Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης οι αρμόδιοι για την προώθηση του «Σχολείου Ολύμπου – Πιερίων»

Ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, με αντικείμενο μελέτης και έρευνας την ιστορία του Ολύμπου και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, οραματίζονται οι δήμοι Κατερίνης, Δίου – Ολύμπου και Πύδνας - Κολινδρού και το νεοσύστατο Δ.Σ. της μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε για την προώθηση του «Σχολείου Ολύμπου – Πιερίων».

Ψυχή του εγχειρήματος, που ξεκίνησε πριν χρόνια, ήταν ο Έλληνας της διασποράς Νίκος Σικλόγλου ενώ σήμερα ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας εταιρείας Πλάτων Τασχουνίδης, συνοδευόμενος από εκπροσώπους ιταλικών αρχαιολογικών σχολών, παρουσίασε το θέμα στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου. Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για την προώθηση της προσπάθειας ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Κατερίνης με στόχο την ανάδειξη των διαθέσιμων κτιρίων και εκτάσεων του Δήμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των σκοπών του «σχολείου». Αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνουν και στους άλλους δύο Δήμους της Πιερίας.

«Ξέρουμε τι σημαίνει ο Όλυμπος όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά για την ανθρωπότητα. Μέχρι τώρα το «σχολείο Ολύμπου – Πιερίων» ήταν ένα όραμα, ωστόσο πλέον δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά καθώς έχουν γίνει συνεργασίες και συζητήσεις με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από την Ελλάδα και τον κόσμο» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης. Όπως επισημαίνει, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει διαγωνισμός ιδεών για το χαρακτήρα του ακαδημαϊκού ιδρύματος που επιδιώκεται να χορηγεί διπλώματα μεταπτυχιακού επιπέδου, στα αντικείμενα των ελληνικών σπουδών, της αρχαιότητας, της οικολογίας και της διερεύνησης της ιστορίας της περιοχής.

Το ενδιαφέρον, άλλωστε, από φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού για εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζονται στην αρχαιολογία, επιβεβαιώνει και το αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» για την παραχώρηση έκτασης από το Δήμο. Σε αυτήν σχεδιάζεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας φοιτητών από τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον τόπο του Ολύμπου για σεμινάρια στην ελληνική αρχαιολογία και τις ελληνικές σπουδές. Το Δ.Σ. του Δήμου Δίου Ολύμπου με απόφασή του γνωμοδοτεί θετικά στην παραχώρηση της έκτασης σε παρακείμενο οικόπεδο των εγκαταστάσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Δίον, το οποίο έχουν επισκεφθεί τα τελευταία 13 χρόνια πάνω από πεντακόσιοι φοιτητές ξένων πανεπιστημίων.

Π.Γ.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου