Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Σε κρίσιμη καμπή η Ευρωζώνη.

 Μεγαλώνει το χάσμα στην Ευρώπη καθώς αχαρτογράφητες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις πυροδοτούν εκτιμήσεις για υπαρξιακό κίνδυνο της ευρωζώνης. Πληθώρα οικονομικών αναλύσεων εμφανίζει επιμέρους χώρες να αναλαμβάνουν πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, χωρίς ωστόσο να προκύπτει οτιδήποτε μετά από συντονισμό και πάντως χωρίς να ανοίγει άμεσα η προοπτική του ευρωομολόγου που κατά γενική πεποίθηση θα έδινε το απαραίτητο για την ώρα, φιλί ζωής στο ευρώ. Τις τελευταίες ώρες εγινε γνωστό ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο θα απαγορεύσουν προσωρινά τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών (short-selling) για να αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπία.
 Η απαγόρευση ξεκινά από σήμερα. Στη Γαλλία θα ισχύσει για 15 ημέρες και θα αφορά ένα καλάθι 11 μετοχών, στο Βέλγιο τέσσερις μετοχές επ΄αόριστον και στην Ισπανία αφορά 16 μετοχές για 15 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η ανοιχτή πώληση μετοχών έχει απαγορευτεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τη Δευτέρα.

Υπέρ των ευρωομολόγων ο Τζορτζ Σόρος

 Υπο αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη τη διάθεση των κερδοσκόπων να εστιάσουν στη Γαλλία μετά την Ιταλία και την Ισπανία, λαμβάνει μεγαλύτερη και δραματικότερη σημασία η γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής της Τρίτης.

 Ενδεικτική των πιέσεων είναι η δήλωση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: Οι χώρες που έχουν την καλύτερη «βαθμολογία» από τους οίκους αξιολόγησης θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα ευρωομολόγων αν δεν θέλουν να δουν την ευρωζώνη να καταρρέει, θεωρεί και προσθέτει ότι είναι απολύτως αναγκαία η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα απειληθεί η Γαλλία.
 Ο Τζόρτζ Σόρος κατηγορεί ως υπεύθυνη για την επιδείνωση της κρίσης τη Γερμανία διότι οι επιφυλάξεις της για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης οδήγησαν σε υπαρξιακή κρίση την ευρωζώνη.
 
Πηγή: ΝΕΤ FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου