Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012. ΟΥΡΑΝΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Δόξα τη συγκαταβάσει σου, μόνε φιλάνθρωπε»

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Ορόσημο ζωής για ολόκληρο τον κόσμο στάθηκε η μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων. Βαρυσήμαντη η προσφορά της στην οικουμένη. Καμία ημέρα δεν σφράγισε τη ζωή μας με τόση ανεξίτηλη σφραγίδα και τόσα ανεξίτηλα χρώματα. Ήταν τέτοια η απήχηση του πρωτάκουστου εκείνου κηρύγματος μέσα από τη πτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, ώστε το γεγονός της θείας ενσαρκώσεως του Χριστού αποτέλεσε σταθμό για την ιστορία της ανθρωπότητας. Έγινε η αφετηρία ενός νέου κόσμου, ευγενούς και πρωτότυπου.
Δύο είναι οι μεγάλες προσφορές των Χριστουγέννων προς την ανθρωπότητα. Το κήρυγμα της ειρήνης και το κήρυγμα της αγάπης.
Ο Ιησούς Χριστός είναι ο ειρηνοποιός, ο πραγματικός βασιλιάς της ειρήνης. Ήρθε να μεταδώσει στον ταλαιπωρημένο κόσμο την ειρήνη τη δική του, της ψυχής και της καρδιάς του, τον ατίμητο αυτό θησαυρό. Ήρθε να συμφιλιώσει, να αποτρέψει τις διαμάχες, να κατασιγάσει τις αντιθέσεις, να περιφρουρήσει τη γαλήνη, να ανορθώσει από την πτώση του τον άνθρωπο. Σημασία έχει ότι έκτοτε η ειρήνη ως αγαθό προσέλαβε την αρμόζουσα θέση στην ιεράρχηση των αξιών, έπαυσε να είναι χίμαιρα, αλλά πραγματοποιήσιμη αρετή.
Το κήρυγμα της αγάπης του ταπεινού βρέφους της Βηθλεέμ έμεινε ανέπαφο στους αιώνες. Αυτό γλύκανε τον πόνο των τεθλιμμένων του κόσμου, ανακούφισε τον θρήνο των ορφανών, τα δάκρυα του πένθους. Αυτό έσωσε πολιτισμούς, πάλεψε με φρικτές παρανοήσεις. Η αγάπη είναι το Α και το Ω της χριστιανικής διδασκαλίας. Ο μικρός Ιησούς έσπειρε το σύνθημα της αγάπης που γίνεται βίωμα μέσα στις εκλεκτές ψυχές που το δέχονται και το μεταρσιώνουν σε ζώσα πραγματικότητα.
Χριστούγεννα 2012. Έντονα ακούεται ξανά το κήρυγμα και το μήνυμα της μεγάλης Δεκεμβριανής ημέρας. Ο Χριστός έρχεται επίκαιρα να τονίσει για μια ακόμη φορά τη μεγάλη ευθύνη που όλοι μας έχουμε απέναντι στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η κοινωνία μας. Έρχεται να μιλήσει κατευθείαν στην ψυχή μας, να κάνει ένα γενικό προσκλητήριο στις αδρανούσες δυνάμεις που υπνώττουν μέσα μας. Να μας συνεγείρει και να μας θέσει στις προφυλακές του χρέους, το οποίο ως χριστιανοί οφείλουμε στον εαυτό μας και στην κοινωνία.
Σήμερα, αν δεν επιθυμούμε να ταφούμε κάτω από τα ερείπια του πολυπολιτισμού της παγκοσμιοποίησης (ή νέας εποχής ή νέας τάξης)- για τον οποίον τόσο επαίρεται ο σύγχρονος άνθρωπος- και να δούμε τις ελπίδες μας να καταρρέουν, ας υποδεχθούμε τη Γέννηση του Χριστού με καρδιά έτοιμη. Η ειρήνη και η αγάπη του Κυρίου ας γίνουν μόνιμοι σύντροφοι της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου