«Ο Όλυμπος είναι κάτι παραπάνω από ένα βουνό. Είναι η κληρονομιά της Πιερίας» δήλωσε με έμφαση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Έντονη η παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου στη
συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα τον Όλυμπο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011.
Στη συζήτηση με θέμα ημερήσιας διάταξης: « Όλυμπος: Ανάπτυξη και προβολή- Εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός» παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Γεώργιος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεαδάκης. Την Π.Ε.Λάρισας εκπροσώπησαν η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Σημαντική έκρινε τη συμβολή στη συνεδρίαση των βουλευτών της Πιερίας, κ.κ. Παπαγεωργίου, Μίχου, Αμοιρίδη, Κουκοδήμου, η κ. Μαυρίδου καθώς με την παρουσία τους ενίσχυσαν τη θέση της Π.Ε.Πιερίας για την ανάπτυξη και την προβολή του Ολύμπου.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, υπέβαλε στην Επιτροπή την ενιαία πρόταση της Π.Ε.Πιερίας για το τελικό σχέδιο του προεδρικού διατάγματος Ν.3937/2011 «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών» πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης που είχε ορισθεί για τις 10 Δεκεμβρίου.
Να υπενθυμίσουμε, ότι με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της Πιερίας, των φορέων τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου Πιερίας, των εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών και συλλογικών φορέων, απεστάλη επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για παράταση του χρόνου της Δημόσιας Διαβούλευσης, προκειμένου να κατατεθεί ενιαία τεκμηριωμένη πρόταση για την οριστικοποίηση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, παρουσίασε τον πλήρη σχεδιασμό της Π.Ε.Πιερίας για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη του Ολύμπου καθώς και τις δράσεις για την καλύτερη διαχείριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας με βάση το τελικό σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που θα συνταχθεί.
«Θέλουμε ένα Όλυμπο επισκέψιμο με όλο το σύνολο των δράσεων για την προστασία του Ολύμπου, που να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν [brand name] της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έναν από τους μαγνήτες έλξης του Πιερικού τουρισμού και της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
Η κ. Μαυρίδου υπογράμμισε τη σημαντική θέση που κατέχει ο Όλυμπος, αναφέροντας ότι αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολυσήμαντης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ένας από τους πολυτιμότερους βοτανικούς παράδεισους της Ευρώπης
«Ο Όλυμπος είναι κάτι παραπάνω από ένα βουνό. Είναι η κληρονομιά της Πιερίας» δήλωσε με έμφαση στην Επιτροπή η Σοφία Μαυρίδου, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Ολύμπου βρίσκεται μέσα στα όρια της Π.Ε.Πιερίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι στρατηγικός στόχος για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η διατήρηση και ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, μέσω της συνδυασμένης ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος, της παράδοσης, της γνησιότητας και ποιότητας της τοπικής παραγωγής, του αγροτικού τοπίου, των ιστορικών τόπων, της πολιτιστικής ποικιλότητας κ.α.
« Η Πιερία είναι ένας τόπος να ζεις, που συνδυάζει τη γοητεία του αυθεντικού, του παραδοσιακού και του σύγχρονου» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου.
Ειδικότερα, η πρόταση της Π.Ε.Πιερίας προβλέπει ήπια επενδυτική ανάπτυξη για τον Ολύμπο -πάντα με σεβασμό στις οικολογικές ανησυχίες και με γνώμονα την προστασία της περιοχής - που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «Πανεπιστημίου του Ολύμπου» με τη μορφή Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πανελλαδικής εμβέλειας, θεματικών πάρκων (χλωρίδας, πανίδας, μυθολογίας, αρχαιολογίας, ιστορίας κ.α) δασικών χωριών, Κέντρου Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Χιονοδρομικού Κέντρου, την ανάδειξη των παλαιών οικισμών του Ολύμπου, την παραγωγή προϊόντων με την ονομασία ΄΄Όλυμπος΄΄, αλλά και τη δημιουργία υποδομών, που θα μπορούν να ΄΄ φιλοξενούν ΄΄ αθλητικές διοργανώσεις ( π.χ μαραθώνιος Ολύμπου).
«Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε μια οικονομικά "ανανεώσιμη πηγή ενέργειας" για την τοπική μας οικονομία. Επιδίωξή μας είναι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της παραολύμπιας υπαίθρου με την παραγωγή ποιοτικών – πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, με την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στον τομέα του τουρισμού μέσα από την κατασκευή έργων υποδομών, την εφαρμογή προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος (συντήρηση βιοποικιλότητας, διαχείριση του εθνικού πάρκου κ.α.)» ανέφερε η κ. Μαυρίδου. Πρόσθεσε, ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την υλοποίηση δράσεων, όπως είναι η ίδρυση ενός τουριστικού φορέα για την καλύτερη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας, η τροποποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου για να μπορέσουν να ενταχθούν και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, η προβολή του Ολύμπου και του νομού γενικότερα σε εκθέσεις κ.α.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ενημέρωσε ότι εκπονείται μελέτη για τη σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από το Τμήμα Δομών και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η οποία προβαίνει σε θεματικές διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς.
Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν συσκέψεις στις 01.11.2011 και στις 14.11.2011 στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και έπονται αντίστοιχες τεχνικές συσκέψεις και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Όπως διευκρίνισε , η εκπόνηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθολογιστική και αειφορική διαχείριση και ανάπτυξη του Εθνικού Δρυμού ως Πάρκου.
Τέλος, η κ. Μαυρίδου, επεσήμανε ότι η Π.Ε.Πιερίας προγραμματίζει μεταξύ άλλων εκπόνηση μελέτης (ανάθεση μέσα στο 2012) με τίτλο «σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών», μελέτης (ανάθεση μέσα στο 2012) για την πιστοποίηση ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το «Τσάι Ολύμπου» και μελέτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ψηφιακή ανάδειξη του Ολύμπου αλλά και όλων των υπολοίπων σημείων αναφοράς της Πιερίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου