Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Τεχνητός ύφαλος για αναπαραγωγή ψαριών στο Λιτόχωρο

Από τη "Μακεδονία":
http://www.makthes.gr/news/reportage/79248/

Άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου (ένα είδος μαιευτηρίου ψαριών) στη θαλάσσια περιοχή του Λιτοχώρου, απομακρύνοντας τον κίνδυνο απένταξης του έργου, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στις 18 Αυγούστου υπέγραψε την απόφαση παραχώρησης του πυθμένα, σύμφωνα με ενημέρωση του βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη.

Της Μαρίας Καραούλη
 
Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε κλίμα ανησυχίας για την τύχη του έργου, διότι καθυστερούσε η οριστική υπογραφή από το αρμόδιο υπουργείο για την παραχώρηση του πυθμένα και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα, εάν δεν υπήρχε νομική δέσμευση (σύμβαση) μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.
«Χθες ενημερωθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπέγραψε από τις 18 Αυγούστου την πράξη παραχώρησης του πυθμένα, ωστόσο επίσημα η υπηρεσία μας δεν έχει ενημερωθεί ακόμη», ανέφερε στη «Μ» η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, συμπληρώνοντας ότι «η ανησυχία μας ήταν έντονη γι’ αυτό και επανειλημμένα είχαμε στείλει επιστολές στο υπουργείο επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθεί ένα αναπτυξιακό αλλά και τουριστικό έργο για την περιοχή».  

Τι είναι ο τεχνητός ύφαλος 

Οι τεχνητοί ύφαλοι είναι υποδομή αποτελούμενη συνήθως από τσιμεντένιους ογκόλιθους με τρύπες διαφορετικής διαμέτρου, οι οποίοι τοποθετούνται στο θαλάσσιο βυθό ώστε να εμπλουτίσουν τη θαλάσσια ζωή της δεδομένης περιοχής, με την παροχή καταφυγίου, προσέλκυσης και συγκέντρωσης διαφόρων ειδών. Με άλλα λόγια είναι ένας χώρος αναπαραγωγής ψαριών σε βάθος πέντε χρόνων. Η χωροθέτησή τους δεν είναι τυχαία, αλλά θα πρέπει να γίνεται κατόπιν μελέτης λαμβάνοντας κυρίως υπόψη τα οικολογικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής, τη σταθερότητα του βυθού, την παρουσία και έκταση σημαντικών οικοσυστημάτων, όπως αυτών των λιβαδιών της Posidonia oceanica, που είναι πολύτιμα για τα διάφορα θαλάσσια είδη και τη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόλπο του Θερμαϊκού. Ανάλογος τεχνητός ύφαλος θα λειτουργήσει σύντομα και στη θαλάσσια περιοχή του Κίτρους Πιερίας.
Στην Ελλάδα τεχνητοί ύφαλοι έχουν δημιουργεί στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στο Φανάρι Ξάνθης, στην Κάρπαθο, στη Λήμνο κ.ά. 
Στη Μεσόγειο λειτουργούν από τη δεκαετία του ’60 στην Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Στην Ισπανία μάλιστα έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί ειδικοί τσιμεντένιοι ογκόλιθοι «anti-trawling blocks» για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων από την παράνομη αλιεία με τράτες.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με μελέτες, όπου λειτούργησαν τεχνητοί ύφαλοι η παραγωγή ψαριών αυξήθηκε έως και 50%. Το πρώτο όφελος λοιπόν είναι η αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων και κατ’ επέκταση της αλιείας. Ωστόσο στα όρια του τεχνητού υφάλου απαγορεύεται το ψάρεμα με όφελος και την προστασία του θαλάσσιου χώρου στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα επιτυγχάνεται η αύξηση της παραγωγής και της διασποράς των παραγόμενων προνυμφών και νεαρών ατόμων σε γειτονικές περιοχές.
Ο τεχνητός ύφαλος επίσης προσελκύει και επιστημονικό ενδιαφέρον. «Στα οφέλη από τη λειτουργία των δύο τεχνητών υφάλων (Λιτόχωρο και Κίτρος) περιλαμβάνεται και ο επιστημονικός τουρισμός, αφού ομάδα επιστημόνων θα παρακολουθεί τους υφάλους με διοργανώσεις ημερίδων διεθνούς εμβέλειας,», κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου