Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Eκλεισε η συμφωνία με ην τρόϊκα - Τι προβλέπει

Μέχρι αύριο αναμένεται να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα έχει την τελική σύσκεψη με την τρόικα, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και εν συνεχεία αναμένεται το ανακοινωθέν της τρόικας. Η συμφωνία περιλαμβάνει αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ρύθμιση οφειλών προς εφορία, ταμεία, επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλεη για τα δάνεια και αλλαγές στο χαράτσι για τα ακίνητα. Οι βασικές αποφάσεις προβλέπουν τα εξής: 

 Σύμφωνα με το Mega, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζε την επικύρωση της συμφωνίας «τυπική διαδικασία».

Κατά τις πληροφορίες, η συμφωνία με την τρόικα επί των βασικών ζητημάτων αναφέρει:

Διαδικασίες για την απομάκρυνση 14.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 -εκ των οποίων οι 4.000 εντός του 2013.

Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

Για το χαράτσι των ακινήτων προβλέπεται διατήρησή του για το 2013, μειωμένο κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Παράλληλα ετοιμάζει και μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας στα επίπεδα του 2005, κάτι που ζητούσε και η τρόικα. Οι μειώσεις όμως θα ισχύσουν στο γ΄εξάμηνο του 2013 και έτσι ο Ενιαίος Φόρος θα υπολογιστεί στις «φουσκωμένες» τιμές ζώνης του 2013.

Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στο νόμο Κατσέλη

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου