Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,
ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε•
ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,
ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,
ἵνα κράζω σοί• Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.
Ξεχωριστή είναι η σημερινή μέρα καθώς σε όλους τους ιερούς ναούς τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα ψαλεί η ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, γραμμένο πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και της ομοιοκαταληξίας.
Ο Ακάθιστος Ύμνος επικράτησε στην εκκλησία να ονομάζεται το Κοντάκιο, το οποίο ψάλλουν οι ιερείς προς τιμήν της Θεοτόκου, τμηματικά κάθε Παρασκευή στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής ενώ απόψε που είναι η πέμπτη εβδομάδα ψάλλονται και οι 24 «οίκοι» που πλαισιώνονται από θαυμάσια και κατανυκτικά τροπάρια, απολυτίκια, ψαλμούς και ευχές.
Το δε προοίμιο Ακάθιστου Ύμνου είναι το «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» που όλοι έχουμε μάθει να απαγγέλουμε από τα παιδικά, μαθητικά μας χρόνια.
Να θυμίσουμε ότι το «Τη Υπερμάχω στρατηγώ» γράφτηκε επ' ευκαιρία της σωτηρίας της Κωνσταντινούπολης από κάποιο κίνδυνο και όπως λέγεται, συνδέθηκε μάλλον αργότερα με τον Ακάθιστο Ύμνο. Σ' αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ο Ύμνος ψαλλόταν συχνά στην Κωνσταντινούπολη στις ευχαριστήριες ακολουθίες προς τιμήν της Παναγίας, πολιούχου της Βασιλεύουσας.