Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ της Ολυμπίας Ευαγγέλου

Η εικόνα της τοπικής αγοράς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας και όπως αναφέρουν καταστηματάρχες της πόλης ‘κάθε πέρυσι και καλύτερα.’ Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης λοιπόν, οι πιο ευάλωτες ομάδες της αλυσίδας του εμπορίου είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρόλο που οι τιμές στα προϊόντα έχουν μειωθεί αισθητά, οι καταναλωτές είναι συντηρητικοί στις αγορές τους.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό, φταίει μόνο η οικονομική κρίση;
Αναμφίβολα η οικονομική κρίση και η εργασιακή αβεβαιότητα των πολιτών κάθε άλλο παρά βοηθάνε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στην κυκλοφορία του χρήματος. Σε αυτό φυσικά συμβάλει και το ασταθές πολιτικό σκηνικό με την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης γεγονός που κάποιοι καταστηματάρχες ευελπιστούν πως θα επιλυθεί μετά τις εκλογές ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν σίγουροι πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, τουλάχιστον σύντομα.
Όμως υπάρχει ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα για την τοπική μας αγορά, το οποίο συνίσταται στην τάση των καταναλωτών να σπεύδουν σε γειτονικές πόλεις με μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα για τις αγορές τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει επιχειρηματίας της πόλης, η Βόρεια Πιερία λόγω της εύκολης και γρήγορης διέλευσης σπεύδει προς τη Θεσσαλονίκη και πολύ μεγάλο ποσοστό της Νότιας Πιερίας προς τη Λάρισα με αποτέλεσμα η Κατερίνη που είναι και το εμπορικό κέντρο του Νομού να μη δουλεύει με το 100% του αγοραστικού δυναμικού της. Κάτι τέτοιο είναι τελείως ζημιογόνο για την τοπική αγορά ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επιχειρηματίας, «θα ήταν ευχής έργο οι κάτοικοι του Νομού να στηρίξουν την τοπική αγορά και οι επαγγελματίες με τη σειρά τους να βελτιώσουν τις παροχές υπηρεσιών και να χαμηλώσουν τις τιμές.»
Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα για την τοπική αγορά είναι το παρεμπόριο, το οποίο υφίσταται και επηρεάζει πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ακόμη και για τους καταναλωτές το παρεμπόριο εγκυμονεί κίνδυνους με τη χρήση παραποιημένων προϊόντων. Ειδικά στην Πιερία και λόγω του τουρισμού, στις παραθαλάσσιες περιοχές το παρεμπόριο απορροφά σημαντικά κέρδη από τις επιχειρήσεις.
Ως αντίκτυπο όλων των παραπάνω έχει επηρεαστεί η σωστή λειτουργία της τοπικής αγοράς με τα κέρδη των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής έχουν μειωθεί αισθητά σε μεγάλα ποσοστά, έως και 30% κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο κάτι που ξεκίνησε από περιφερειακές περιοχές της πόλης και τείνει πλέον να παρατηρείται και σε κεντρικά σημεία, όπως στον πεζόδρομο.

Πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε την τοπική αγορά μας;
Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να στηρίξουμε την τοπική αγορά καθώς έτσι ενισχύουμε την ανάπτυξη του τόπου μας και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Στηρίζοντας και προτιμώντας τις τοπικές αγορές, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας των δικών μας ανθρώπων, δε φεύγουν τα χρήματα από τον τόπο μας ,ενισχύουμε την τοπική οικονομία και τέλος δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. 

Ολυμπία Ευαγγέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου