Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Κονταριώτισσας μία «μαραθώνια» συνεδρίαση του Δ.Σ. που διήρκεσε έξι και πλέον ώρες! Τα θέματα πολλά, 26 τον αριθμό (21 στην ημερήσια διάταξη και άλλα 5 που τέθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εκτός ημερησίας). Τα περισσότερα πάντως είχαν και πάλι διαδικαστικό χαρακτήρα, ωστόσο ορισμένα προκάλεσαν τόσες συζητήσεις και – σε ορισμένες περιπτώσεις – αντεγκλήσεις που η διαπραγμάτευσή τους κράτησε επί μακρόν.
Το πρώτο θέμα (κατόπιν αλλαγής στη σειρά) ήταν αυτό της αίτησης για συμμετοχή του δήμου μας στην «Όλυμπος – Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α», όπως αναγραφόταν στην πρόσκληση. Ούτε ο τίτλος του θέματος, ούτε η σύντομη γραπτή εισήγηση που μας είχε δοθεί, μπορούσαν να καταστήσουν σαφές το ακριβές περιεχόμενο του θέματος. Τελικά προέκυψε από τις προφορικές εισηγήσεις των κκ. Τασχουνίδη και Σατραζέμη πως το θέμα σχετιζόταν με την προσπάθεια ίδρυσης του ονομαζόμενου «Σχολείου (ή Πανεπιστημίου) του Ολύμπου», ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος με επίκεντρο την Ελληνική Μυθολογία. Σε τηλ. συνομιλία με τον κ. Τασχουνίδη του ζήτησα να μη μείνει η εισήγηση στο τυπικό επίπεδο της «επικαιροποίησης» μίας παλαιότερης απόφασης (οι πρώην δήμοι Αν. Ολύμπου και Δίου είχαν ήδη αποφασίσει την συμμετοχή τους στο εγχείρημα), αλλά να καταστούν απόλυτα σαφείς οι σκοποί της εταιρείας, η χρηματοδότησή της, όλοι οι φορείς που συμμετέχουν κτλ. Ως δημ. σύμβουλοι έχουμε χρέος να απαιτούμε διεξοδική ενημέρωση για κάθε θέμα που αφορά τον τόπο μας και όχι απλά να επικυρώνουμε προειλημμένες αποφάσεις. Άλλωστε η διεξοδική συζήτηση κι ενημέρωση είναι προς όφελος όλων και βοηθά να αποφεύγονται και να ξεδιαλύνονται οι όποιες παρεξηγήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ήμαστε η παράταξη που είχε κι έχει πάντοτε ως σύνθημα το «ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ»! Ευχαριστώ λοιπόν τους δύο εισηγητές και για τον τρόπο της εισήγησής τους, αλλά κυρίως για το ότι υπομονετικά άκουσαν όλες τις παρατηρήσεις μας και απάντησαν στις δικαιολογημένα πολλές ερωτήσεις που τους έγιναν.
Από την πλευρά μας τα ερωτήματα και οι παρατηρήσεις που τέθηκαν στη συζήτηση ήταν κυρίως τα εξής: 1) Πρώτον, ζήτησα να ανακοινωθεί ποιος είναι ο φορέας διαχείρισης και ποια τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας αυτής, καθώς και το τι αναγράφεται επακριβώς στο Φ.Ε.Κ. ίδρυσής της (να σημειωθεί ότι οι εισηγητές είχαν αποστείλει το Φ.Ε.Κ. αυτό στον δήμο, όμως από αμέλεια του Προεδρείου το κείμενο δεν είχε δοθεί στους δημ. συμβούλους πριν από τη συνεδρίαση). 2) Έπειτα στο θέμα του διεθνούς διαγωνισμού ιδεών για τον τρόπο συγκρότησης αυτού του ιδρύματος, πρότεινα ο διαγωνισμός αυτός να διεξαχθεί υπό την αιγίδα και την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 3) Επεσήμανα πως ένα «Πανεπιστήμιο» ή οποιοδήποτε άλλο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν μπορεί να υφίσταται και να λειτουργεί αυτόνομα μόνο με μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως ακούστηκε ως πιθανός σκοπός από τους εισηγητές. Ίσως θα μπορούσε να συμβεί αυτό αν λειτουργούσε ως παράρτημα άλλου κάποιου μεγάλου Πανεπιστημίου (π.χ. του Α.Π.Θ.). 4) Τέλος, όπως ήταν φυσικό, ζήτησα να γίνει ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο ρόλος και ποιες οι υποχρεώσεις του δήμου μας στο όλο εγχείρημα! Επίσης η κ. Μόχλα – Φαρμάκη ρώτησε ποιο θα είναι το ποσό που θα κληθεί να συνεισφέρει σε πρώτη φάση ο δήμος Δίου – Ολύμπου για τη συμμετοχή του σε αυτή την εταιρεία και ανακοινώθηκε πως το ποσό αυτό ανέρχεται στις 12.000 ευρώ.
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν και γενικότερα από τη συζήτηση που έγινε προκύπτει ότι έχει προηγηθεί μία σοβαρή προσπάθεια από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας για να πάρει «σάρκα και οστά» το όραμά ενός επιστημονικού κι εκπαιδευτικού ιδρύματος στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και της Πιερίας που δυνητικά θα συνεισφέρει και στην καλώς εννοούμενη ανάπτυξη της περιοχής. Μένουν βέβαια κάποια ερωτηματικά για ορισμένες λεπτομέρειες, τα οποία βέβαια δεν θα μπορούσαν όλα να απαντηθούν στον περιορισμένο χρόνο της συζήτησης. Για τον λόγο αυτό δήλωσα πως θα μπορούσα να κατανοήσω την αρνητική ψήφο ή το «λευκό» οποιουδήποτε συναδέλφου.
Ωστόσο η δική μας τοποθέτηση και ψήφος ως παράταξη ήταν «ναι, με επιφυλάξεις», δείχνοντας έτσι πως κατ’ αρχάς είμαστε θετικοί σε μία προσπάθεια που μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για τον τόπο, θέλουμε πάντως να ξεκαθαριστούν στην πορεία ορισμένα σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και προσοχής. Δηλώνω από τώρα ότι μεταξύ άλλων ιδιαίτερα βασικό είναι το ζήτημα της συνέχισης της συμμετοχής και της στήριξης του όλου εγχειρήματος από το Α.Π.Θ. (και από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο επιστημονικό ίδρυμα), ενώ θα πρέπει πιστεύω να γίνει αποδεκτός εμπράκτως από μία εταιρεία που φέρει το όνομα «Όλυμπος», ο ειδικός ρόλος του Δήμου Δίου – Ολύμπου (έστω «τιμής ένεκεν») με αυξημένη εκπροσώπησή του στο Δ.Σ. της εταιρείας και του ιδρύματος αυτού.
Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου