Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Έντονη κακοκαιρία τις τελευταίες μέρες του χρόνου

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα ξημερώματα του Σαββάτου 29/12 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ισχυρότατες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους.

Παράλληλα οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν αισθητά, ιδιαίτερα στην Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 31/12 αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 29/12 αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα εντονότερα φαινόμενα, κυρίως μετά το μεσημέρι, θα εντοπίζονται στη Θεσσαλία, στην Κεντρική-Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Κεντρικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου θα είναι πολύ ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Β. Ελλάδας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης. Πολύ θυελλώδεις (9 μπ.) βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις (7-8 μπ.) άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων στα υπόλοιπα πελάγη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Την Κυριακή 30/12 ο καιρός στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα σταδιακά θα βελτιωθεί αισθητά. Στις υπόλοιπες περιοχές η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με έντονες βροχοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Κεντρική-Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στην Κρήτη, καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μπ.) και κατά τόπους θυελλώδεις (8 μπ.). Η θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια θα σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα 31/12 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νοτιότερα ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρηθούν αρκετά ενισχυμένοι.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν οι εντονότερες βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα στα ορεινά τμήματα των περιοχών που αναφέρονται καθώς αναμένονται μεγάλα ύψη χιονιού και παγετός. Επίσης, σημαντικά προβλήματα θα δημιουργήσουν οι άνεμοι στο Κεντρικό, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου