Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Γ.Παπαστάμκος - Αισιόδοξοι για έξοδο από την κρίση, το μήνυμα επανάστασης του Ολύμπου.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, Γ.ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ, ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. 

Με ενότητα & συλλογικότητα για να βγούμε από την κρίση 

Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ. 

 «Ενότητα, συλλογικότητα και στόχοι υψηλόφρονες» είναι, κατά τον αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Γιώργο Παπαστάμκο, το σημερινό μήνυμα της επανάστασης του Ολύμπου τού 1878, με τελικό στόχο να βγει η Ελλάδα από την κρίση, στόχο που θεώρησε εφικτό. 

Πρόκειται για μια αισιόδοξη δήλωση που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής τής Νέας Δημοκρατίας συμμετέχοντας στη 2η μέρα εκδηλώσεων εορτασμού τής 134ης επετείου τής επανάστασης του Ολύμπου, χθες Κυριακή 19/2/2012, στον Ιερό Ναό τού Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου. 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. Γ.ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ 
Ολόκληρη η δήλωση του αντιπροέδρου της ευρωκοινοβουλίου έχει ως εξής: «Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα τοπικής, συλλογικής, μακεδονικής και ελληνικής μνήμης. Όσοι αγωνίστηκαν ευκλεώς και έπεσαν ηρωικώς κατά την επανάσταση του Ολύμπου το 1878, στέλνουν ένα μήνυμα ελευθερίας και εθνικής αξιοπρέπειας. 
Νομίζω ότι το δικό τους μήνυμα, επικαιροποιώντας το, είναι ο καλύτερος οδοδείκτης για την έξοδο της Ελλάδος από τη σημερινή βαθιά οικονομική κρίση: Ενότητα, συλλογικότητα, στόχοι υψηλόφρονες, μέσα και αλληλουχία στόχων και μέσων. Θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. 
Αυτό είναι το μήνυμα της επετείου επανάστασης του Ολύμπου». 

 Ο ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ 
Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, με χαιρετισμό τού αν.δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Φαρμάκη, ο οποίος ανέφερε τα εξής: 
 «Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου το 1878 κάτω από ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες, θα έλεγα, συνθήκες. Δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες με τις πολλές χιονοπτώσεις που έχουν πλήξει και την περιοχή μας αλλά και με την παγωνιά που επικρατεί. 
Μπορεί πρόσκαιρα αυτά τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων να προκαλούν προβλήματα αλλά θέλω να πιστεύω ότι για την ίδια τη φύση είναι καλά φαινόμενα, διότι θα φέρουν και κάποια ισορροπία που τόσο πολύ λείπει κι απ’ τη φύση. Είναι όμως πρωτόγνωρες οι συνθήκες γιορτασμού τής επανάστασης του Ολύμπου και για το γεγονός ότι βρίσκουν τη χώρα μας μέσα στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. 
 Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι εάν η κρίση είναι μόνο οικονομική ή αν είναι και κοινωνική ή εάν και κατά πόσο επηρεάζει η μία την άλλη. Πολλά ερωτήματα που μας ταλανίζουν όλους εαυτή την εποχή.
 Πρόκειται για ερωτήματα που σχετίζονται, πρώτα απ’ όλα, με τους εαυτούς μας, με το αν εμείς σήμερα είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε μικροί «Κοροβάγκοι» τής εποχής μας (ο Κοροβάγκος ήταν ο πρόεδρος της επαναστατικής επιτροπής το 1878) και να κάνουμε τις δικές μας μικρές επαναστάσεις. 
 Αυτές οι μικρές επαναστάσεις έχουν να κάνουν με τον εαυτό μας, με τη γειτονιά μας, με το χωριό μας, με τον εργασιακό μας χώρο, με τη συναναστροφή μας με τους συνανθρώπους μας. Για να κάνουμε όμως αυτές τις μικρές επαναστάσεις πρέπει πρώτα να σηκωθούμε από τον καναπέ μας. Να αποτινάξουμε τον ωχαδελφισμό που κουβαλάμε και να γίνουμε άνθρωποι της προσφοράς.
 Εκείνοι οι επαναστάτες που τότε βάδιζαν αγέρωχοι κι ωραίοι ενάντια στο πεπρωμένο τους, σίγουρα έκαναν πολύ μεγαλύτερες επαναστάσεις από αυτές που εμείς σήμερα οφείλουμε να κάνουμε. Εάν συνεχίσουμε είμαστε νωχελικοί, εάν συνεχίσουμε να βάζουμε το «εγώ» μας πάνω από το «εμείς», αν συνεχίσουμε να να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από μια ωφελιμιστική και μόνο θεώρηση, έχω την αίσθηση ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά και χωρίς ιδανικά. 
Ωστόσο, εάν χαράξουμε μια διαφορετική πορεία, μια πορεία που θα ρίχνει πότε-πότε και το βλέμμα της και προς το παράδειγμα αυτών των επαναστατών τού 1878, τότε υπάρχει ελπίδα. Να είστε καλά. Χρόνια σας πολλά». 

 Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ.ΠΟΥΡΛΙΩΤΗΣ 

Κεντρικός ομιλητής τής εκδήλωσης, την πρώτη μέρα εορτασμού τής επετείου, ήταν ο φιλόλογος – φροντιστής καθηγητής, Γιώργος Θ. Πουρλιώτης, με θέμα: «Η ευρωπαϊκή διπλωματία κατά τον 19ο αιώνα και η επανάσταση στον Όλυμπο το 1878». 

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Γ.Πουρλιώτης αναφέρθηκε στο σημερινό μήνυμα της ιστορικής επετείου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η αξία των ιστορικών επετείων συνίσταται στη συναγωγή διδαγμάτων για το παρόν και το μέλλον. Διαφορετικά, οδηγούμαστε στην ταρίχευση της ιστορίας και σε τυπικούς γλυκανάλατους εορτασμούς. Τα διδάγματα, λοιπόν, της επανάστασης του Ολύμπου τού 1878 είναι ολοφάνερα σήμερα και αποτελούν αφορμές εθνικής αυτογνωσίας, επιλογών και συλλογικών πράξεων. 
Κατακτητές επίδοξοι υπάρχουν και σήμερα, με νέα ονόματα, πιο κομψά, δήθεν αθώα, μα πιο επικίνδυνα: Διεθνές νομισματικό ταμείο, ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, Eurogroup, που θέλουν να γονατίσουν τους λαούς χρησιμοποιώντας διαμεσολαβητές – διαπραγματευτές ανδρείκελα, χρησιμοποιώντας πολιτικούς πυγμαίους χωρίς σθένος, με έφεση στο «ναι» και ποτέ στο «όχι». Αγνοούν ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγεμονίσκοι και οι ραγιάδες εκφραστές της πολιτικής την αγωνιστική ελληνική ψυχοσύνθεση και κουλτούρα. Απέναντι στον απάνθρωπο δυτικοευρωπαϊκό ορθολογισμό οι Έλληνες αντιπαρατάσσουν την παλικαριά που δεν μετριέται ούτε σε ευρώ, ούτε σε ομόλογα αλλά με της καρδιάς το πύρωμα και της ψυχής το αίμα. Στους ωμούς εκβιασμούς και στα απειλητικά ψευτοδιλήμματα οι Έλληνες διαχρονικά απαντούν με ηρωική αντίσταση και τις αξεπέραστες φράσεις «ή ταν ή επί τας», «λευτεριά ή θάνατος» που οδηγούν σε προσωπικά και συλλογικά ολοκαυτώματα».

 ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 134η επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου το 1878 πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του δήμου Δίου-Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου 2012. 

 Στην εκδήλωση του Σαββάτου, εκτός από τον χαιρετισμό τού αν.δημάρχου και την κεντρική ομιλία η εκδήλωση της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με μουσικά κομμάτια που έπαιξε η δημοτική μπάντα Λιτοχώρου Δίου-Ολύμπου «Οδυσσέας Σβάρνας». 

Χθες, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στο Λιτόχωρο, στις 8.00 το πρωί έγινε έπαρση της σημαίας ενώ στον Ιερό Ναό τού Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία και Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων επαναστατών. 

 ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 
Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, ο βουλευτής Θ.Παπαγεωργίου, ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ο αν.δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γ.Φαρμάκης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γ.Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ.Κωτούλης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Δημήτρης Ανδριάς, οι τ. δήμαρχοι Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος και Σπύρος Ντάβανος, οι αντιδήμαρχοι Σ.Νούλα και Β.Βροχαρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Ζουρζούρα, Θανάσης Καλαϊτζής, Νίκος Λάππας, Θεόδωρος Τζίκας, Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη, Θανάσης Στύλος κ.ά., τ. δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής τού νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και δημότες τού δήμου Δίου-Ολύμπου. 

Τη δεύτερη μέρα, πέρα από τους προαναφερθέντες, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής τής ΝΔ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου Νίκος Κουκουτάτσιος, ο αντιδήμαρχος Π.Κιάφας, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Δημόπουλος, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες τής ταξιαρχίας Λιτοχώρου, ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών τού δήμου Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαγεωργίου καθώς και άλλοι υπάλληλοι του δήμου, μαθήτριες και μαθητές σχολείων τής περιοχής, νεανικά μέλη τού πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου ντυμένα με παραδοσιακές λιτοχωρίτικες στολές, καθώς και δημότες κυρίως από το Λιτόχωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου