Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Αναμνηστικό γραμματόσημο για την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Πολλές ήταν οι υποψήφιες πόλεις που θέλησαν να αποτυπώσουν την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό στην ιστορία που δημιουργούν με τη θεματολογία τους τα γραμματόσημα.

Τελικά όμως, επικράτησε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Την πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων που γίνονται για την επέτειο των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς πολέμους.

Όπως άλλωστε επεσήμανε ο ειδικός σύμβουλος των ΕΛΤΑ σε θέματα φιλοτελισμού Μωυσής Κωνσταντίνης, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι ένα μέγιστο γεγονός, χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό για τον περισσότερο κόσμο. Έτσι, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2013 η αναμνηστική αυτή σειρά θα είναι στη διάθεση των φιλοτελιστών (εκτός βέβαια και αν εξαντληθεί νωρίτερα).

Πέρα από την ικανοποίησή του ο κ.Μπουτάρης εξέφρασε και την επιθυμία αυτή η συνεργασία να ανοίξει το δρόμο για νέες αναμνηστικές σειρές που θα αφορούν στο έτος που η Θεσσαλονίκη θα είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας (2014) και στο έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου (2013).

Οι παραστάσεις των γραμματοσήμων προέρχονται από έργα που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος που βρίσκεται στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής καθώς και του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Η αναμνηστική σειρά που παρουσιάστηκε σήμερα, περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο με τη Μάχη της Δεσκάτης, αξίας 0,40 ευρώ (1.000.000 τεμάχια), ένα δεύτερο γραμματόσημο με την είσοδο του Ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, αξίας 0,62 ευρώ (2.000.000 τεμάχια), ένα τρίτο με το θωρηκτό Αβέρωφ, αξίας 0,85 ευρώ (500.000 τεμάχια) και τέταρτο, το γραμματόσημο των 2,50 ευρώ (το ακριβότερο, που για τους φιλοτελιστές είναι το γραμματόσημο "κλειδί" ή σημείο αναφοράς για τον αριθμό των πλήρων σειρών που θα ακολουθήσουν) με τη Μάχη του Σαραντάπορου (120.000 τεμάχια).

Οι αναμνηστικές σειρές κυκλοφορούν μόνο ένα έτος και μετά αποσύρονται, σε αντίθεση με τις κοινές σειρές που εκδίδονται ανά δύο χρόνια και δεν αποσύρονται ποτέ.

Οι προτάσεις για τη θεματολογία που κατατίθενται στα αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντίνη, είναι περίπου 200 κάθε χρόνο αλλά επιλέγονται το πολύ έξι με οκτώ αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων, βάσει της φιλοτελικής πολιτικής που ασκεί ο οργανισμός.

Τα γραμματόσημα παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Στην εκδήλωση παρέστη και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελευθέρων Χώρων και αντιπρόεδρος του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012» Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που με αυτόν τον τρόπο οι επόμενες γενιές θα βλέπουν πώς γιορτάστηκε η επέτειος για την απελευθέρωση της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΤΑ παρουσίασαν ακόμη δύο Πολυτελή Λευκώματα που αναδεικνύουν την ηρωική δράση του Ελληνικού Στρατού και τη δυναμική συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Στα λευκώματα περιλαμβάνονται ιστορικά τεκμήρια και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Το γραμματόσημο "ζει" Παρά τη μείωση που έχει παρατηρηθεί στην αλληλογραφία λόγω των νέων μέσων επικοινωνίας και κυρίως του διαδικτύου, ο φιλοτελισμός παραμένει σταθερή αξία σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντίνη. «Το έργο των ελληνικών ταχυδρομείων παραμένει εδώ και 150 χρόνια ακμαίο και καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού», τόνισε.

«Το γραμματόσημο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει» δήλωσε από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής ΕΛΤΑ κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Καραγιάννης.

«Σίγουρα έχει παρατηρηθεί μία μείωση της κυκλοφορίας του γραμματόσημου λόγω της ηλεκτρονικής υποκατάστασης της αλληλογραφίας αλλά εμείς ως οργανισμός αισθανόμαστε τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής σε άλλους τομείς. Αναφέρω ως παράδειγμα το γεγονός ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και η προμήθεια των τελών κυκλοφορίας γίνεται πλέον ηλεκτρονικά», σημείωσε ο κ.Καραγιάννης.

Επεσήμανε πάντως, ότι τα ΕΛΤΑ δίνουν βαρύτητα σε άλλους τομείς προσπαθώντας να αναπληρώσουν την όποια μείωση προκαλεί η ηλεκτρονική υποκατάσταση.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου