Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Γελάει ο κόσμος με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης Στουρνάρα....

ΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ;;;
Η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank δεν προχωράει. Η κυβέρνηση υποκύπτει σε ακόμη ένα -πολλοστό- αίτημα της τρόικας

Η... κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει για τη συμφωνία των δύο τραπεζών κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο γίνεται σκόνη, σχολιάζει η «Ελευθεροτυπία».
Μέσα σε λιγότερο από δέκα ώρες ο πρωθυπουργός αυτοαναιρέθηκε, καθώς το βράδυ αποδέχθηκε το ναυάγιο, ενώ ο ίδιος, στην πρωινή συνάντησή του με την τρόικα, είχε ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συγχώνευση θα προχωρήσει, γιατί, διαφορετικά, θα υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας και της κυβέρνησης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, με μια λιτή ανακοίνωση αργά το βράδυ, επιβεβαίωσε πως «η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου». Ακολούθησαν παράλληλες, ξεχωριστές, ανακοινώσεις των δύο τραπεζών, που δηλώνουν αδυναμία κάλυψης της ελάχιστης απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής (το περίφημο 10%), με συνέπεια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κεφαλαιακή κάλυψη των ομίλων.
Ηδη σε τραπεζικούς κύκλους ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, που ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, είναι εκτεθειμένος. Σε δυσμενή θέση όμως βρίσκονται και οι Π. Χριστοδούλου, Γ. Ζανιάς.


«Μούδιασμα» και προβληματισμός για το χαμένο deal
Οι πληροφορίες έφεραν τον Αντώνη Σαμαρά να επέμεινε στην ολοκλήρωση του deal προβάλλοντας -μεταξύ άλλων- την αξιοπιστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αλλά και της κυβέρνησης, σημειώνει το capital.gr.
Αυτή τη “γραμμή” ανεδείκνυαν άλλωστε συνεργάτες του το τελευταίο τριήμερο, με την επισήμανση ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς την τρόικα “ήταν δυνατά”.
Η χθεσινή συνάντηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Κι αυτό φάνηκε από τις πρώτες διαρροές χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τις οποίες “η διαπίστωση της τρόικας ότι τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο κι όχι με αριθμητική θα επηρεάσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης”.
Με την επισημοποίηση, το βράδυ, του παγώματος της συγχώνευσης και η υπαγωγή των δύο τραπεζών στο ΤΧΣ, το αρχικό μούδιασμα μετατράπηκε σε προβληματισμό για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, τον υπό διαμόρφωση νέο τραπεζικό χάρτη και, κυρίως, την “τύχη” της Εθνικής.
Κάποιοι βλέπουν πειράματα... λαϊκού καπιταλισμού στη Eurobank
Η Εθνική, σημειώνει το «Βήμα», θα δώσει μάχη προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 950 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους και αντιστοίχως η τρέχουσα διοίκηση της Eurobank, απαλλαγμένη από τον παλαιό μέτοχό της, θα επιχειρήσει με ίδιες δυνάμεις να επιτύχει την αύξηση κεφαλαίου των περίπου 580 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί και θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με ένα ή και δύο μισθούς,αλλά και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται το μάνατζμεντ. Αν επιτύχει θα πρόκειται για πείραμα λαϊκού καπιταλισμού, καθώς θα αναδειχθεί μοναδικό σχήμα μετόχων - εργαζομένων και στελεχών.
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες αν και επικρατεί ενθουσιασμός στο δίκτυο της Τράπεζας μετά τις εξελίξεις.
Από εκεί και πέρα οι αυξήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς προχωρούν κανονικά, επισημαίνει το «Βήμα».

Δίωρος πανικός στο Χ.Α.
Με κατακόρυφη πτώση 30% ξεκίνησαν διαπραγμάτευση τη Δευτέρα οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, στον «απόηχο» της αναστολής της διαδικασίας συγχώνευσης.
Και οι δύο μετοχές ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση με limit-down. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έφτασε να διαπραγματεύεται στα 0,364 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή με όγκο 15,3 εκατ. τεμαχίων βρίκσεται στο -21,54% στα 0,408 ευρώ.
Η μετοχή της Eurobank άνοιξε έφτασε να διαπραγματεύεται στα 0,105 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή με όγκο 2,9 εκατ. τεμαχίων περιορίζει τις απώλειες σε 6,67% στα 0,14 ευρώ.
Στο κλίμα που διαμορφώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, πτωτικά κινούνται και οι τίτλοι των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς. Η πρώτη έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα έως και 20,70%, ενώ η δεύτερη υποχωρούσε σε ποσοστό έως 23,75%
Πληροφορίες: ΤΗΕ PRESS PROJECT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου