Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ασλανίδου, Ανδρεάτος απόψε στο αρχαίο θέατρο του Δίου

Από τη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ":
http://www.makthes.gr/news/arts/77287/

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr


Οσοι βρεθούν απόψε στο αρχαίο θέατρο του Δίου δεν θα χαρούν μόνο τα τραγούδια που έγραψαν μερικοί από τους καλύτερους έλληνες συνθέτες πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά θα χειροκροτήσουν και τις ερμηνείες της Μελίνας Ασλανίδου και του Γεράσιμου Ανδρεάτου, οι οποίοι συμμετέχουν στη συναυλία, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Σίγουρα όμως θα κρατήσουν το πιο ζεστό χειροκρότημα για την ορχήστρα που θα συνοδεύσει τους δύο σολίστ και τη χορωδία που συμμετέχει στην εκδήλωση.
Ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου, η συναυλία αποτελεί ένα από τα τακτικά ραντεβού που δίνουν το Δίον και η γύρω περιοχή με τη δική τους ορχήστρα, την Ορχήστρα Νέων δήμου Δίου-Ολύμπου. “Η ορχήστρα δημιουργήθηκε το 2007 με πρόταση που μου έγινε από τον τότε δήμαρχο Γρηγόρη Παπαχρήστου. Με πολύ και σοβαρή δουλειά έχει φθάσει πια σε αυτό το επίπεδο να συνοδεύει καλλιτέχνες σε μεγάλες συναυλίες”, λέει ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Ο χαρακτηρισμός “Νέων” δεν είναι τυχαίος, αφού στην ορχήστρα ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις 15 ετών.
“Δεν είναι μια συμφωνική ορχήστρα, αλλά θα τη χαρακτήριζα λαϊκή. Έχει βιολιά, και μπουζούκια, κιθάρες και ούτι, μαντολίνο και κλαρίνο”. Σίγουρα έχει κέφι και διάθεση για δουλειά, αφού τα μέλη της βρίσκουν τον χρόνο να κάνουν πρόβες όλο και πιο εντατικές όσο πλησιάζει η μέρα των συναυλιών που δίνουν όχι μόνο στο πλαίσιο του φεστιβάλ αλλά και στη διάρκεια του χρόνου. “Δουλεύουμε μεμονωμένα, μετά γίνονται γκρουπάκια, και στο τέλος κάνουμε την ομαδική πρόβα”.
Αυτή η καλή δουλειά έδωσε και καλά αποτελέσματα, που επέφεραν όχι μόνο την εκτίμηση των κατοίκων της περιοχής αλλά και των καλλιτεχνών που πρόθυμα συμμετέχουν στις συναυλίες που διοργανώνει η Ορχήστρα Νέων του δήμου Δίου-Ολύμπου. “Το 2008 συνοδεύσαμε τον Μανόλη Μητσιά στο αρχαίο θέατρο και τον χειμώνα είχαμε ένα αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, με το ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Ακολούθησε την επόμενη χρονιά μια συναυλία στο αρχαίο θέατρο με τον Αντώνη Ρέμο σε ένα πρόγραμμα που στήσαμε ειδικά με σεβασμό προς τον χώρο”. Στο ενεργητικό της η ορχήστρα έχει ακόμη την παρουσία της στις συναυλίες του Δημήτρη Μπάση και του Ντέμη Ρούσου, που δόθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Και μια διαφορετική χορωδία
Όμως υπάρχουν και οι πρόβες της χορωδίας, η οποία έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Την αποτελούν οι μητέρες και οι γιαγιάδες των μελών της ορχήστρας! “Γι’ αυτό έχουμε και μια ιδιαίτερη σκηνική παρουσία, αν αναλογιστείτε ότι στην σκηνή εμφανίζονται τρεις γενεές μιας οικογένειας”. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες αφήνουν τις υποχρεώσεις τους στο σπίτι ή στα οικογενειακά κτήματα, για να ασχοληθούν και με το τραγούδι. “Ευτυχώς το διασκεδάζουν. Το βλέπουν ως χόμπι. Αφήνουν τα καπνά, για παράδειγμα, και έρχονται στην πρόβα γιατί περνούν καλά στις δύο ώρες που διαρκεί”.
Ο μαέστρος Νίκος Πατρής έκανε την επιλογή των τραγουδιών της σημερινής συναυλίας από τα πολλά που έγραψαν οι συνθέτες πάνω στην ποίηση του Ελύτη. Έτσι θα ακουστούν τραγούδια του Λίνου Κόκοτου και της Νένας Βενετσάνου, του Παπαδημητρίου αλλά και του Θεοδωράκη, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων μουσική και για το “Άξιον Εστί”, με αποσπάσματα από το οποίο θα κλείσει η συναυλία. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

  • Η συναυλία αρχίζει στις 9.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου