Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Γ. Παπαστάμκος - 2013: Το Έτος του Πολίτη

Ο πολίτης ανέκαθεν υπήρξε στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και φέτος αποκτά το δικό του "έτος". 

Το "Έτος του Πολίτη" 2013 θα αποτελέσει ευκαιρία μεταξύ άλλων για την ανακάλυψη όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνει ο πολίτης της Ένωσης. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ καθηγητής Γ. Παπαστάμκος (ΕΛΚ - ΝΔ) δέχθηκε να μας μιλήσει για τους πολίτες της Ευρώπης, το έτος "τους" και πώς θα τους δοθεί φωνή.

Γιατί χρειάζεται "Έτος του Πολίτη", δεν θα έπρεπε κάθε χρόνος να είναι το έτος του πολίτη;
Η ΕΕ δεν έχει πραγματική δημόσια σφαίρα. Οι πολίτες θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Έχει έρθει η ώρα να βρεθεί η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της, να τους ακούσει και να εξηγήσει. Να εξηγήσει πως για περισσότερο από μισό αιώνα η Ευρώπη είναι χώρος ειρήνης και φιλίας, δικαιωμάτων και ευκαιριών, προόδου και ευημερίας, παιδείας και πολιτισμού.

Τι μπορεί να κάνει το ΕΚ για να βελτιώσει τη ζωή του πολίτη;
Το Εκ εργάζεται συνεχώς για να ανοίξει απευθείας, σύγχρονους και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες. Με τις ενισχυμένες αρμοδιότητές του οφείλει να σπρώξει τις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΕ προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των πολιτών, σε αντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες τους. Οφείλει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών στις διαπραγματεύσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα.

Θα θέλατε να κάνετε μια αξιολόγηση της Πρωτοβουλίας των Πολιτών;
Η Πρωτοβουλία συμβάλλει στην οικοδόμηση της Ένωσης. Οι πολίτες των "27" κρατών μελών επιδεικνύουν ενεργό ενδιαφέρον για τη χρήση αυτού του καινοτόμου ενωσιακού εργαλείου, σφυρηλατώντας έτσι με πιο απτό τρόπο την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Το ΕΚ καλείται να λειτουργήσει ως "εγγυητής" της γνησιότητας της Πρωτοβουλίας έναντι κάθε προσπάθειας αποπροσανατολισμού ή κατάχρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου