Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2011, Λιτόχωρο - Δηλώσεις Παναγιώτη Ψωμιάδη, Γιώργου Παπαθανασίου, Μαρίας Μίχου, Λάκη Παπαϊωάννου

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Μιλώντας ο περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης για την παρουσία του στην έδρα του δήμου Δίου – Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, ανέφερε: «Έδωσα μια υπόσχεση ότι η Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, είναι και η υπόλοιπη περιοχή μας. Και σήμερα εδώ στο Λιτόχωρο, στον Όλυμπο, έναν Όλυμπο που θα τον αναδείξουμε παγκόσμια για μια ακόμη φορά. Καλή φώτιση σ’ όλους μας, στον ελληνικό λαό, στους πολιτικούς μας. Ενότητα, αγάπη, χαμόγελο, αισιοδοξία. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ο Γιώργος Παπαθανασίου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στο έθιμο, που, όπως είπε, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα: «Χρόνια πολλά σε όλους. Γιορτάζουμε εδώ στο Λιτόχωρο τα Θεοφάνια, γιορτάζουμε εδώ ένα έθιμο που δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα.
Μέχρι το 400 μ.Χ. αυτή τη μέρα γιορτάζαμε τη γέννηση του Χριστού, την πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Γι αυτό, αν πρόσεξε κάποιος, η Θεία Λειτουργία που έγινε σήμερα συνδύαζε και τη Λειτουργία των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων.
Είχαμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή, βοήθησε όμως και η ημέρα για να βουτήξουν τα παιδιά και να βρουν το σταυρό.
Τέλος, θέλω να ευχηθώ σ’ όλο τον κόσμο «χρόνια πολλά» και «του χρόνου με υγεία».

Η Μ. Μίχου

Ευχές έδωσε και η βουλευτής Μ. Μίχου: «Είμαστε στο Λιτόχωρο, στη γιορτή των Θεοφανίων, μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, χρόνια πολλά σε όλους, ιδιαίτερα όμως στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.
Θα έλεγα ότι συμβολική σημασία της σημερινής κάθαρσης των υδάτων στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ας αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους».

Ο Λ. Παπαϊωάννου

Δηλώσεις, τέλος, παραχώρησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας, Λάκης Παπαϊωάννου: «Αυτό το έθιμο που αναβίωσε σήμερα είναι κάτι ξεχωριστό που το ένιωσα κι εγώ μετά από τόσα χρόνια, που παραβρέθηκα εδώ. Ήταν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα αυτά που είδα από τα παιδιά που βούτηξαν. Σήμερα είναι ο αγιασμός των υδάτων. Χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά και υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου