Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε το 2012. Μια δύσκολη και επώδυνη χρονιά για τον τόπο μας, με αρνητικό απολογισμό, σε όλους σχεδόν τους τομείς. 

Μέσα σε αυτό το νεφελώδες και γκρίζο περιβάλλον, υπήρξαν βέβαια και θετικές παρουσίες που αποτέλεσαν την εξαίρεση στον κανόνα.

Θεωρούμε πως μία από αυτές στο χώρο του πολιτισμού της Πιερίας, ήταν και η παρουσία του νεογέννητου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, το οποίο παρά τη βρεφική ηλικία του, ενός έτους περίπου, έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστο έργο.
Η Ορχήστρα Νέων αλλά και η Χορωδία, που αποτελούν τα πρώτα και βασικά τμήματά του, με την παρουσία τους και τη δραστηριότητα τους, ξεπέρασαν τα όρια της Πιερίας και έφθασε η φήμη τους ακόμη και στο εξωτερικό.
Για την ιστορία θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η Ορχήστρα Νέων και η Χορωδία Δίου, αποτελούν συνέχεια της εποχής του πρώην δήμου Δίου.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ορχήστρα Νέων Δίου, υπήρξε τη χρονιά αυτή ο καλύτερος πρεσβευτής της Πιερίας, που την εκπροσώπησε και την πρόβαλε όσο κανένας άλλος.
Εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, στη μεγάλης ακροαματικότητας εκπομπή της ΝΕΤ, ΄΄Στην υγειά μας΄΄ που μεταδίδεται δορυφορικά και στο εξωτερικό, όπου και εντυπωσίασε. Εξ αιτίας της εκπομπής αυτής, έχει δεχτεί πρόταση να εμφανιστεί στη Γαλλία.
Εμφανίστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής της Βέροιας και άφησε έκπληκτο το μουσικόφιλο κοινό της.
Πήρε μέρος στο 41ο Φεστιβάλ Ολύμπου και πλαισίωσε με μουσικό πρόγραμμα τις αρχαιολογικές εκδηλώσεις στην αρχαία Πύδνα.
Εμφανίστηκε στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο αφιέρωμα για το Δημήτρη Μητροπάνο.

Στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο αφιέρωμα για τον Οδυσσέα Ελύτη.
Πήρε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, εντός και εκτός Πιερίας και κάθε φορά εντυπωσίαζε με την ποιότητα της και την παρουσία της.
Άξιο αναφοράς στο μικρό διάστημα της ζωής του, είναι η κοινωνική συνεισφορά του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου. Συμμετείχε, πάντα αφιλοκερδώς, με την Ορχήστρα Νέων, σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Όπως, στην εκδήλωση για τη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης, στην εκδήλωση για τα κακοποιημένα παιδιά της Λάρισας και στην εκδήλωση για άπορες οικογένειες στη Βέροια.
Τελευταία παρουσία για το 2012, ήταν η συμμετοχή της Ορχήστρας στο αφιέρωμα για τη Μικρά Ασία που διοργάνωσε ο σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας στις 10 Δεκεμβρίου, με τη μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια Γλυκερία, όπου για ακόμα μια φορά εντυπωσίασε.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Γλυκερίας σε τηλεοπτική εκπομπή.
΄΄ Η Ορχήστρα Νέων Δίου, είναι πια γνωστή και καταξιωμένη ανά το πανελλήνιο.Τη γνωρίζουμε σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες. Χαίρομαι που και εγώ θα συνεργαστώ μαζί της. Να είστε περήφανοι στην Πιερία, για αυτά τα παιδιά ΄΄
Δεν είναι βέβαια λίγοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί της.. Γνωστοί συνθέτες, όπως Πλέσσας, Νικολόπουλος, έως καταξιωμένοι ερμηνευτές όπως, Μητσιάς, Ρέμος, Μπάσης, Ρούσος, Ανδρεάτος, Γλυκερία, Ασλανίδου, Παπάζογλου, Νέγκα, Ζιώγαλας και άλλοι. Άξιο επίσης αναφοράς η μόνιμη συνεργασία της, με τον διεθνούς αναγνώρισης παρουσιαστή, Αλέξη Κωστάλα.
Δεν γνωρίζουμε αν άλλη ορχήστρα μιας μικρής αγροτικής περιοχής, έχει να επιδείξει τόσες συνεργασίες και τέτοιες εμφανίσεις στο χώρο της μουσικής.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να συγχαρούμε πάνω από όλους τα παιδιά μας, που αποτελούν το πολυάριθμο μουσικό σύνολο της ορχήστρας, για την μεγάλη τους προσπάθεια και το αστείρευτο ταλέντο τους. Κάθε φορά που εμφανίζονται, μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι, για τον τόπο μας και την καταγωγή μας.
Να συγχαρούμε επίσης τα μέλη της Χορωδίας μας, που συνοδεύουν αξιοπρεπώς την Ορχήστρα, κάθε φορά που το πρόγραμμα το απαιτεί.
Να συγχαρούμε τους γονείς των παιδιών της Ορχήστρας, που είναι πάντα δίπλα τους και βέβαια πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στον ακούραστο δάσκαλό τους και μαέστρο Νίκο Πατρή.
Αφήσαμε τελευταίο τον άνθρωπο που αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, κινεί τα νήματα όλων αυτών των πραγμάτων. Χωρίς αυτόν, όχι μόνο δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά, ίσως δεν θα υπήρχε η ορχήστρα, πόσο βέβαια το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, που δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο περίπου.
Μιλάμε για τον πρώην δήμαρχο Δίου και τωρινό πρόεδρο του Φεστιβάλ Ολύμπου, τον Γρηγόρη Παπαχρήστο. Τον εμπνευστή και δημιουργό όλου αυτού του οικοδομήματος, που συνεχίζει να ανοίγει νέους δρόμους και να δίνει απρόσμενες κάθε φορά ευκαιρίες στα παιδιά μας και την ορχήστρα μας. Τον άνθρωπο που υπηρετεί με πάθος και ανιδιοτέλεια τον πολιτισμό και τον τόπο του. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και είμαστε βέβαιοι ότι ετοιμάζει και άλλα σπουδαία πράγματα στο μέλλον.
Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε επίσης τον πρώην δήμαρχο Δίου Δημήτρη Καραίσκο, τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Διονύση Φόλιο, Κώστα Τζήμα, Κώστα Βούλγαρη, Δημήτρη Ρέτζιο, Νίκο Τασίκα, Δημήτρη Μουτάφη, την αντιδήμαρχο Μαρία Τσιμήτρη και όλους εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια της ίδρυσης του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.
Να σημειώσουμε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση, με την ευκαιρία της επίσημης αναγνώρισης του καταστατικού από το πρωτοδικείο, για την εκλογή νέας διοίκησης, η οποία και θα αναλάβει την ευθύνη του προγραμματισμού για την επόμενη χρονιά.
Ήδη όμως, η Ορχήστρα Νέων αλλά και η Χορωδία, έχουν δεχτεί δύο σημαντικές προσκλήσεις για το πρώτο δίμηνο του 2013 και στις οποίες βέβαια θα ανταποκριθούν.
Η πρώτη είναι από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, να εμφανιστεί η Ορχήστρα τον Ιανουάριο, σε εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό στο Μέγαρο Μουσικής και η δεύτερη από την κρατική τηλεόραση, να επανεμφανιστεί η Ορχήστρα και η Χορωδία τον Φεβρουάριο στην γνωστή εκπομπή ΄΄ στην υγειά μας ΄΄ μετά την εντυπωσιακή της εμφάνιση τον περασμένο Ιούνιο.
Με την ευκαιρία του σύντομου αυτού απολογισμού μας , καλούμε όσους επιθυμούν να στηρίξουν τους σκοπούς του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και θέλουν να συμμετέχουν μέσα από αυτό στα πολιτιστικά δρώμενα του Δίου και ευρύτερα της περιοχής μας, να εγγραφούν και να γίνουν ενεργά μέλη του.
Ευχαριστούμε τέλος όλους εκείνους, επώνυμους και ανώνυμους, που στήριξαν με κάθε τρόπο, την έως τώρα προσπάθειά μας, ώστε να επιτύχει το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, τα πρώτα σπουδαία αυτά επιτεύγματα του.
Ελάτε μαζί μας να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα. Μέσα από τον πολιτισμό, η ζωή γίνεται ομορφότερη. Το έχουμε άλλωστε τόσο ανάγκη στις μέρες μας.
Ας ευχηθούμε το 2013 να είναι μια χρονιά οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάκαμψης για τον τόπο μας.
Πέρα από τις ευχές, απαιτείται βέβαια συστηματική δουλειά και συνολική προσπάθεια.
Έχουμε χρέος και ευθύνη όλοι μας, να εργαστούμε για την χαμένη αξιοπρέπεια της χώρας μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.
Για την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου
Ο Πρόεδρος,                           Ο Γ. Γραμματέας,
Γιάννης Καραλιάς                   Βασίλης Σακκούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου