Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου - Ομιλία για τις διατροφικές συνήθειες γυναικών

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/7 ΣΤΙΣ 7.30 Μ.Μ. ΣΤΟΥΣ «ΜΥΛΟΥΣ» - ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Την πρώτη από τις τέσσερις θερινές του εκδηλώσεις πραγματοποιεί αυτή την Κυριακή 17 Ιουλίου, ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου. Ολόκληρο το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή 17/7
Η πρώτη εκδήλωση του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου θα γίνει την Κυριακή 17 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στους Μύλους, όπου θα παρατεθεί καφές και θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τη διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Κατερίνα Μπελογιάννη.
Θέμα της ομιλίας της θα είναι: «Διατροφικές συνήθειες των γυναικών στα διάφορα στάδια της ζωής τους».
* Επίδοση βεβαιώσεων σπουδών του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Σάββατο 30/7
Η δεύτερη εκδήλωση του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ στο ανοιχτό θέατρο του Λιτοχώρου.
Συγκεκριμένα, θα γίνει εκδήλωση αδελφοποίησης του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου με τον πολιτιστικό σύλλογο Ψυχρού Λασιθίου Κρήτης.
Θα ακολουθήσουν χορευτικές εκδηλώσεις με κρητικό χορευτικό συγκρότημα και με τα χορευτικά του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου.

Κυριακή 31/7
Την Κυριακή 31 Ιουλίου στις 11.00 το πρωί στο πνευματικό κέντρο του δημαρχείου Λιτοχώρου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης έργων ζωγραφικής από τα τμήματα του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου.
Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 6 Αυγούστου, θα είναι ανοιχτή από τις 7.00 μ.μ. μέχρι τις 10.00 μ.μ.
Στον ίδιο χώρο θα γίνεται και παρουσίαση ποιημάτων νέων δημιουργών.

Κυριακή 7/8
Η τελευταία θερινή εκδήλωση του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου θα γίνει την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Litochoro Resort στην Πλάκα Λιτοχώρου.
Πρόκειται για μουσικοποιητική βραδιά, αφιερωμένη στον Νίκο Γκάτσο.

7ήμερη εκδρομή στην Ιταλία
Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου θα πραγματοποιήσει 7ήμερη εκδρομή στην Ιταλία (Ρώμη και Φλωρεντία). Πληροφορίες, στα τηλ.: 6972 765 334 και 6985 010 077.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Μια ιδέα δημιουργίας που γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια
Η παρουσία του Π.Ο.Λ. στον πολιτισμό και τη ζωή της κοινωνίας του Λιτοχώρου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1976. Ο τότε δήμαρχος, αείμνηστος Αθανάσιος Κοκκώνης, με θέρμη παρουσίασε και υποστήριξε την ιδέα της δημιουργίας πολιτιστικού ομίλου σε μια ομάδα γυναικών του Λιτοχώρου. Η ομάδα αυτή αποτέλεσε και το πρώτο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Γυναικείος λοιπόν ο σύλλογος με μέλη γυναίκες, σήμερα 500, δίνει τη δυνατότητα στους άντρες να συμμετέχουν ενεργά ως αρωγά μέλη, καθώς ο πολιτισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών! Έχουμε βέβαια το προνόμιο εμείς οι γυναίκες του Π.Ο.Λ. και «κληρονομικώ δικαίω» να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να παράγουμε πολιτιστικό έργο και να δίνουμε τη δυνατότητα να απολαύσουν την χαρά της προσφοράς και της δημιουργίας όλοι οι συντοπίτες μας.
Ο Όμιλος έχει ανάγκη από όλους και στοχεύει στην ενεργοποίηση παλιών και καινούριων φίλων καθώς και των νέων ανθρώπων. Όλοι έχουμε την δυνατότητα, εφόσον υπάρχει θέληση, να προσφέρουμε στο πολιτισμό του τόπου και της πατρίδας μας.
Σήμερα το Δ.Σ. του Π.Ο.Λ. δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Τα 11 μέλη του, όλα απαραίτητα, προγραμματίζουν και συντονίζουν το πολύπλευρο έργο του.

Ο τομέας της λαϊκής παράδοσης
Ο τομέας της λαϊκής παράδοσης κυριαρχεί, σύμφωνα με το καταστατικό, συσχετίζεται όμως με την σύγχρονη ζωή και τον πολιτισμό.

Η λαϊκή φορεσιά
Η λαϊκή φορεσιά και ο εμπλουτισμός της ιματιοθήκης του ομίλου είναι στόχος υψηλός που απαιτεί και μεγάλο κόστος, μας δίνει όμως την δυνατότητα να μελετήσουμε και να προβάλουμε την ελληνική φορεσιά και μέσα από αυτή τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη δημιουργία της, καθώς και τις εργασίες που γίνονταν στο σπίτι από τις γυναίκες (αργαλιός, κέντημα, πλέξιμο, γνέσιμο και βάψιμο μαλλιού, ράψιμο). Μπορεί κανείς επίσης μελετώντας τη φορεσιά να αντλήσει πληροφορίες σχετικές με την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική θέση αυτών που την φορούσαν, με τις κλιματολογικές συνθήκες, με το επίπεδο πολιτισμού και την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της τοπικής ζωής, καθώς το φόρεμα και ο άνθρωπος συνδέονται αμφίδρομα.

Ο χορός
Όταν ανοίγει ο χορός και αντηχεί το τραγούδι που τον συνοδεύει ξεδιπλώνονται θέματα, πληροφορίες, βήματα ρυθμικά, έκφραση και συναίσθημα. Είναι και ο χορός και το τραγούδι ιστορικές πηγές αξίας και εμείς στο Λιτόχωρο τραγουδούμε τη ζωή και χορεύουμε με μεράκι. Τραγουδούμε τη γέννηση αλλά και το θάνατο, την καθημερινότητα, τις χαρές και τις λύπες, τα ιστορικά γεγονότα που μας σημάδεψαν, τους πόθους και τις ελπίδες μας!

Ο φιλολογικός και ιστορικός τομέας
Ο φιλολογικός και ιστορικός τομέας του Π.Ο.Λ. έχει πολλά να δώσει και είναι δεκτικός σε προτάσεις.

Η τέχνη
Η μελέτη και η προβολή της και η διδασκαλία της στα τμήματα εικαστικών τεχνών προσελκύει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η σύγχρονη ζωή
Η ποιότητα της σύγχρονης ζωής, η ψυχαγωγία, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, το θέατρο, ο σύγχρονος χορός, η δημιουργική απασχόληση παιδιών, είναι στόχοι εφικτοί που απαιτούν όμως και χρήμα και γνώση και διάθεση για προσφορά και σεβασμό στον άνθρωπο και αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού μας και κυρίως των νέων παιδιών. Σήμερα ο Π.Ο.Λ. έχει στα τμήματά του και εκπαιδεύει 300 νέους ανθρώπους στο χορό, στη ζωγραφική και στη δημιουργική απασχόληση.
Όλοι αυτοί οι τομείς καλύπτονται με εθελοντική προσφορά. Ο εθελοντισμός σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή πέρα από την ποιότητα της προσφοράς προϋποθέτει περιεχόμενο ψυχής και καλλιέργεια καθώς και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους. Όλοι στον Πολιτιστικό Όμιλο αγωνιζόμαστε και θέλουμε και μπορούμε να παράγουμε πολιτισμό. Έχουμε ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, το δήμο και κάθε άνθρωπο που αγαπάει τον πολιτισμό και τη δημιουργία. Σας καλούμε όλους να συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια. 

Για το Δ.Σ. του Π.Ο.Λ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δέσποινα Καρτσιούνα - Παπαζαχαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου