Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Λευτέρης Μωυσιάδης: "Το Ευρωπαϊκό μέτωπο που συγκροτείται από τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί στη συγκεκριμένη συγκυρία τη μόνη διέξοδο για τη χώρα"

Συνέντευξη τύπου του πολιτευτή Λευτέρη Μωυσιάδη
“Το διακύβευμα στις 17/6 μας υπερβαίνει όλους”


Συμμετείχα στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, θέτοντας τις πολιτικές μου τοποθετήσεις τις οποίες πρεσβεύω διαχρονικά, στην κρίση των συμπολιτών μου με στόχο την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος, την διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας και την αξιοπρεπή, σοβαρή πολιτική εκπροσώπηση που αξίζει η Πιερία. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση και διάθεση συνεργασίας. Με αυτό το κριτήριο επεδίωξα σε δύσκολες στιγμές τη συνεννόηση και την ένωση δυνάμεων διεκδικώντας θετική ψήφο από τους συμπολίτες μου.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσοι στήριξαν, βοήθησαν και ενίσχυσαν αυτήν την ευγενική προσπάθεια και έδωσαν 1.260 ψήφους ψήφους στη Δημοκρατική Συμμαχία. Κυρίως όμως νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω εκείνη τη μερίδα των πολιτών με τους οποίους μέσα στη σύγχυση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία, καταφέραμε να συνεννοηθούμε και να επικοινωνήσουμε, άσχετα αν στο τέλος συμφωνήσαμε ή όχι.

Οι προτάσεις μου για την “Πιερία του αύριο” – ένα σχέδιο που εκπονήθηκε σε συνεργασία με στελέχη παραγωγικών φορέων, κοινωνικών εταίρων, ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικών συλλόγων της Πιερίας, παραμένει και θα βρίσκεται σε αδιάλειπτη διαδικασία επικαιροποίησης. Αποτελεί, κατά την κρίση μου, μια χρήσιμη πλατφόρμα πολύ συγκεκριμένων, κοστολογημένων, χρονολογημένων και άμεσα εφαρμόσιμων προτάσεων που είναι απόλυτα συντεταγμένες και ταυτόσημες με τις αρχές και την ορολογία μιας μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής λογικής.


Στο τέλος της πιο σύντομης προεκλογικής περιόδου της σύγχρονης ιστορίας του τόπου ο ελληνικός λαός ψήφισε και έδωσε μια εντολή, όπως ακριβώς την τόνιζα και προεκλογικά. Την εντολή συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και έτσι η άρνηση υπακοής σε αυτή την εντολή, οδήγησε τη χώρα ξανά σε εκλογές. Συγκεκριμένα κόμματα και ηγεσίες αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και λύγισαν μπροστά στο βάρος των ευθυνών που έπρεπε να αναλάβουν.


Μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το διακύβευμα έχει ακόμη πιο έντονες διαχωριστικές γραμμές, με τον πολιτικό χρόνο μάλιστα να έχει ήδη εκπνεύσει. Όλες οι δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει μέλλον στην Ευρώπη οφείλουν να συνεργαστούν. Η συνεργασία σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη, οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν υπάρχουν. Μία είναι η διαχωριστική γραμμή. Είναι μεταξύ αυτών οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μείνει στο ευρώ και μπορεί και πρέπει να μείνει μέσα στην Ευρώπη και αυτών οι οποίοι επιτρέπουν στον εαυτό τους το λαϊκισμό της δραχμής.


Η Ντόρα Μπακογιάννη ανταποκρινόμενη στα όσα τονίζαμε προεκλογικά, λαμβάνοντας και την έγκριση από το πολιτικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα, είχε χρέος να συμμετάσχει στη συγκρότηση ενός ισχυρού πολιτικού μετώπου των δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα ενεργό και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με την ευρύτερη δυνατή επιρροή και απήχηση σε όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους. Ενός μετώπου που θα εκφράσει τους δημιουργικούς ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου, αλλά και όλους εκείνους που βιώνουν τα δραματικά αδιέξοδα της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της Ελλάδας, κατέστη αναγκαίο να παραμεριστούν διαφορές. Πολιτικές και προσωπικές. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποδειχθεί πως όταν λέγεται ότι πρέπει να μπει η Ελλάδα πάνω απ' όλα, επαληθεύεται στην πράξη.


Στις 17 Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν αν η Ελλάδα θα είναι με λόγο και ρόλο στο Ευρώ και την Ενωμένη Ευρώπη ή θα καταστεί ουραγός της Ευρώπης, γυρίζοντας στη δραχμή και ακυρώνοντας τις θυσίες και τις προσπάθειες των Ελλήνων που υλοποίησαν το στόχο της ένταξής μας στο ευρωπαϊκό όραμα. Ετούτη την ώρα η ευθύνη κάθε μίας και καθένα από μας είναι τεράστιες, όχι μόνο απέναντι στο παρελθόν αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα απέναντι στην Ελλάδα και στην Πιερία του αύριο.


Οφείλουμε όλοι, να αντιταχθούμε αποτελεσματικά στις δυνάμεις του λαϊκισμού είτε είναι αριστερόστροφες είτε δεξιόστροφες. Να εμποδίσουμε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται πολιτικά την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια και επενδύουν σ' αυτήν, αδιαφορώντας αν με την πολιτική τους οδηγούν τον τόπο στη χρεοκοπία, στην καταστροφή και εν τέλει πίσω στη δραχμή.


Ερωτήσεις δημοσιογράφων:


Προσωπικά είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου;


Οι νηφάλιες φωνές της κοινής λογικής σε μια εποχή που επικρατεί η σύγχυση δεν είχαν στο σύνολό τους την αναμενόμενη ανταπόκριση. Ούτε μισή φορά δεν αρκέστηκα σε εύκολες δηλώσεις. Ούτε είπα ευχάριστα πράγματα. Γιατί πολύ απλά οι συνθήκες επέβαλαν και συνεχίζουν να επιβάλλουν σοβαρότητα και αυξημένη αίσθηση της ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Και ενώ οι συνθήκες εκτροχιάζονται υπάρχει μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου, με ναυαρχίδα του τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συντονισμένοι στην είσπραξη ψήφων δυσαρέσκειας, οργής και αγανάκτησης λέγοντας συνειδητά ψέματα στους πολίτες μόνο και μόνο για να γίνουν αρεστοί.


Φήμες σας ήθελαν να εντάσσεστε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο νομό Πιερίας…

Υπέπεσαν και στη δική μου αντίληψη οφείλω να ομολογήσω. Ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, πιστεύετε πραγματικά πως ενδιαφέρει έστω και έναν πολίτη στην Πιερία η συμμετοχή μου ή μη, ή του οποιουδήποτε άλλου, σε κάποιο ψηφοδέλτιο; Οι πολίτες έχουν ν’ αντιμετωπίσουν καίρια θέματα επιβίωσης και μείζονος σημασίας προβλήματα και η ελάχιστη απαίτηση που έχουν σήμερα από το πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του είναι να υπερβούν εαυτούς και να βάλουν πλάτη για την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων για την πολιτική επιβίωση του καθενός.

Ο φάκελος “πολιτική” έκλεισε για εσάς;

Όχι. Μόλις ξεκίνησε. Απλά θέλω να καταστεί σαφές πως πολιτική για μένα δεν είναι τα οφίκια, ούτε η δεύτερη, τρίτη, ή τέταρτη θέση σε κάποιο ψηφοδέλτιο. Παρά μόνο η ευκαιρία να είσαι χρήσιμος για τους συμπολίτες σου και για το σύνολο. Από οποιαδήποτε μετερίζι. Και στα 33 μου χρόνια δεν θέλω να γίνω επαγγελματίας των ψηφοδελτίων, ούτε πολιτικός επισκέπτης. Ζω, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι στην Κατερίνη και η αγάπη για την Πιερία δεν εξαντλείται σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Τι θα ψηφίσετε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου;

Βρισκόμαστε στην κρίσιμη ώρα του μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι. Εκτιμώ πως οφείλουμε να σταθούμε όλοι πάνω από όσα μας χωρίζουν για να αναδείξουμε όσα μας ενώνουν. Το διακύβευμα μας υπερβαίνει άλλωστε όλους. Έτσι το Ευρωπαϊκό μέτωπο που συγκροτείται από τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί στη συγκεκριμένη συγκυρία τη μόνη διέξοδο για τη χώρα.

2 σχόλια:

  1. Κατέβασε λίγο την κουκούλα να δω κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις κουκούλες τις φορούν "τα καλά παιδιά" του συστήματος που ρουφιανεύουν και σκοτώνουν στο ξύλο διαδηλωτές.

    marlen

    ΑπάντησηΔιαγραφή