Νέες καλλιέργειες ή παραδοσιακά προϊόντα
με νέες μεθόδους
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλία και συζήτηση για τις εναλλακτικές καλλιέργειες και τις εκτροφές ζώων πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «ΕΚΑΒΗ» από το Ινστιτούτο Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας (ΙΣΑΠ).
Ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, καθηγητής στο Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.).
Ο κ. Τσιμπούκας απαντώντας στο ερώτημα αν θα πρέπει οι αγρότες να επιλέξουν την καλλιέργεια νέων και πολλές φορές άγνωστων φυτών και δέντρων με αμφίβολή απόδοση και δυνατότητα διάθεσης του τελικού προϊόντος επεσήμανε πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αρκεί η “πρωτοτυπία” του προϊόντος. Η επιτυχία της επιχειρηματικής ιδέας και στον αγροτικό τομέα μιας καλλιέργειας, είναι συνυφασμένη και με την ποιότητα και την διάθεση στην αγορά . Για αυτόν το λόγο, στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαν να ενταχθούν και συμβατικές καλλιέργειες και εκτροφές ζώων, που προκύπτουν με εναλλακτικό ή και ποιοτικό τρόπο με καλύτερη μεθοδολογία και οργάνωση.
Ως παραδείγματα ανέφερε προϊόντα που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην ελληνική αγορά και επειδή υπάρχει ελλειμματική παραγωγή ο κύριος όγκος τους εισάγετε από άλλες χώρες όπως π.χ. τα καρύδια, τα δαμάσκηνα (κυρίως αποξηραμένα) η ρίγανη κ.α. Έδωσε επίσης παραδείγματα εκτροφής ζώων όχι όμως με την κλασσική μέθοδο της εκτεταμένης βόσκησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «για να υπάρχει απόδοση και αποτέλεσμα θα πρέπει να περάσουμε από τον βοσκό που απλά βόσκει τα ζώα και παραδίδει τα διάφορα προϊόντα περιμένοντας να πληρωθεί στον αρχηγό της οργανωμένης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης με σταβλισμένα ζώα ή περιορισμένης ανοιχτής βοσκής, ο οποίος παράγει μεγάλο μέρος των ζωοτροφών και πραγματοποιεί μια πρώτη μεταποίηση ή συσκευασία των προϊόντων που παράγει, διαθέτοντάς τα απευθείας στην αγορά και την κατανάλωση. Η προβατοτροφία, η πάχυνση μοσχαριών και η κονικλοτροφία είναι κάποιες από τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν.
Στη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πολιτική των ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα χωρίς στρατηγική και χωροθέτηση των παραδοσιακών καλλιεργειών οι οποίες ενώ είχαν μέλλον εγκαταλείφθηκαν από έλλειψη υποδομών συλλογικής οργάνωσης και δυστυχώς απαξίωσης του συνεταιρισμού. Ως παραδείγματα αναφέρθηκαν τα φασόλια Αγίου Δημητρίου, αλλά και καλλιέργειες όπως η φακή, το κτηνοτροφικό ρεβίθι κ.α.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δαλαμήτρας τόνισε πως θα πρέπει οι αγρότες να κατοχυρωθούν επαγγελματικά ενόψει της νέας ΚΑΠ δεν θα πρέπει η Ε.Ε. να αναγνωρίζει ως ενεργό αγρότη αυτό που έχει το 5% του εισοδήματός του από Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις και θα πρέπει αυτό το ποσοστό να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Παπαγεωργίου που παρακολούθησε την εκδήλωση σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε πως το πρόβλημα με τα αγροτικά προϊόντα είτε είναι από παραδοσιακές καλλιέργειες είτε νέες είναι η διάθεση και τιμή πώλησης.
Η κάθε παραγωγή προϊόντος για να έχει απόδοση σε εισόδημα θέλει στάθμιση των δεδομένων της αγοράς και οργάνωση σε συλλογικά σχήματα εκ μέρους των παραγωγών για να επιτυγχάνεται μείωση κόστους παραγωγής, ποιότητα και διάθεση με καλύτερη τιμή.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑΠ κ. Χρ. Τσικούρας, ευχαρίστησε το καθηγητή κ. Τσιμπούκα για την περιεκτική του ομιλία αλλά και τις συγκεκριμένες απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα των αγροτών. Ευχαρίστησε επίσης όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ινστιτούτου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και έκαναν παρεμβάσεις, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Γ. Κωτούλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Β. Λιόλιος του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και Σ. Νατσιός του Δήμου Κατερίνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δ. Δαλαμήτρας, η κ. Μ. Καβουνίδου ως εκπρόσωπος της Βουλευτού κ. Μ. Μίχου και πολλοί αγρότες από όλη την Πιερία.
Το ΙΣΑΠ θα συνεχίσει το πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών, πραγματοποιώντας και άλλες ενημερωτικές ημερίδες που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου