει η κυβέρνηση. 

Δύο γραμμές στην κυβέρνηση 
Πάντως, η συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων για τις περικοπές δεν θα είναι εύκολη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε χτες ότι ο στόχος της περικοπής 11,5 δισ. ευρώ είναι δύσκολος, «σχεδόν αδύνατος» και επανέλαβε τη θέση του ότι απαιτείται επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. 

Στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις: 
Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι κύριοι Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα συμφωνήσουν ότι είναι αδύνατος ο στόχος για κόψιμο 11,5 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια και θα επιμείνουν από την αρχή ότι πρέπει να δοθεί παράταση μιας ακόμη διετίας προκειμένου να βρεθούν ακόμη 4 δισ. 
Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι προκειμένου να πετύχουμε το φθινόπωρο την επαναδιαπραγμάτευση, πρέπει σήμερα να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς την Τρόικα. 

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου