Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Λαϊκή Συσπείρωση Δίου - Ολύμπου: Για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του παραρτήματος ΙΚΑ Λιτοχώρου

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση και του παραρτήματος του ΙΚΑ Λιτοχώρου είναι μια εξέλιξη που κινείται στη λογική της συρρίκνωσης και διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων που απέμειναν. 

Η κατάργηση και συρρίκνωση των υπηρεσιών δε συμβαίνει μόνο στο Λιτόχωρο και δεν έπεσε ξαφνικά σαν κεραυνός εν αιθρία, είναι εδώ και καιρό σχεδιασμένη. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας, που προωθούν διαχρονικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ., και τώρα η συγκυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου. 

Η πρόθεση αυτή αν υλοποιηθεί θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες και θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων-ασφαλισμένων της περιοχής. Θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα στους κατοίκους της Νότιας Πιερίας και θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν είτε θα αναγκαστούν να κάνουν μεγάλες αποστάσεις με υψηλό κόστος είτε θα προσφεύγουν σε ιδιώτες. 

Η δικαιολογία αντιμετώπισης της σπατάλης και εξορθολογισμού των δαπανών που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να προχωρούν τέτοιοι σχεδιασμοί συγχωνεύσεων και καταργήσεων κοινωνικών δομών, αποτελεί το πρόσχημα για να μειώσει ακόμη παραπέρα τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, που έτσι και αλλιώς είναι πολύ πιο πίσω από τις λαϊκές ανάγκες, στηρίζοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι' αυτό και περικόπηκαν από τις δαπάνες για την υγεία 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Γι' αυτό γίνονται οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών. Γι αυτό οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι με το ένα πόδι στην «εργασιακή εφεδρεία ή την απόλυση». Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στο συνολικότερο αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που είναι άμεσα δεμένος με τα «μνημόνια» και το «Μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα. 

Εκτός όμως από αυτό το μονόδρομο που μας στέλνουν, μας οδηγούν και στο να μην έχουμε καθόλου ασφάλιση, να μην έχουμε βιβλιάρια υγείας, σύνταξη κ.λπ. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις και το μέλλον που μας επιφυλάσσουν η Ε.Ε. και η τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. 

Καλούμε τους ασφαλισμένους, όλους τους εργαζόμενους της περιοχής της Νότιας Πιερίας, που πλήττονται από το απαράδεκτο αυτό μέτρο, να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν μαζικά και αγωνιστικά και να απαιτήσουν την ανάκλησή του, τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Λιτοχώρου
• Να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών. 
• Να εγκαταλείψουν τα κόμματα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ γιατί συναινούν και στηρίζουν την ίδια πολιτική αλλά και των δημοτικών παρατάξεων τους που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάργηση του παραρτήματος αλλά στηρίζουν και εφαρμόζουν τον «Καλλικράτη» που φέρνει φόρους, τέλη, καταργεί και συγχωνεύει υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, αγροτικά ιατρεία και ξεπουλά τη δημόσια –δημοτική περιουσία. Έχουν αναλάβει το ρόλο του «αμορτισέρ» για να εκτονώνουν τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού. Χαρακτηριστικές ήταν οι απαντήσεις τους σε ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης και η παραίνεσή τους να «μην ακούμε κουβέντες στα καφενεία για το κλείσιμο του ΙΚΑ στο Λιτόχωρου». 

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες πρέπει τώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Κατερίνα Κουρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου