Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Δελτίο Τύπου κ. Παπαστάμκου: Τοποθετήσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ επί των προτάσεων Barroso για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Στρασβούργο,19 Απριλίου 2012

Παπαστάμκος επί των προτάσεων Μπαρόζο για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα: "Να μεταβούμε από τον προγραμματικό, διακηρυκτικό λόγο στην πράξη"


Με παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος ζήτησε από την Κομισιόν να μεταβεί από τον διακηρυκτικό λόγο στην πράξη σχετικά με τις δράσεις που προτείνει η τελευταία για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική μεγέθυνση και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης από τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και ειδικότερα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την "Ανάπτυξη στην Ελλάδα", ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι "τόσο οι θεσμοί, όσο και η πολιτική ηγεσία της ΕΕ πρέπει να φύγουν από το θεσμικό και πολιτικό τους εγωισμό και να αλλάξουν ρότα, να αλλάξουν πορεία". Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε εξάλλου από την Κομισιόν να τοποθετηθεί επί του αν η τρέχουσα κρίση είναι "κρίση της οικονομίας ή κρίση της οικονομικής αντίληψης, της οικονομικής συνταγής, αυτής που έχει οδηγήσει στον φαύλο κύκλο λιτότητα-ύφεση, νέα μέτρα λιτότητας-νέα μέτρα λιτότητας-νέα ύφεση". "Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο", ανέφερε ο κ. Παπαστάμκος "ότι μαζί θα πετύχουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα. Ναι, το πιστεύω βαθύτατα. Αλλά μέσα από μια αντίληψη, από ένα σχέδιο μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης και όχι μέσα από λογικές επικυρίαρχης οντότητας πάνω στην Ελλάδα".

Στη συζήτηση για την Έκθεση της κα. Χιούμπνερ για τα "Μέσα επιμερισμού του κινδύνου για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα", ο κ. Παπαστάμκος υπογράμμισε ότι "πέραν της επιβεβλημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης, απαιτείται κατεπειγόντως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργικής αναπτυξιακής φυγής προς τα εμπρός". "Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών οικονομικής μεγέθυνσης σε μία κρίσιμη συγκυρία, σε μία οικονομική μετεωρολογία όπου οι δημοσιονομικές περικοπές θίγουν σημαντικά και τις ελληνικές Δημόσιες Επενδύσεις, ενώ η έλλειψη ρευστότητας και πρόσβασης σε χρηματοδότηση δυσχεραίνουν εξίσου και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα", ανέφερε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. "Ευελπιστώ ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και η ΕΤΕπ θα διασφαλίσουν  τους όρους  (π.χ. ως προς τον δείκτη μόχλευσης, ως προς τις επιλέξιμες επενδύσεις) για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου