Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Επανέρχεται στον Δ.Δίου-Ολύμπου το παλιό δημοτικό σχολείο Πλαταμώνα

ΕΙΧΕ ΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΡΟΧΑΡΙΔΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Επανέρχεται στον δήμο Δίου-Ολύμπου το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Πλαταμώνα, που πριν από 10 περίπου χρόνια είχε παραχωρηθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία ως χώρος αποθήκευσης, με την προοπτική όμως ο χώρος να καταστεί κάποια στιγμή εκθεσιακός και προσβάσιμος στον καθένα αλλά και να επιστραφεί στον δήμο όποτε αυτός κρίνει ότι του είναι απαραίτητος.
Επειδή ακούγονται κάποια σχόλια και γίνονται ορισμένες συζητήσεις επί του θέματος, ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βασίλης Βροχαρίδης, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους που ο δήμος προέβη στη διαδικασία επιστροφής του κτιρίου. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, Β. ΒΡΟΧΑΡΙΔΗΣ.
Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε και που αφορά στην απομάκρυνση της αρχαιολογίας από το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου στον Πλαταμώνα, έχω να κάνω ορισμένες διευκρινήσεις για δυο λόγους.
Πρώτος λόγος είναι ότι εμπλέκομαι άμεσα, γιατί ως αντιδήμαρχος αλλά  και κάτοικος Πλαταμώνα είμαι αυτός που ξεκίνησα και συνεχίζω τις ενέργειες, ώστε το κτίριο και ο αύλειος χώρος να παραδοθεί για χρήση στην τοπική κοινότητα.
Ο δεύτερος λόγος, είναι γιατί ακούγονται διαφορά που αρκετές φορές απέχουν πολύ της αλήθειας.
Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή δίνοντας ένα μικρό ιστορικό τού πώς καταλήξαμε στο σήμερα. Στα πλαίσια του έργου κατασκευής της ΠΑΘΕ αλλά και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών πρόεκυψαν διαφορά αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά εκ των όποιων σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία, είναι μεγάλης ιστορικής αξίας.
Στην αρχή, τα ευρήματα αυτά φυλάσσονταν στο εργοτάξιο της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά όταν διαλυθήκαν οι αποθήκες της, ζητήθηκε από τον τότε δήμαρχο Ανατολικού Ολύμπου, κύριο Δημήτρη Βράνο, η παραχώρηση του παλιού δημοτικού σχολειού (το 2000 αν δεν κάνω λάθος) ως χώρος αποθήκευσης.  
Η τότε δημοτική αρχή συμφώνησε και μάλιστα παραχώρησε τον χώρο χωρίς κανένα αντάλλαγμα αλλά και χωρίς κανένα ενοικιαστήριο συμβόλαιο ή οποιοδήποτε άλλο χαρτί παραχώρησης, με την προοπτική όμως ο χώρος να καταστεί κάποια στιγμή εκθεσιακός και προσβάσιμος στον καθένα αλλά και να επιστραφεί στον δήμο όποτε αυτός κρίνει ότι του είναι απαραίτητος.
Αντ’ αυτού, σήμερα έχουμε έναν αύλειο χώρο στον οποίον περιμετρικά υψωθήκαν κάγκελα, αναρτήθηκαν πινακίδες, όπως «ο σκύλος δαγκωνει», δεν υπάρχει πουθενά οποιαδήποτε ένδειξη (πινακίδα με ωράρια ή κάτι άλλο) ότι μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τον χώρο και το πιο αντιαισθητικό από όλα, μια αυλή γεμάτη λυόμενες κατασκευές που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες και εργαστήρια.
Δέχομαι ότι αυτά όλα είναι προφανώς για λόγους ασφάλειας αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που περιμέναμε, όταν ο χώρος πέρασε στην χρήση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Να ξεκαθαρίσω κάτι που είναι απόλυτο για μένα αλλά και για τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Πλαταμώνα. Όλοι μας θα θέλαμε τα αρχαία που αποκαλύπτονται στον τόπο μας, να παραμένουν και να εκτίθενται εδώ και γι αυτό δεσμευτήκαμε ως δήμος Δίου-Όλυμπου στην αρχαιολογική υπηρεσία να κάνουμε οποιοδήποτε έγγραφο ή διάβημα για παραχώρηση του παλιού σταθμού (ιδιοκτησίας ΓΑΙΟΣΕ) ή του «Ξενία» (Αστικά Ακίνητα) σύμφωνα με δική της επιθυμία γι αυτή τη χρήση.
Το παλιό σχολείο όμως έχουμε ήδη αποφασίσει να το κάνουμε νηπιαγωγείο (αποσυμπιέζοντας το δημοτικό σχολείο με το οποίο συστεγάζεται) ή παιδικό σταθμό που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.
Ίσως εγώ να το βλέπω κάπως ρομαντικά, αλλά θα ήθελα το σχολείο που έμαθα πέντε ρημαδογράμματα, να το ξαναδώ γεμάτο με παιδιά. Ακόμη και ρεαλιστικά όμως να το δούμε, το να είναι το κεντρικότερο δημόσιο οικόπεδο του Πλαταμώνα δεσμευμένο και όχι ελεύθερο για οποιαδήποτε χρήση αποφασίσει η δημοτική αρχή, θεωρώ ότι πρέπει κάπου εδώ να σταματήσει.
Αυτά τα λίγα, ελπίζοντας να έκανα σαφή τα αίτια της απόφασης του δήμου, τον οποίο εκπροσωπώ, να ξαναπάρει στα χεριά του το παλιό δημοτικό σχολείο του Πλαταμώνα.

Αντιδήμαρχος Δίου-Όλυμπου
Βασίλης Βροχαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου