Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Υπάρχει και ο γαστρονομικός… τουρισμός!

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στην  πρώτη συνεδρίαση του υπο ίδρυση Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας  
 
Με στόχο την  αναβάθμιση  και προώθηση της τοπικής  γαστρονομίας διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Πιερίας η πρώτη άτυπη συνεδρίαση του υπό ίδρυση  Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας.

Συγκεκριμένα, ομάδα πολιτών της Πιερίας συγκεντρώθηκαν προκειμένου να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας, που σκοπεύει  όπως επισημαίνουν τα πρώτα μέλη  να  ενώσει και  να δραστηριοποιήσει όλους τους επαγγελματίες του χώρου, να μελετήσει, να διδάξει και να προτάξει λύσεις με άξονα την τοπική γαστρονομία, συνδέοντας τους παραγωγούς προϊόντων με τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον επισιτισμό-τουρισμό.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, επεσήμανε ότι τα αρίστης  ποιότητας  παραδοσιακά  προϊόντα  της Πιερίας μπορούν να  αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της περιοχής  με την προϋπόθεση να αναδειχθούν και να γίνουν κομμάτι του τουριστικού προϊόντος που θα προωθείται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η κ. Μαυρίδου  πρόσθεσε ότι σ΄ αυτή την κατεύθυνση   θα συμβάλλει και το τοπικό αγροτικό παραδοσιακό καλάθι της Πιερικής Γης που διαμορφώθηκε πρόσφατα, καθώς η Πιερία με τον αγροτικό πλούτο που έχει και την πλούσια πολιτιστική της  παράδοση  μπορεί να αναδείξει τον γαστρονομικό πολιτισμό της τόσο μέσα από την  ποιότητα όσο και από την  αυθεντικότητα των τοπικών της  προϊόντων.
Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού σε εναλλακτική μορφή τουρισμού, γεγονός που θα παρατείνει την τουριστική περίοδο αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. «Ο γαστρονομικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες τάσεις στον χώρο του τουρισμού παγκοσμίως. Οι μελέτες αναφέρουν ότι ο γαστρονομικός τουρισμός θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια, ένας από τους τρεις πρώτους λόγους τουριστικής επισκεψιμότητας  της χώρας μας» τόνισε η κ. Μαυρίδου.
Στόχος της Π.Ε.Πιερίας είναι η διοργάνωση συνεδρίου γαστρονομίας για την ανάδειξη όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη βοήθεια τοπικών φορέων, υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
Αναλύοντας τα πολλαπλά  οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού  στην Πιερία, η κ. Μαυρίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόκτηση εισοδήματος από την άμεση πώληση  τοπικών προϊόντων στους επισκέπτες όσο και από τη  διαμονή τουριστών σε αγροτικά καταλύματα όπου θα παρέχεται και   γεύμα με παραδοσιακό μενού, από την ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορείου (αγορές τοπικών προϊόντων μέσω διαδικτύου) και από την εξασφάλιση  δωδεκάμηνου εισοδήματος καθώς η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, έκανε λόγο για κίνητρα βιοκαλλιέργειας  παραδοσιακών –αυθεντικών προϊόντων, που θα έχει ως αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της ανεργίας και  την παραμονή του  πληθυσμού στην ύπαιθρο. «Οι αγρότες μας θα πρέπει να εκμεταλλευτούν όλες τις χρηματοοικονομικές ευκαιρίες και τα επιδοτούμενα προγράμματα που τους παρέχονται, προκειμένου να αναπτύξουν αγροτουριστική και οινογαστρονομική δραστηριότητα» κατέληξε η κ. Μαυρίδου.
Για τη  γαστρονομική προοπτική της Πιερίας και τη σύνδεσής της με τον τουρισμό, η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, πρότεινε στις τουριστικές μονάδες εστίασης να προβάλλουν τις δικές μας συνταγές και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα αντί για τα  εδέσματα και  τα ποτά άλλων περιοχών. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ασχοληθούμε  τόσο με θέματα καλλιέργειας παραδοσιακών προϊόντων όσο και με θέματα αξιοποίησης του προϊόντος είτε ως νωπού είτε ως μεταποιημένου,  συνέστησε η κ. Μαυρίδου.
Η Πιερία διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναπτυχτεί ποιοτικός γαστρονομικός τουρισμός,  επανέλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας, ένα έργο που -όπως είπε- θα προβάλει την Πιερία  και για το «διατροφικό της πολιτισμό».
Στη συζήτηση  που   συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  Σοφία Μαυρίδου,  παραβρέθηκαν  οι  Περιφερειακοί  Σύμβουλοι  της Π.Ε.Πιερίας, Ν.Μακρίδης και Γ.Παπαχρήστου,  ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης,   Ζ. Σατραζέμης, ο  δικηγόρος,  Ιωάννης Σιδηρόπουλος, ο επιχειρηματίας,  Ν.Φωτιάδης, ο σεφ,  Ν.Φωτιάδης, ο   Επιστημονικός  Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δ. Ρουκάς καθώς και ομάδα περίπου 30 ατόμων από επαγγελματίες της Πιερίας  που  σχετίζονται με τον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου