Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Με ΚΤΕΛ τα μπάνια του λαού - 60 χρόνια πίσω η Ελλάδα

Mεσούντος τον θέ­ρους οι θερμο­κρασίες ανεβαί­νουν, ο ήλιος ντάλα και τι πιο φυσικό από το να ορ­γανώνουμε τις καλοκαιρι­νές μας διακοπές!

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά αυτή τη χρονιά. Η Ελλάδα κλονίζεται συθέμελα από την οικονομική κρίση, οι μισθοί μειώνονται και ο οικογενειακός προϋπολογισμός μειώνεται επικίνδυνα. Τα μπάνια όμως του λαού είναι κάτι ιερό και ο Έλληνας ζυγό και καύσωνα δεν υπομένει, γι’ αυτό προσπαθεί να βρει τρόπο να κάνει τις βουτιές του, έστω και με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ! Έτσι, λοιπόν, κάθε Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 78.000 θεσσαλονικείς εκτιμάται ότι πραγματοποιούν μικρές αποδράσεις με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ τα οποία -ειδικά γι’ αυτή την περίοδο- ενισχύονται με επιπλέον δρομολόγια προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Η εικόνα αυτή θυμίζει πολύ παλιές εποχές, τότε που δεν υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα και ο κόσμος έπαιρνε το λεωφορείο για σχεδόν όλες τις μετακινήσεις του. Τώρα, φαίνεται ξαναγυρνάμε σε αυτές τις εποχές, όχι όμως γιατί δεν έχουμε αυτοκίνητο, αλλά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να βάλουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο! Έτσι, με το λεωφορείο, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να φτάσουν γρήγορα και φθηνά σε όλες τις κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Την αυξημένη προτίμηση των επιβατών κάθε ηλικίας για τους συγκεκριμένους προορισμούς επιβεβαιώνουν και εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ βορείου Ελλάδας, όπου βλέπουν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, να γεμίζουν τα λεωφορεία ασφυκτικά προς όλες τις παραλίες. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης πολλών εισοδημάτων καταγράφεται μεγάλη αύξηση της προσέλευσης του κόσμου, μέχρι και 10%, με αποτέλεσμα να προστίθενται κάθε Σαββατοκύριακο επιπλέον δρομολόγια για να ικανοποιηθούν όλοι οι επιβάτες.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη στροφή του κόσμου προς τα ΚΤΕΛ έπαιξε και η διατήρηση του εισιτηρίου στα ίδια ε¬πίπεδα με πέρυσι, με αποτέλεσμα ένα μπάνιο σε μια κοντινή παραλία να κο¬στίζει περίπου 7 ευρώ, την ώρα μάλιστα που μόνο για τα διόδια από και προς την Πιερία ο λουόμενος θα καλούνταν να καταβάλει 8 ευρώ!

Πώς λοιπόν να μη συμφέρει τους θεσσαλονικείς να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, αφού αποτελεί συμφέ-ρουσα λύση για όλους; Επιπρόσθετα, με πληρότητα 100% αναχωρούν κάθε Σαββατοκύριακο και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, τα οποία υπο-λογίζεται πως μεταφέρουν περισσό-τερους από 7.500 λουσμένους προς τις ακτές του γειτονικού νομού.

Οι παραλίες της Καλλικράτειας, των Φλογητών και της Σωζόπολης είναι αυτές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, κυρίως λόγω του φτηνού εισιτηρίου (η διαδρομή προς Καλλικράτεια κοστίζει 3,90 ευρώ και προς Φλογητά 6,10 ευρώ). Η κίνηση προς τους άλλοτε πολυσύχναστους προορισμούς της Σιθωνίας είναι πολύ μειωμένη, λόγω της απόστασης και του κόστους, ενώ αντίθετα το αδιαχώρητο γίνεται τα απογεύματα στις στάσεις των λεωφορείων στις παραλίες της Κασσάνδρας από τον κόσμο που περιμένει να επιβιβαστεί για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Και όταν μιλάμε για κόσμο που χρησιμοποιεί τα λεωφορεία, μην πάει το μυαλό σας μόνο σε άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία.
Αντιθέτως, ακόμη και άτομα κάτω των 25 αλλά και άνω των 55 ετών, μαθητές, φοιτητές, κάνουν χρήση των ειδικών εκπτώσεων προκειμένου να μετακινηθούν στις παραλίες. Και φυσικά πολλοί από αυτούς παίρνουν μαζί και το φαγητό τους σε ταπεράκια, έτσι ώστε να μην υπάρχει και το κόστος του μεσημεριανού.
 
Οικονομικές… βουτιές!
 Αυξημένη όμως και η κίνηση του επιβατικού κοινού στο ΚΤΕΛ Πιερίας, και μάλιστα κατά 30% -σε σχέση με το χειμώνα-, από όπου κάθε Σαββατοκύριακο εκατοντάδες θεσσαλονικείς αναχωρούν για τις παραλίες του Λιτόχωρου, της Λεπτοκαρυάς, της Σκοτίνας, της Πλάκας, του Πλαταμώνα, του Παντελεήμονα και των Νέων Πόρων.

Οι επιβάτες, που είναι κυρίως φοιτητές και μαθητές, μετακινούνται γρήγορα με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Πιερίας προς όλες τις παραλίες της περιοχής.

Πολλοί από αυτούς, πάντως, ενώ έχουν αυτοκίνητο, προτιμούν το λεωφορείο για να γλιτώνουν τη βενζίνη και τα διόδια! Με το σύνθημα «φέτος πάμε για μπάνιο οικονομικά», το ΚΤΕΛ θεσσαλονίκης Α.Ε. δρομολογεί λεωφορεία με προορισμό τις βραβευμένες με γαλάζια σημαία ακτές του Δήμου Βόλβης και εισιτήριο που ξεκινάει από 3,5 ευρώ. Από τις αρχές του έτους έχει επιδοτηθεί το 50% της τιμής του εισιτηρίου και φέτος είναι ουιαστικά το πρώτο καλοκαίρι με το νέο τιμολόγιο. Η επιδότηση του εισιτηρίου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του επιβατικού κοινού κατά 100%, με αποτέλεσμα κάθε Σαββατοκύριακο περισσότερα από 2.000 άτομα να μετακινούνται προς την Ασπροβάλτα και το Σταυρό.
από το σημερινό Καρφί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου