Ξεκίνησε η συζήτηση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής. Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011 σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και η Ειδικής Διαρκούς Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Επιτροπών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδης, ενημέρωσε τους Βουλευτές – μέλη των Επιτροπών για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική προοπτική της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.).
Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Θανάσης Παπαγεωργίου στην ομιλία του περιέγραψε το διεκδικητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί το αρμόδιο Υπουργείο για την νέα Κ.Α.Π. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η νέα Κ.Α.Π. θα πρέπει να προστατεύει και να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στη γεωργία» και τόνισε πως «η γεωργία χρειάζεται συνθήκες σταθερότητας για να μπορεί να παράξει με ασφάλεια και βεβαιότητα και είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε σαν εθνικοί σχηματισμοί και γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν σταθερά φορολογικά συστήματα για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες με την αστάθεια και τους κινδύνους που εμπεριέχουν αυτές οι πολιτικές. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι όλοι εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε πως πρέπει να παλέψουμε για μια Κ.Α.Π., η οποία θα είναι η κοινή, γεωργοκεντρική και φυσικά, θα πρέπει να αντισταθούμε στις προσπάθειες που έγιναν για επανεθνικοποίηση της κοινής αγροτικής πολιτικής».
Για την κατεύθυνση και τους πόρους της νέας Κ.Α.Π. ο κ Παπαγεωργίου επεσήμανε:
«Όσον αφορά το ζήτημα της πολιτικής για τους δύο πυλώνες, νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε πως η ανακατανομή των πόρων μεταξύ των χωρών, θα γίνει. Δεν μπορεί να εθελοτυφλούμε ότι δεν θα γίνει ανακατανομή. Οι χώρες που δεν παίρνουν τίποτε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό - όπως η Ρουμανία - θα πάρουν περισσότερους πόρους, αρκεί η κατανομή να μην είναι ισοπεδωτική και αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξή μας.
Επίσης πρέπει να πούμε ότι το ιστορικό μοντέλο έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να προβληματιστούμε για το ποιο θα είναι αυτό το περιφερειακό μοντέλο, με τις ιδιορρυθμίες που έχει η χώρα μας. Επίσης, όπως υποστήριζαν και οι παλαιότεροι Επίτροποι, όπως ο Μαξάρι και ο Φίσλερ, δεν μπορούν να παίρνουν οι μεγάλοι παραγωγοί πάρα πολλά λεφτά και οι μικροί παραγωγοί να μην παίρνουν τίποτα. Θα πρέπει αυτό να είναι ένα διαχρονικό αίτημα, μια συντεταγμένη της πολιτικής μας, ότι θα πρέπει οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις να ενισχύονται και οι μεγάλοι να έχουν τις «οροφές» τους. Δεν ξέρω προς τα πού θα κινηθεί η απόφαση στο τέλος, το σίγουρο είναι όμως ότι πρέπει να δουλέψετε και εσείς, κύριε Υπουργέ, σε αυτό που λέγεται κατανομή των πόρων υπέρ των μικρών, φθινουσών περιοχών».
Ο κ. Παπαγεωργίου αφού τόνισε πως «πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι πόροι, ανεξάρτητα εάν η μείωση είναι μικρή, είναι πάρα πολύ ελλιπείς για τις μεγάλες ανάγκες που έχει γεωργία» επεσήμανε ότι «οι σχέσεις των δύο πυλώνων δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικές, αλλά θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές, εάν θέλουμε να έχουμε μια συνολική πολιτική για τη γεωργία. Επίσης, ο δεύτερος πυλώνας θα πρέπει να αξιολογείται από την αποτελεσματικότητα και όχι από την απορροφητικότητα. Έχουμε παρατηρήσει δείκτες απορροφητικότητας και χρήματα που πήγαν σε επενδύσεις, οι οποίες ποτέ δεν λειτούργησαν υπέρ της γεωργίας. Η αναδιανομή των πόρων μεταξύ Α΄ και Β΄ πυλώνα, θα πρέπει να είναι με κριτήρια σύγκλισης και συνοχής και όχι με κριτήρια ονομαστικών μετατοπίσεων και μετακινήσεων των πόρων.
Τέλος, θα ήθελα να πω οι προτάσεις για συνέχιση του θεσμού παρέμβασης και ιδιωτικής αποθεματοποίησης, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Το ίδιο εντατικά πρέπει να προσπαθήσουμε και για την ίδρυση του μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων. Θεωρώ ότι αν συνεχιστούν οι προσπάθειες όλων μας, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου