Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Βόρεια Ελλάδα:Τα όμορφα δάση, όμορφα...καίγονται

Κατά περίπου 70% αυξημένος φέτος ο αριθμός των μηνύσεων για λαθροϋλοτομία σε σχέση με την περίοδο 2008 - 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνει η παράνομη κοπή καυσόξυλων στα δάση της Βόρειας Ελλάδας. Τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας σε όλα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε σχέση με πέρσι και πολύ περισσότερο με τα προηγούμενα χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί (σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και δέκα φορές περισσότερα), οι μηνύσεις πέφτουν βροχή, όμως οι παραβάτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να ξυλεύουν παράνομα τα δάση.

Μάλιστα, έχουν αποθρασυνθεί τόσο, που υπάρχουν περιπτώσεις απειλών, ύβρεων, μέχρι και χειροδικίες και πυροβολισμοί εναντίον των δασικών υπαλλήλων και όσων επιχειρούν να τους ελέγξουν και να βάλουν φρένο στην αποψίλωση του δασικού πλούτου της χώρας.

Η κρίση γέννησε ουσιαστικά το συγκεκριμένο φαινόμενο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι λαθροϋλοτόμοι είναι ιδιώτες, που εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο τα ξύλα για τις οικογενειακές ανάγκες θέρμανσής τους. Οι δασικοί υπάλληλοι γνωρίζουν πως τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας με σκοπό την εμπορία δεν είναι τα συχνότερα (όχι ότι απουσιάζουν) κι έτσι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται και οι ίδιοι σε δύσκολη θέση, καθώς αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν και λαθροϋλοτόμοι οι οποίοι δεν μπορούν να αγοράσουν ξύλα για τη θέρμανση και αναγκαστικά στρέφονται στην παρανομία.

Από την άλλη, κίνδυνος προς το παρόν για την υπόσταση των δασικών εκτάσεων ή για γενικότερο οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν υπάρχουν. Ωστόσο, και οι δασικοί υπάλληλοι επισημαίνουν ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για άλλα δύο ή τρία χρόνια, τότε θα υπάρχει και τέτοιου είδους πρόβλημα.

Σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι μηνύσεις για λαθροϋλοτομία ήταν πέρσι 598 και προτού ολοκληρωθεί η χειμερινή περίοδος φέτος έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις χίλιες.

Θεσσαλονίκη
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης φέτος παρατηρείται έξαρση της λαθροϋλοτομίας, που ξεπέρασε ακόμη και τους χειρότερους υπολογισμούς των τριών δασαρχείων. Αν κάποιος εξαιρέσει το Σέιχ Σου, που είναι προστατευμένο πλήρως και όποιος επιχειρήσει παράνομη ξύλευση έχει ελάχιστες πιθανότητες να τη... γλιτώσει, τα υπόλοιπα δάση και δασικές εκτάσεις, ρέματα και πεδινές περιοχές με άλση και πυκνή υψηλή βλάστηση έχασαν φέτος ολόκληρα τμήματά τους.

Η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, επισήμανε ότι «τα κρούσματα φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ αυξημένα. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, όμως δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε τη μεγάλη αύξηση πολιτών που ξυλεύουν παράνομα. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που γίνονται παραβάτες, προκειμένου να καλύψουν τις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες τους κι όχι για εμπόρους. Οι ποσότητες που πιάνουμε κυμαίνονται από 200 κιλά μέχρι δυο ή τρεις τόνους. Εμείς λειτουργούμε μέχρι και το τέλος του έτους με προγραμματισμό 24ωρης βάσης, με περίπολα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί ακριβώς επειδή περιμέναμε την έκρηξη στη λαθροϋλοτομία».

Σύμφωνα με την κ. Αγγελίδου, στο Σέιχ Σου εντοπίστηκαν μόλις δυο κρούσματα τα τελευταία δυο χρόνια (ένα πέρσι κι ένα φέτος), στα οποία ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Στις άλλες περιοχές ευθύνης του δασαρχείου Θεσσαλονίκης όμως η εικόνα είναι τραγική. «Παλιά είχαμε μόλις δυο ή τρεις μηνύσεις. Φέτος φτάσαμε ήδη τις 30 κι ακόμη δε βγήκε ο χειμώνας...», δήλωσε η δασάρχης.

Οι δασικές εκτάσεις στις οποίες έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα είναι ο Χορτιάτης, ανατολικά το Τριάδι, η Λακκιά, ο Αγιος Αντώνιος, ο Αξιός και το Λιβάδι.

Αυξημένα είναι τα τελευταία χρόνια κι όχι μόνο φέτος τα κρούσματα στην περιοχή του δασαρχείου Λαγκαδά, όπως είπε ο δασάρχης, Γρηγόρης Ευαγγελόπουλος. «Μιλάμε για μικρές ποσότητες κάθε φορά ενός ή δυο τόνων για ατομικές ανάγκες. Κόβουν ακόμη και πουρνάρια σε αναδασωτέες περιοχές. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καταστροφή των δασών, αλλά σε δυο ή τρία χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα δάση μας. Κρούσματα λαθροϋλοτομίας με σκοπό την εμπορία δεν έχουμε. Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στο Χορτιάτη και το Λαγκαδά. Εμείς προσπαθούμε με ενέδρες, περιπολίτες, διανυκτερεύσεις σε δασικές εκτάσεις και συνεχείς ελέγχους να περιορίσουμε το πρόβλημα και να ενημερώσουμε τους πολίτες», τόνισε.

Πενταπλάσια κρούσματα σε σχέση με άλλες χρονιές έχει εντοπίσει ήδη το δασαρχείο Σταυρού. Ο δασάρχης, Βασίλης Καρυπίδης, υπογράμμισε ότι «πριν από τρία χρόνια είχαμε 17 μηνύσεις και φέτος, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη 110. Εχουμε και περιπτώσεις παράνομης κοπής καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες, αλλά και για εμπορία. Και στη δική μας περιοχή εκείνοι που λαθροϋλοτομούν με στόχο την εμπορία παράνομης ξυλείας είναι και πολλοί και οργανωμένοι. Ειδοποιούνται για τις περιπολίες μας και για τους ελέγχους αμέσως μόλις ένα αυτοκίνητο του δασαρχείου ξεκινήσει. Είχαμε επιθέσεις σε υπαλλήλους, απειλές, μέχρι και χειροδικίες. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη βόρεια πλευρά, δηλαδή η Αρέθουσα, τα Στεφανινά και το Σκεπαστό, ενώ νότια πρόβλημα αντιμετωπίζει η Μάδυτος και η Νέα Απολλωνία».

Κεντρική Μακεδονία
Ιδια είναι η εικόνα και στους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Χαλκιδική παρατηρείται έξαρση, ειδικά σε περιοχές όπως αυτές που εποπτεύει το δασαρχείο Πολυγύρου. Σε όλο το νομό, φέτος οι μηνύσεις είναι αυξημένες κατά περίπου 70% σε σχέση με την περίοδο 2008 - 2009.

Την τελευταία διετία, όπως λένε οι υπεύθυνοι των δασαρχείων, το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας είναι πολύ μεγάλο. «Εξαρση υπάρχει, όχι όμως στο βαθμό που θα τη χαρακτηρίζαμε ανησυχητική για το περιβάλλον. Δε συντελείται και οικολογική καταστροφή. Ομως δεν είναι και αμελητέο το φαινόμενο. Κυρίως έχουμε κρούσματα λαθροϋλοτομίας για εξυπηρέτηση ατομικών αναγκών λόγω κρίσης. Οι παραβάτες επίσης έγιναν πιο τολμηροί κι εμείς με περιπολίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να προστατεύσουμε τις δασικές εκτάσεις. Τα περί καταστροφής των δασών είναι υπερβολικά», είπε ο δασολόγος του δασαρχείου Αρναίας, κ. Αβγολούπης. Στην Αρναία ανήκει το κύριο μέρος του όγκου του Χολομώντα, με δασοκάλυψη 87% σε υψηλή βλάστηση, ενώ η παραγωγική διαδικασία (νόμιμη υλοτόμηση) υπολογίζεται σε 40.000 κ.μ. ξύλων ετησίως.

Στο Κιλκίς οι μηνύσεις ξεπέρασαν ήδη τις 100 (αύξηση περίπου 70% σε σχέση με το 2009), ενώ εντοπίστηκαν μέχρι τώρα περισσότεροι από 200 τόνοι παράνομης ξυλείας και κατασχέθηκαν περισσότερα από 20 οχήματα. Στις Σέρρες η αύξηση των παραβάσεων ξεπερνά το 155%, ενώ στην Πιερία ο αριθμός των μηνύσεων φέτος είναι αυξημένος κατά περίπου 70% σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης (2008 - 2009). Στην Πέλλα επίσης παρατηρείται έξαρση, ενώ είναι αυξημένο και το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας με σκοπό την εμπορία παράνομης ξυλείας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην περιοχή της Ημαθίας.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιοχή της Καβάλας και ειδικά φέτος η περιοχή της Ξάνθης. Τα κρούσματα είναι σχεδόν καθημερινά, ενώ λόγω της μεγάλης δενδροκάλυψης των νομών οι δασικές υπηρεσίες είναι δύσκολο να εντοπίσουν τους παραβάτες.

Δυτική Μακεδονία
Στη δυτική Μακεδονία, οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι οι περισσότερες ξυλεύσεις έγιναν το καλοκαίρι. «Τότε ήταν η περίοδος που έκοβαν νυχθημερόν παράνομα ξύλα πολλοί εν όψει των αναγκών του χειμώνα. Τώρα δεν είναι σε έξαρση το φαινόμενο, αλλά δεν έχει εκλείψει. Δυστυχώς, αυτό που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση είναι η λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορία των παράνομων ξύλων. Ολόκληρα φορτηγά με τόνους ξύλων εντοπίζονται συχνά. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50 τόνοι παράνομης ξυλείας φεύγουν κάθε εβδομάδα κι από τους τέσσερις νομούς», επισημαίνουν στελέχη της τοπικής διεύθυνσης δασών.

Περισσότερες από 50 μηνύσεις έχουν υποβληθεί στην περιοχή της Καστοριάς, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Γρεβενά και τη Φλώρινα και λίγο πιο ήπια στην Κοζάνη. Στην περιοχή, δασικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι επιτείνει το πρόβλημα η είσοδος Αλβανών που ξυλεύουν παράνομα ελληνικά δάση στο Γράμμο, μεταφέρουν την ξυλεία στη χώρα τους, την κόβουν για να την ξαναπουλήσουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου