ΑΞΟΝΕΣ
Θεωρώ ότι οι άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να κινηθούμε είναι:
Προστασία – Ανάδειξη – Ανάπτυξη
Προστασία με κάθε τρόπο της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου
Ανάδειξη με κάθε μέσον των βιολογικών, οικολογικών, ιστορικών, αισθητικών και επιστημονικών κλπ αξιών του μυθικού βουνού
Ανάπτυξη όλων εκείνων των συμβατών με τη νομοθεσία δραστηριοτήτων, ασχολιών που θα συμβάλλουν, θα ενισχύσουν και θα εξασφαλίσουν στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο της αειφόρο διαχείρισης του βουνού και της ευρύτερης περιοχής.
Με βάση τα ανωτέρω, το Σχέδιο Π.Δ. θα πρέπει να προβλέπει εκείνες τις
πολιτικές που θα συμβάλλουν ώστε ο Όλυμπος με το νέο νομικό καθεστώς να καταστεί ενεργός προορισμός του Παγκόσμιου Πολίτη, έχοντας αναπτύξει όλες τις απαραίτητες για τούτο υποδομές και, ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας, μέσω της ανάπτυξης και ανάδειξης του, τους απαραίτητους οικονομικούς ίδιους πόρους στον Φορέα ώστε να καταστεί αποτελεσματικός στην εποπτεία και προστασία του Εθνικού Δρυμού.
Παρόλον ότι έχουμε συμφωνήσει στην συγκρότηση από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας μιας επιτροπής η οποία αφού ετοιμάσει μια τελική ενιαία πρόταση κωδικοποιώντας και αξιοποιώντας τις προτάσεις των φορέων της Πιερίας προκειμένου αφού υπογραφεί να αποσταλεί στο Υπουργείο, σας αποστέλλουμε τις παρακάτω γενικές προτάσεις μας για την επιτροπή:
Α. Ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών δρόμων εξυπηρέτησης των
επισκεπτών που προβλέπονται και επιτρέπονται από την περιβαλλοντική
νομοθεσία (π.χ. δασικά χωριά, χώροι άθλησης και αναψυχής - π.χ. χιονοδρομικό
κέντρο, τελεφερίκ, καταφυγίων - προπονητικού δικτύου και δυνατότητα
φιλοξενίας αθλητικών ομάδων, επαρκούς οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση
των αναγκών προστασίας και αναψυχής κλπ.)
Β. Η δημιουργία και ανάπτυξη δενδρωδών καλλιεργειών, η εγκατάσταση ποιμνιοστασίων – πτηνοτροφείων – μελισσοκομείων εκτατικής μορφής και των απαραίτητων εργαστηρίων επεξεργασίας, τυποποίησης κλπ των αποκλειστικά παραγόμενων εντός του πάρκου προϊόντων, μετά από τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών με στόχο την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων.
Γ. Η αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού του Ολύμπου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – μικρά υδροηλεκτρικά έργα-, λειτουργία παραδοσιακών χρήσεων – π.χ. υδρόμυλοι - , υδροληψία κλπ.
Δ. Η ισχυροποίηση του Φορέα Διαχείρισης με την παραχώρηση σε αυτόν των απαραίτητων για την δημιουργία των προτεινόμενων έργων, δράσεων, εγκαταστάσεων κλπ εκτάσεων για αξιοποίηση και εκμετάλλευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου