Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 
Διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Βέροιας, Δίου - Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας για την ανάδειξη της Ιστορίας του
Της Γιωτας Συκκα
Σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας, όπου πολλά πράγματα μένουν στάσιμα, γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν» ή κι αν περισσεύουν πρέπει να δοθούν σε άλλες προτεραιότητες κι όχι πάντα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους κι ας τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, η περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.
Αναζητώντας το νέο της πρόσωπο στον «Καλλικράτη», οι πιο τολμηροί βρίσκουν τρόπους να δημιουργήσουν τις βάσεις για νέες προοπτικές ανάπτυξης τουλάχιστον σε πολιτιστικά ζητήματα. Στην προκειμένη περίπτωση το «στοίχημα» είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.
Τη στιγμή που κάποιοι στην Αθήνα τσακώνονται, προκειμένου να στηθεί στην πλατεία Κοτζιά το άγαλμα του έφιππου στρατηλάτη, ενώ στα Σκόπια δεσπόζει στην κεντρική πλατεία εδώ και λίγες ημέρες το 24 μ. άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου, στη Μακεδονία ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τα ίδια τα μνημεία για να δείξουν τις ρίζες του. H ιδέα είναι μια ενδοπεριφερειακή - διαδημοτική συνεργασία με άξονα τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Ενα δίκτυο μνημείων, το οποίο θα εξελιχθεί σε ενιαίο αρχαιολογικό προορισμό και πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να φωτιστούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Κεντρικής Μακεδονίας και να αποτελέσουν τη βάση για συνέργειες σε όλα τα επίπεδα.
Ενα δίκτυο με τίτλο «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» με την Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία να δραστηριοποιούνται για να αναδειχθούν περισσότερο οι: Αιγές-Βεργίνα, Δίον, Αρχαία Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας κ.ά. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία τα οποία συνδέονται με τη Μακεδονία και με μεγάλες προσωπικότητες της Ιστορίας, όπως ο Φίλιππος Β΄, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης κ.ά.
Η διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας, αποτελούν κατά τον κ. Αναστάσιο Καραμπατζό (δήμαρχο της Νάουσας που είχε και την ιδέα) «ένα τόξο» περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, η οποία «καλείται να παίξει το δικό της σημαντικό ρόλο στο παρόν και το μέλλον της Β. Ελλάδας και της Βαλκανικής». Ολα αυτά θα τονιστούν στην ημερίδα που διοργανώνεται στις 9 του μηνός στη Νάουσα (Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους) όπου θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους Δήμους Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας.
Δεν είναι η πρώτη φορά οι συγκεκριμένοι δήμοι συνεργάζονται μεταξύ τους. Είχε προηγηθεί τρία χρόνια πριν η ανάδειξη του Βέρμιου. Στην ημερίδα (την έναρξη των εργασιών θα κάνει η γ.γ. Λ. Μενδώνη), θα υπογραφεί και το σχετικό πρωτόκολλο. Ολες αυτές οι δράσεις θα αποδίδουν «πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία της περιοχής μας», υπογραμμίζει ο κ. Καραμπατζός. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Πάρκου Μακεδονίας.
Το δίκτυο είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης εξειδικευμένων επιστημόνων με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού και τη συμμετοχή επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση ενός μάστερ πλαν που θα ανατεθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων και φορέων (IZ΄ και ΚΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, Πανεπιστήμιο κ.α.). Επίσης εκδόσεις εντύπων για την προβολή των μνημείων,, σχεδιασμός του προγράμματος επισκέψεων με τη συνεργασία των φορέων τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και διοργάνωση παγκόσμιου συνεδρίου με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο και τις προσωπικότητες που συνδέονται με την περιοχή (Φίλιππος Β΄, Αριστοτέλης κ.λπ.) κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου