Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πιστοποιήθηκε κατά AGRO και Global G.A.P. ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών – ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας

Με το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, πιστοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών στη Βροντού Πιερίας, σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 - 2.2. 

Επίσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα μέλη του συνεταιρισμού που ασχολούνται με την καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού, πιστοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο Global G.A.P.  

Οι πιστοποιήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2011 αφορούν τις εξής παραγωγές: 
  • ακατέργαστα φύλλα καπνού - ανατολικού τύπου, (ποικιλία Κατερίνη Σ53) σε 330 παραγωγούς - μέλη, συνολικής έκτασης 4488,9 στρεμμάτων, επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας Crimson Seedless, σε 41 παραγωγούς-μέλη, συνολικής έκτασης 252,85 στρεμμάτων. 

Οι επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον φορέα TUV Hellas, ενώ οι σύμβουλοι πιστοποίησης ήταν οι Novacert - Γιαλένιου. 

Στόχοι του συνεταιρισμού μέσα από τις απαιτήσεις των πιστοποιήσεων είναι: 
  • η διασφάλιση των αποδόσεων των καλλιεργειών και του εισοδήματος του παραγωγού, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γεωργικών δραστηριοτήτων, 
  • η προστασία της υγείας των καλλιεργητών κατά τη χρησιμοποίηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων,
  • η εκπαίδευση – ενημέρωση των παραγωγών (χρήση μέσων ατομικής προστασίας, τρόπος – δοσολογίες - συνθήκες εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων), 
  • η ανταπόκριση στην απαίτηση της κοινωνίας και της αγοράς για προστασία του περιβάλλοντος για γεωργικά προϊόντα λιγότερο επιβαρημένα από συνθετικές χημικές ουσίες. 

Στο πλαίσιο των απαιτήσεων του συστήματος, ο ρόλος των παραγωγών – μελών είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία της παραπάνω προσπάθειας, καθώς επίσης και για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή μας. 

Πιστεύουμε η επιτυχία των συστημάτων εξαρτάται από την συμβολή του φορέα, των συμβούλων και των παραγωγών και του επιβλέποντα Γεωπόνου. Η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων είναι καίρια και ικανή για την απόκτηση και διατήρηση των σημάτων ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου