Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Θανάσης Παπαγεωργίου - Δελτία Τύπου 12/07/2011

Ο ρόλος και τα προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου

Συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής

Ο ρόλος του Τύπου στην ενημέρωση της Ελληνικής Περιφέρειας, τα προβλήματα και το μέλλον του περιφερειακού Τύπου συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής πρόεδρος της οποίας είναι ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου.
Στην συζήτηση κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενώσεων Ιδιοκτητών των Περιφερειακών Εφημερίδων (Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων) οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις επιχειρήσεις των τοπικών – περιφερειακών εφημερίδων.

Τα ελλείμματα στην ενίσχυση του τοπικού Τύπου
«Παρ’ όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τους νόμους, δεν κατάφερε ο περιφερειακός Τύπος να καρπωθεί του δημόσιου πλούτου, ο οποίος διατέθηκε ή χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση του Τύπου. Ιδιαίτερα με την εξέλιξη των περίφημων media shop με τις απρόσωπες σχέσεις και λειτουργίες, τα κονδύλια που διέθεσαν οι κρατικοί Οργανισμοί ή κρατικά προγράμματα για προβολή έργων και πολιτικών ποτέ δεν έφτασαν, δεν έγιναν εισόδημα για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης» τόνισε στην αρχική του εισήγηση ο κ. Θανάσης Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου ανοίγοντας τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των Ενώσεων των Ιδιοκτητών του Περιφερειακού Τύπου ζήτησε από αυτούς να φωτίσουν με τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις τους όλες της πλευρές της κατάστασης που επικρατεί στον περιφερειακό Τύπο και όπως επεσήμανε «Η συμβολή και η φιλοδοξία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών είναι το υλικό αυτό που θα αποτυπωθεί, θα παραχθεί από την διαδικασία της συζήτησης να κωδικοποιηθούν τα προβλήματα και οι προτάσεις και να κοινοποιηθούν στα αρμόδια Υπουργεία για να δρομολογηθούν λύσεις».

Στην συζήτηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Ιδιοκτητών των περιφερειακών Εφημερίδων:
Ο κ. Φάνης Ζουρόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.)
Ο κ. Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής (Ε.Ι.Ε.Τ.Ε.Α.)
Ο κ. Γιάννης Λασκαράκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.)
Ο κ. Γρηγόριος Τριανταφυλλόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων  (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.)
Ο κ. Μάκης Βουγουρδής, ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Πρωινή» και «Γιαννιτσά»

Στις εισηγήσεις – τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των περιφερειακών εφημερίδων επεσήμαναν πως  στη χώρα μας υπήρξε ένα μοντέλο κρατικό, συγκεντρωτικό και ο Τύπος δομήθηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του. Κεντρική Εξουσία - Κεντρικός Τύπος  από τη μια και από την άλλη Κρατική αδύναμη περιφέρεια - αδύναμος περιφερειακός Τύπος. Αυτό βέβαια δεν έγινε τυχαία. Έγινε σκόπιμα για να ελέγχονται κεντρικά οι οικονομικές και οι πολιτικές εξελίξεις. Τονίστηκε η σημασία και η αξία του περιφερειακού Τύπου και ζήτησαν να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν κανόνες διαφάνειας και αρχών για να μπορούν να λειτουργήσουν οι υγιείς επιχειρήσεις που υπηρετούν την ενημέρωση έξω από ιδιοτελείς σκοπούς.
Υπογραμμίστηκε  επίσης πως οι εφημερίδες της περιφέρειας, είναι ένα μέρος της ιστορίας του τόπου μας. Είναι ο καθρέφτης και μερικές φορές η συνείδηση των τοπικών κοινωνιών. Η κάθε περιφερειακή εφημερίδα καταγράφει τη ζωή και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας με έναν τελείως ανεπανάληπτο τρόπο που δεν έχει καμιά σχέση με το πώς χειρίζονται τα περιφερειακά θέματα οι Αθηνοκεντρικές εφημερίδες.

Τα προβλήματα επισημάνθηκαν συνοπτικά είναι:
1.  Η κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης η οποία δεν φτάνει στα περιφερειακά ΜΜΕ
2.  Η κατάργηση των ατελειών με πρόσφατη αυτήν του ειδικού τιμολογίου των ΕΛΤΑ που προκαλεί προβλήματα στην αποστολή των εφημερίδων
3. Ο μεγάλος όγκος των απλήρωτων λογαριασμών από κρατικές δημοσιεύσεις (διακηρύξεις ανακοινώσεις ΟΤΑ, Νομ. Αυτοδιοικήσεων και άλλων ΝΠΔΔ) η απόδοση του ΦΠΑ γι αυτούς και τα οικονομικά αδιέξοδα που προκαλούν στους ιδιοκτήτες εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων.
4.  Το νομικό πλαίσιο για την λειτουργία των Περιφερειακών ΜΜΕ το οποίο χρήζει άμεσα αλλαγής
5. Το πρόβλημα που προέκυψε με τον ανασχηματισμό και την ανάληψη της αρμοδιότητας που αφορά τα περιφερειακά ΜΜΕ η οποία όσο δεν οριστικοποιείται καθυστερεί σημαντικά θέματα που πρέπει να διεκπεραιωθούν.

Οι Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής που πήραν το λόγο συμφώνησαν ο καθένας με την πολιτική οπτική του κόμματος που ανήκει στα όσα ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους των περιφερειακών εφημερίδων. Μίλησαν οι Βουλευτές, Λιάνα Κανέλη, Αργύρης Ντινόπουλος, Σίμος Κεδίκολγλου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Γεώργιος Καρασμάνης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρήστος Μαγκούφης, Γρηγόρης Αποστολάκος, Σπυροπάνος Μαργέλης, Παύλος Μαρκάκης και  Γιώργος Ντόλιος.
Τέλος τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν σε άλλες  συνεδριάσεις να κληθούν και οι εκπρόσωποι των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Ραδιόφωνα, Τηλεοράσεις) και οι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας. 


Ειδική Μόνιμη Επιτροπή ΠεριφερειώνΗ Βουλή των Ελλήνων ασκεί νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για το σκοπό αυτό συνιστώνται επιτροπές που συγκροτούνται από Bουλευτές, ανάλογα με τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων Bουλευτών. Οι επιτροπές επιλαμβάνονται του νομοθετικού έργου ή του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή ειδικών θεμάτων.

Μία κατηγορία Επιτροπών είναι οι Ειδικές μόνιμες επιτροπές οι οποίες συνιστώνται στην αρχή κάθε τακτικής συνόδου της Βουλής, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, πλην της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία συνιστάται στην αρχή κάθε βουλευτικής περιόδου και λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκειά της.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών έχει αντικείμενο την παρακολούθηση και ενημέρωση της Βουλής για τη λειτουργία των περιφερειακών οργάνων της Πολιτείας και ιδίως για ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης.

Συμμετέχουν 30 Βουλευτές, 16 από το ΠΑΣΟΚ, 9 από την ΝΔ, 2 από το ΚΚΕ, 2 από τον ΛΑΟΣ και 1 από τον ΣΥΝ.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου

Α' Αντιπρόεδρος, ο Βουλευτής  της Ν.Δ. Μαργαρίτης Τζίμας Γεωργίου

Β' Αντιπρόεδρος, ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νικόλαος Καραθανασόπουλος

Γραμματέας, Βουλευτής του ΛΑΟΣ  Κυριάκος ΒελόπουλοςΗ Επιτροπή στους επτά μήνες λειτουργίας της με πρόεδρο τον Βουλευτή Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου συνεδρίασε και συζήτησε για τα παρακάτω θέματα:Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) και για τον Επενδυτικό Νόμο (14-12-2010)  Η συμβολή της νέας Περιφερειακής Διοίκησης στην ανάπτυξη των Περιφερειών. Ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση (20-01-2011)Ενημέρωση και παρουσίαση στοιχείων για την κατάσταση των Περιφερειών, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Ανδρέα Γεωργίου (8-2-2011)Τρείς συνεδριάσεις με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τους  Περιφερειάρχες Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη (2-3-2011), Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη (7-4-2011), Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα (19-5-2011).Παρουσίαση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής από τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ιωάννης Σγουρό ( 8-6-2011)Ο ρόλος του Τύπου στην ενημέρωση της Περιφέρειας.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ. Φάνης Ζουρόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.), Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής (Ε.Ι.Ε.Τ.Ε.Α.), Γιάννης Λασκαράκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.), και Γρηγόριος Τριανταφυλλόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.).Υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχώνΣτο πλαίσιο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών λειτουργεί η Υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών αντικείμενο της οποίας είναι η μελέτη των προβλημάτων των περιοχών αυτών, η υποβολή προτάσεων για τη βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη, την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής παράδοσηςΗ ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών των νήσων.

Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο Ανωγείων, κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Σφακίων, κ. Παύλο Πολάκη (14-4-2011)Συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα ανάπτυξης ορεινών περιοχών της Ηπείρου.

Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημερώθηκαν από το κ. Ιωάννη Σεντελέ, Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, την κ. Σταυρούλα Καραβασίλη, Πρόεδρο του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ορεινής Άρτας «ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ», και τον κ. Κωνσταντίνο Παππά, Γραμματέα της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου και Γραμματέα του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος (11-5-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου