Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής

Με αφορμή τις ημέρες της Σαρακοστής, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, της Π.Ε.Πιερίας, θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ή είναι μη αποδεκτά ποιοτικά, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις κυριότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή.

 Η κ. Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, τονίζει ότι πρέπει να προλάβουμε φαινόμενα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες παραπλανήσεις των καταναλωτών. 

 Οι καταναλωτές, προκειμένου να επιλέξουν ασφαλή για την υγεία τους τρόφιμα, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπόψη τους ορισμένα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, όπως τα παρακάτω :  

Σαρακοστιανά εδέσματα 

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. 

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. 

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά. 

Χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κ.λ.π. Κεφαλόποδα. 

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. 

Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε : 

- Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. 
- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή. 
- Τα πλοκάμια – βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. 
- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. 
- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες. 

Γενικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα. 

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών. 

Μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κ.λ.π. Δίθυρα Οστρακοειδή 

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :
 - Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. 
- Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
 - Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).

 Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

 Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. 

Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. 

Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης. 

Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, , κ.λ.π. Μαλακόστρακα

 Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα. 

Για τα νωπά πρέπει : 
- Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα). 
- Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
 - Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής. 
- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. 
- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. 

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. 

Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα φρέσκα. 
Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην προμήθεια, διακίνηση και εμπορία των ανωτέρω ειδών, να εφαρμόσουν τους κανονισμούς υγιεινής που καθορίζονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου