Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Θεοφάνεια σε Λιτόχωρο, Δίον, Λεπτοκαρυά, Πλαταμώνα

Σειρά εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται την ημέρα των Θεοφανίων, Κυριακή 6 Ιανουαρίου, στον δήμο Δίου-Ολύμπου, σε διάφορες περιοχές.

ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Στην έδρα του δήμου Δίου-Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, η καθιερωμένη εκδήλωση αγιασμού των υδάτων θα γίνει, μετά τη Θεία Λειτουργία, γύρω στις 11.00 π.μ., σε χώρο που βρίσκεται δίπλα από τα νερά του Ενιπέα, στον«Λάκκο», όπως λένε οι Λιτοχωρίτες. Εκεί οι Ιερείς θα ψάλουν τον Αγιασμό και θα γίνει η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Την ίδια μέρα κορυφώνεται και η αναβίωση του βυζαντινού εθίμου των σίχνων. Τα σίχνα είναι σημαίες λιτοχωρίτικων πλοίων, είναι λάβαρα με ψηλούς ιστούς, με αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες, που φυλάσσονται σε ναούς και ξωκλήσια του Λιτοχώρου.

Το Σάββατο 5 Ιανουαρίου θα γίνει το «δέσιμο των σταυρών», θα ετοιμαστούν δηλαδή τα σίχνα για τη σιχνοφορία. Και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων, οι σιχνοφόροι, ψέλνοντας το «Κύριε ελέησον» σε ένα μακρόσυρτο και ιδιόρρυθμο μέλος, θα μεταφέρουν εν πομπή τα σίχνα στην κεντρική πλατεία, γύρω στις 11.00 το πρωί. Αμέσως μετά η πομπή θα κατηφορίσει για τον «Λάκκο», όπου θα γίνει η τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, τα σίχνα θα επιστρέψουν στις ενορίες και στα ξωκλήσια.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΥ
Τελετές αγιασμού των υδάτων σε ανοιχτούς χώρους θα γίνουν στη δημοτική ενότητα Δίου, ανήμερα της εορτής, και συγκεκριμένα στην Καρίτσα κατά τις 10.30 το πρωί, στο Δίον κατά τις 11.00 το πρωί αλλά και στη Βροντού κατά τις 10.30 το πρωί.

Ιδιαίτερο χαρακτήρα έχει η εκδήλωση στο Δίον (11.00 το πρωί), επειδή γίνεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα στα νερά τουποταμού Βαφύρα.

Εκεί συγκεντρώνονται τοπικές αρχές, κάτοικοι της περιοχής, αρχαιολόγοι (συνήθως με την παρουσία του καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή) αλλά και επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου είτε για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση είτε και για να βιντεοσκοπήσουν την τελετή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τελετές αγιασμού των υδάτων, αλλά εντός των Ιερών Ναών, θα πραγματοποιηθούν σε άλλες κοινότητες της δημοτικής ενότητας Δίου.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝ.ΟΛΥΜΠΟΥ

Τελετές αγιασμού των υδάτων θα γίνουν και στη δημοτική ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου. Εκεί οι τελετές έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, επειδή οι περισσότερες θα πραγματοποιηθούν σε ακτές προκειμένου να αγιασθούν τα θαλάσσια ύδατα.

Συγκεκριμένα, μετά τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία θα τελεστούν αγιασμοί στις ακτές Λεπτοκαρυάς, Σκοτίνας, Πλαταμώνα και Πόρων. ΣτονΝέο Παντελεήμονα η τελετή αγιασμού των υδάτων θα γίνει σε χώρο δίπλα από τον ναό του Αγίου Ελευθερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου