Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Θ. Παπαγεωργίου για τους αλλοδαπούς εργάτες γης και τις εγγυητικές των αγροτών.

Δελτίο Τύπου του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Θανάση Παπαγεωργίου
Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011, στις 6.00 το απόγευμα, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου με θέμα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την διαδικασία μετάκλησης  αλλοδαπών εργατών γης.
Ο κ. Παπαγεωργίου ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση να απαντήσει:

1.  Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε η διαδικασία της μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης να απλοποιηθεί και να συντομευθεί για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά και να μην ταλαιπωρούνται οι αγρότες και να υπόκεινται σε περιττά έξοδα;

2. Θα υπάρξει ρύθμιση ώστε οι εγγυητικές επιστολές παρελθόντων ετών να αποδοθούν στους αγρότες και να μην εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου;

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαγεωργίου:
Οι αγρότες του νομού Πιερίας, αλλά και άλλων νομών της Επικράτειας, μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις στην προσέλευση των μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης, κυρίως από την Αλβανία, καθώς και η σημαντική οικονομική επιβάρυνση από την καταβολή των εγγυήσεων που απαιτούνται. 
Από την μέχρι τώρα εφαρμογή της διαδικασίας και κυρίως κατά την περσινή περίοδο διαπιστώθηκαν μια σειρά από προβλήματα τα οποία πολλές φορές καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη προσέλευση των εργατών και υποχρεώνουν τους αγρότες σε μάταιο κόπο και περιττά έξοδα. Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι: 
- Αν και η διαδικασία ξεκινά από τώρα τον Νοέμβριο, η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών και υπουργείων στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων, η καθυστέρηση των υπογραφών, αλλά και η όλη γραφειοκρατική διαδικασία όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνουν οι αλλοδαποί εργάτες τον Απρίλιο ή Μάιο που ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος.
 - Για να εργαστούν οι αλλοδαποί εργάτες θα πρέπει να προσκομίσουν σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα μετά από ιατρικές εξετάσεις. Την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, αλλοδαποί εργάτες που πήγαν στο Νοσοκομείο Κατερίνης για να εξεταστούν και να πάρουν τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις, τον Ιούνιο του 2010, τους έκλεισαν ραντεβού για τον Νοέμβριο! Όταν δηλαδή η καλλιεργητική περίοδος έχει τελειώσει και οι εργάτες έχουν αναχωρήσει. 
 - Οι αγρότες για την πρόσκληση και απασχόληση αλλοδαπών εργατών καλούνται να καταβάλλουν άμεσα τα ποσά των εγγυήσεων και επιβαρύνονται από τις τράπεζες με μηνιαίες καταβολές ποσών έναντι των εγγυήσεων. Η διαδικασία που ακολουθείται δεν τους εξασφαλίζει την επανείσπραξη του ποσού της εγγυητικής επιστολής όταν χωρίς δική τους ευθύνη ο μετακλητός αλλοδαπός εργάτης δεν εμφανιστεί καθόλου ή αποχωρήσει νωρίτερα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σήμερα υπάρχουν στην Πιερία αγρότες οι οποίοι πληρώνουν μηνιαίες καταβολές εγγυητικών επιστολών που έχουν εκδοθεί πριν 1 και 2 χρόνια, ενώ όπως προβλέπεται αυτές οι εγγυητικές επιστολές θα εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου.
Έχοντας την εμπειρία των καθυστερήσεων των προηγούμενων χρόνων και συνυπολογίζοντας πως από την 1-1-2011 ξεκινά η λειτουργία των νέων «καλλικρατικών» δήμων και της αιρετής Περιφέρειας, υπάρχει έντονη ανησυχία από τους αγρότες ότι δεν θα έχουν τους εργάτες γης για την καλλιεργητική περίοδο (15 Απριλίου – 15 Οκτωβρίου του έτους 2011), αφού σε σημαντικό μέρος της διαδικασίας εμπλέκονται οι υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου