Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 20ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012.

• Ανακλητική απόφαση για τα απόβλητα. Και μετά τι;
• Επεισόδια στην ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων
• Ιστοσελίδα του Δήμου

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η τελευταία για το 2012 συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης τέθηκαν από την παράταξή μας τα εξής θέματα:

• Οι δέουσες ενέργειες μετά την απόφαση εναντίον των αποβλήτων: Όπως είναι γνωστό, πριν από ένα μήνα το Δ.Σ. ομόφωνα (πλην μίας ψήφου «παρών») αποφάσισε να ανακαλέσει την έγκριση τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων του λατομείου της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., γεγονός που ακύρωσε στην πράξη την επιχειρούμενη «αποκατάσταση» με απόθεση των γνωστών πια σε όλους βιομηχανικών αποβλήτων. Ζητήσαμε λοιπόν ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την απόφαση αυτή (αν καθαρογράφηκε και αν κοινοποιήθηκε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς). Τελικά η απόφαση κοινοποιήθηκε μόνο προς την Δημοτική Επιχείρηση (Δ.Ε.Α.Δ.Ο.). Αυτό είναι τυπικά σωστό, καθώς η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. ήταν η υπεύθυνη διαχείρισης του αιτήματος «αποκατάστασης», αλλά περιμένουμε τώρα να προχωρήσει άμεσα η διοίκησή της στην κοινοποίηση της απόφασης προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα (Π.Ε. Πιερίας, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης, Υ.Π.Ε.Κ.Α κλπ.). Αυτό που παραμένει ανησυχητικό είναι ο ισχυρισμός του δημάρχου πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική για τη διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την απόθεση των αποβλήτων, αλλά δεν θα το κάνει, επειδή ο πρόεδρός της δεσμεύτηκε ανάλογα.
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαριστεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί ταυτόχρονα τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Κανείς πρόεδρος και κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι πάνω από τη Γενική Συνέλευση (Δημοτ. Συμβούλιο). Επιτέλους, αυτό ας το εμπεδώσουν οι πάντες! Έπειτα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με την απόφαση του Νοεμβρίου δεν είπαμε απλώς «όχι» στην επικείμενη υπογραφή σύμβασης για την ταφή των αποβλήτων στο νταμάρι, αλλά απορρίψαμε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που, αν εγκρινόταν, θα άνοιγε την «κερκόπορτα» για ταφή των συγκεκριμένων (και άλλων) βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου!
Απαραίτητες αυτές οι διευκρινίσεις γιατί φαίνεται πως κάποιοι έχουν «κοντή» μνήμη ή προσπαθούν εκείνοι να ταΐσουν εμάς…«κουτόχορτο»! Επαναλαμβάνω ότι η διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. οφείλει να κοινοποιήσει άμεσα την παραπάνω απόφαση σε όλους τους αρμόδιους φορείς!
• Επεισόδια στην ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων: Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως ενώ ο τρόπος αντίδρασης (εισβολή στα γραφεία της Εφορείας και έντονα φραστικά επεισόδια «on camera») δεν ήταν ο καλύτερος, από την άλλη δεν είναι δυνατόν για τόσο σοβαρά ζητήματα να παίρνονται αποφάσεις «κεκλεισμένων των θυρών» χωρίς τη συμμετοχή τουλάχιστον των αιρετών της περιοχής. Δηλώσαμε επίσης ότι περιμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας για να έχουμε την πλήρη εικόνα των γεγονότων. Πράγματι η απάντηση αυτή δόθηκε και, σε συνδυασμό και με άλλα δημοσιεύματα, περιέπλεξε αρκετά την κατάσταση. Π.χ. έγινε αντιληπτό ότι ο Δήμος μας είχε τελικώς προσκληθεί στην συνάντηση αυτή μαζί με άλλους δύο φορείς (Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου και Εθελοντική Ομάδα Δράσης) γιατί ήταν οι μόνοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αναρωτιόμαστε βέβαια γιατί και με ευθύνη τίνος δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστές σε όλους τους φορείς των παρολύμπιων περιοχών οι συζητήσεις αυτές.
Όπως και να’ χει, το πιο σημαντικό πλέον δεν είναι τόσο το τι προηγήθηκε, αλλά το τι «μέλλει γενέσθαι» από εδώ και στο εξής. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε για μία ακόμη φορά πως τόσο σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές και τις δραστηριότητες όλων μας πρέπει να γίνονται αντικείμενο δημόσιας ανοικτής διαβούλευσης με απαραίτητη τη συμμετοχή των τοπικών φορέων! Μόνον έτσι θα εκφραστούν δημόσια όλες οι απόψεις με τα αντίστοιχα επιχειρήματα και θα μπορέσει ο τελικός ρυθμιστής, το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, να επιχειρήσει μία δίκαιη σύνθεση και τον απαραίτητο γενικό στρατηγικό σχεδιασμό!
• Ιστοσελίδα του Δήμου: Μία δυσάρεστη έκπληξη περιμένει όποιον επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας. Η ιστοσελίδα στη διεύθυνση dion-olympos.gr βρίσκεται μονίμως…«υπό κατασκευή» χωρίς να αναδρομολογεί σε άλλη! Ακόμη όμως κι αν πληροφορηθεί κανείς τυχαία πως υπάρχει άλλη σελίδα με ονομασία «Δήμος Δίου Ολύμπου» στη διεύθυνση dion-olympos.com (άραγε είναι αυτή η νέα επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας ή είναι ιδιώτικη;), θα εκπλαγεί και πάλι αρνητικά καθώς – παρά τις κάποιες διορθώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες – βρίθει λαθών και παραλείψεων, ενώ τελεί ουσιαστικά κι αυτή «υπό κατασκευή», καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης π.χ. στα νέα ή τις ανακοινώσεις του Δήμου. Για όλα αυτά ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση και δυστυχώς καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε, παρά μόνον ότι η εταιρεία που διαχειριζόταν μέχρι τώρα την δημοτική ιστοσελίδα χρεοκόπησε κι έπρεπε να βρεθεί καινούργια. Θα επιμείνουμε στο θέμα, γιατί η ιστοσελίδα ενός Δήμου καλύπτει – πέρα από την θεσμική υποχρέωση της ενημέρωσης των πολιτών – την βασική προβολή της περιοχής παγκοσμίως. Κοινώς, αν δεν είσαι στο διαδίκτυο, δεν είσαι στον χάρτη! Ελπίζουμε αυτό να το αντιληφθούν σύντομα και οι ιθύνοντες!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2013!


Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου