Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟ.Δ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

«ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ»

Ολοήμερη επίσκεψη στην Πιερία πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011 ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Γιώργος Κασαπίδης. 
Ο κ. Κασαπίδης επισκέφθηκε την Πιερία προκειμένου να καταγράψει τα δεδομένα και κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στην περιοχή, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που κάνει η ΝΔ για να συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα, ανά περιοχή και ανά προϊόν, με στόχο να καταθέσει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Κασαπίδη, ο οποίος συνοδευόταν από το βουλευτή Πιερίας κ. Κώστα Κουκοδήμο, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Μόσχο Γιαλένιο και το Γ.Γ κ. Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, ήταν ο Μακρύγιαλος  όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους μυδοκαλλιεργητών και αλιείας της περιοχής. Αμέσως μετά ο Τομεάρχης Αγροτικών επισκέφθηκε την παραλία του Μακρύγιαλου στο σημείο όπου θα γίνει το αλιευτικό καταφύγιο καθώς και τις Αλυκές Κίτρους.
Επιπλέον ο κ. Κασαπίδης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες του Νομού Πιερίας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την πτηνοτροφική μονάδα «Αμβροσιάδης», τη βιοτεχνία ξηρών καρπών «ΑΒΑΚΙΑΝ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κερασιών Ράχης «ο Άγιος Λουκάς», την Πρότυπη Οργάνωση Παραγωγών «Ζευς Ακτινίδια», το Σωματείο Κτηνοτρόφων «ο Άγιος Μόδεστος και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Εκτός από τους εκπροσώπους της παραγωγής και των γεωργοκτηνοτροφικών και αλιευτικών φορέων ο κ. Κασαπίδης συναντήθηκε και με θεσμικούς εκπροσώπους στο πλαίσιο σύσκεψης υπό την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, του επιμελητήριου και της ΝΟΔΕ καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε Πιερίας.   
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο κ. Κασαπίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:
«Το 70% των προϊόντων που καταναλώνουμε ως χώρα, τα εισάγουμε και μάλιστα οι χώρες από τις οποίες εισάγουμε είναι οι χώρες που μας δάνεισαν. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και μπορεί να ανατραπεί με σχέδιο». Αναφερόμενος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε: « Χρειάζεται ανασυγκρότηση του Υπουργείου από τα θεμέλιά του, προκειμένου να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και να βρίσκει τις κατάλληλες αγορές».
Όσον αφορά το μητρώο των αγροτών υπογράμμισε ότι «η ΝΔ διαφωνεί που ενσωματώθηκαν σε αυτό και μη αγρότες. Τέτοιου είδους ενέργειες αποδυναμώνουν τους επαγγελματίες γεωργούς».
Αναφορικά με το συνεταιριστικό κίνημα τόνισε: «Πρέπει να εξυγιανθεί ο συνεταιριστικός χώρος. Οι Συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις «μαϊμούδες»πρέπει να καταργηθούν. Υπάρχει μεγάλη παθογένεια στο χώρο αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 127 Ενώσεις μόνο οι 10 δραστηριοποιούνται».
«Το πρώτο θέμα και στο Νομό Πιερίας πρέπει να είναι το αγροτικό», πρόσθεσε ο κ. Κασαπίδης σημειώνοντας παράλληλα πως « το Αγροτικό πρέπει να είναι το εθνικό ζήτημα στην Ελλάδα σήμερα, μία Ελλάδα που δεν παράγει και που ενώ η καμπύλη των επιδοτήσεων από την Ε.Ε αυξάνει η καμπύλη της παραγωγικότητας μειώνεται».
Επιπλέον επεσήμανε: «Με τις συνθήκες που επικρατούν, οι νέοι άνθρωποι αποθαρρύνονται να μπουν στο επάγγελμα. Σε κεντρικό επίπεδο δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός. Πολλά προϊόντα μένουν ατυποποίητα οπότε δεν είναι ανταγωνιστικά. Ο τρόπος που γίνεται ο κύριος όγκος της παραγωγής, χωρίς ενημέρωση, χωρίς στρατηγική και χωρίς την εφαρμογή νέων τεχνολογιών έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής. Η ΝΔ έχει συλλέξει στοιχεία για 157 προϊόντα και κάνει το ίδιο και για τις Ενώσεις».
Η επίσκεψη στο Νομό Πιερίας εντάχθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων του κ. Γιώργου Κασαπίδη σε ολόκληρη τη χώρα. Όλα τα δεδομένα που κατέγραψε από τις συναντήσεις με τους φορείς θα αξιοποιηθούν στον προγραμματικό σχεδιασμό της ΝΔ για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας και φυσικά των επί μέρους περιοχών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου