Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ο ΕΛΓΑ για τα προβλήματα σε κερασιές και βερικοκιές στον Κολινδρό

Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (24-5-2011) σε αναφορά του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου (3-5-2011) μετά το αίτημα της Δήμου Πύδνας – Κολινδρού (27-4-2011) για την αποζημίωση της παραγωγής οπωροφόρων δέντρων, κυρίως κερασιάς και βερικοκιάς η οποία είναι μειωμένη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αντιμετώπισε προβλήματα μειωμένης ανθοφορία,  καρπόδεσης και καρπόπτωσης.

Ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας στον κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει πως στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης είναι γνωστό το πρόβλημα της μειωμένης ανθοφορίας λόγω κακής γονιμοποίησης και η μερική καρπόπτωση λόγω της φυσιολογίας των δέντρων (κερασιές και βερικοκιές) στην περιοχή του πρώην Δήμου Κολινδρού.
Ήδη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και στις αρχές της άνοιξης διενεργήθηκαν έλεγχοι και διατυπώθηκαν επισημάνσεις για το μέγεθος και την εξέλιξη του προβλήματος.
Οι ζημιές που διαπιστώθηκαν δεν είναι καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.
Σε κάθε περίπτωση ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και εφόσον παρατηρηθούν σοβαρές ζημιές στο Φυτικό Κεφάλαιο των εν λόγω καλλιεργειών από θεομηνία κλπ και πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας ο ΕΛΓΑ θα εισηγθεί την ένταξη αυτών των ζημιών σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου