Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τη Δευτέρα κρίνεται το μέλλον της ευρωζώνης

Από το STATESMEN:
Λίγοι αμφισβητούν πλέον ότι η λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, δύσκολα θα προκύψει μέσα από την Ευρώπη, τους θεσμούς της και μια ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία εύλογα έχει χαρακτηριστεί από τη «Monde»… παιδική χαρά. Με την εξαίρεση του ενδεχομένου η στενόμυαλη στρατηγική του Βερολίνου να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, από την Αθήνα μέχρι τη Μαδρίτη, και από εκεί στη Βόρεια, την προνομιούχο Ευρώπη, η λύση θα προκύψει εκ των πραγμάτων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Δηλαδή, από το πόσο αποφασισμένος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη στιγμή που θα σφραγίσει και με τη βούλα την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του Νοεμβρίου, να στριμώξει τη Γερμανία, και να σταματήσει το… πάρτυ του Βερολίνου, με φόντο την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η Ουάσινγκτον δεν κρύβει τον θυμό της για τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε, και που συνεχίζει να αγκαλιάζει, ορθώνοντας αντιστάσεις στην κοινή λογική, και την τακτική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διάχυση της κρίσης. Για να μπει φρένο, και να ξεκινήσει η ανάκαμψη, η έξοδος από την ύφεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να… βάλει μυαλό στη Γερμανία. Επειδή οι επιτελείς του Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζουν ότι, αν φτάσουν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου με την οικονομία να… τρεμοπαίζει, λόγω της κρίσης της ευρωζώνης, η αναμέτρηση με αντίπαλο τον Μιτ Ρόμνεϊ θα εξελιχθεί σε θρίλερ με αβέβαιη έκβαση.

Γι’ αυτό και μεθαύριο Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, θα διαδραματιστεί ο πρόλογος του σεναρίου της λύσης. Με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να… κλειδώνει στο ίδιο δωμάτιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γκάιτνερ έχει προσφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν να συμβάλλει αποφασιστικά στο να δρομολογηθεί η λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης, πάντοτε ωστόσο σταματούσε μπροστά στην αρνητική στάση της Γερμανίας. Γνωρίζοντας ότι για να γυρίσει η ευρωζώνη σελίδα, θα πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέλει να φέρει τον Μάριο Ντράγκι προ των ευθυνών του.

Επειδή δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Ιταλός άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης βρίσκεται μισή ανάσα από το να κάνει το μεγάλο βήμα. Χρειάζεται ωστόσο πολιτική κάλυψη. Και την κάλυψη αυτή, μονάχα οι ΗΠΑ μπορούν να του την προσφέρουν. Γι’ αυτό ο Γκάιτνερ θέλει να βρίσκεται στην ίδια συνάντηση και ο Σόιμπλε.

Για να τα ακούσει… απευθείας ο Γερμανός ομόλογός του. Και να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να τελειώνει. Αρχικά με την κρίση της ευρωζώνης, και εν συνεχεία, αν χρειαστεί, να τελειώνει και με τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου