Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 : ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΣΗ 
ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ

Την Δευτέρα 23\7 πραγματοποιήθηκε στην Κονταριώτισσα η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου. Στην προ ημερησίας συζήτηση, εννοείται ότι το μείζον ζήτημα που τέθηκε από εμάς, μα κι από άλλες παρατάξεις, ήταν η επικείμενη απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., θέμα που δικαιολογημένα ταλανίζει την κοινωνία του Λιτοχώρου κι όχι μόνο!
Συγκεκριμένα ρώτησα την δημοτική αρχή μα και την διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., εάν μπορεί να μας ενημερώσει επίσημα σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση του αιτήματος της GREEN TECHNICAL για αποκατάσταση των 15 στρ. με την απόθεση του συγκεκριμένου υλικού κι εάν υπάρχει, σαν σκέψη έστω, περίπτωση αναθεώρησης από την διοίκηση της πρόσφατης τροποποίησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ακούστηκαν τα γνωστά επιχειρήματα περί τήρησης της νόμιμης διαδικασίας, παρ’ ότι δεν απαντάται η ουσία της επισήμανσης που έκανα εδώ κι εβδομάδες, ότι δηλ. σχεδόν κανείς στο Λιτόχωρο δεν είχε ιδέα για το θέμα αυτό τουλάχιστον μέχρι τις 30\5, ενώ παρά τα όσα συμφωνήθηκαν στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., καμία ενημερωτική ανακοίνωση δε βγήκε από τη διοίκηση στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε. Κι ενώ όλα βαίνουν καλώς για την δημοτική αρχή, υπάρχουν και οι ακόμη πιο προωθημένες απόψεις που ακούστηκαν από τον κ. Τσιφοδήμο (άραγε εκφράζουν το σύνολο της παράταξής του;) που αναρωτιέται γιατί δεν έχουμε προχωρήσει ήδη σε συμβόλαιο με τη συγκεκριμένη εταιρεία (!;!).
Σχετικά με το πρώτο σκέλος της ερώτησής μου, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. κ. Φαρμάκης μας ενημέρωσε πως η εταιρεία φοβούμενη πιθανές αντιδράσεις εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει το αίτημά της έχοντας μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «plan B΄» για απόθεση του υλικού σε άλλη περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχει και ο ίδιος κάποια περαιτέρω επίσημη ενημέρωση. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως σε μία τέτοια περίπτωση ο όποιος πιθανός κίνδυνος ξεπερνιέται κι επομένως…τέλος καλό, όλα καλά. Μία τέτοια υπόθεση όμως απέχει μακράν από την πραγματικότητα, καθώς ούτε η εταιρεία έχει επισήμως ακόμη αποσύρει το αίτημά της και κυρίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο βρίσκεται σε ισχύ η τροποποιημένη Μ.Π.Ε. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. ο οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει αύριο – μεθαύριο να αποθέσει το εν λόγω υλικό στο νταμάρι προς… αποκατάστασιν του τοπίου.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένοι εκ της πλειοψηφίας θα βγουν να κατηγορούν στην κοινή γνώμη όσους αντιδρούν ή έχουν επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη «αποκατάσταση». Είχαμε μάλιστα την ατυχή, πιστεύω, προσπάθεια του δημάρχου να συνδεθεί πιθανή απόσυρση του αιτήματος της εταιρείας για το λατομείο με ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της TOSOH στην Σίνδο με συνέπεια την απώλεια της δουλειάς για δεκάδες εργαζομένους. Να με συμπαθούν κάποιοι, αλλά πρέπει εδώ να τους θυμίσω, σε περίπτωση που το ξέχασαν, ότι εκλεγήκαμε ως αιρετοί για να προασπίζουμε τα συμφέροντα του δήμου Δίου – Ολύμπου και των συνδημοτών μας! Δεν είμαστε ούτε Υπουργείο Εργασίας, ούτε Υπουργείο Ανάπτυξης. Προφανώς και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με καμία εταιρεία, πόσο μάλλον με τους εργαζομένους της και ασφαλώς πρέπει να βρεθεί χώρος ταφής ή απόθεσης του συγκεκριμένου αποβλήτου. Ένας χώρος όμως κατάλληλος και με γεωμορφολογία τέτοια που δεν θα επιτρέπει τον παραμικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον (αυτό ουσιαστικά αναφέρει κι ο γ.γ. εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης στο έγγραφό του προς υποστήριξη των εργαζομένων της TOSOH, χωρίς να κάνει σε κανένα σημείο λόγο για το λατομείο του Λιτοχώρου!).
Άλλωστε το θέμα δεν είναι μόνο η σύσταση του υλικού (που και γι’ αυτήν διατυπώνονται ενστάσεις), αλλά και η σπάνια ιδιαιτερότητα που φέρεται από ειδικούς επιστήμονες να παρουσιάζει η γεωμορφολογία του δικού μας υπεδάφους. Για τον λόγο αυτό έκανα κι επαναφέρω την πρόταση να ανατεθεί η εκπόνηση μίας άρτιας μελέτης του όλου εγχειρήματος στο καθ’ ύλην αρμόδιο δημόσιο ινστιτούτο, το Ι.Γ.Μ.Ε. Μόνο έτσι πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στην επικινδυνότητα ή μη του συγκεκριμένου αποβλήτου σε σχέση πάντα με το δικό μας υπέδαφος. Είναι απορίας άξιο, γιατί, αφού όλοι κόπτονται για το καλό του τόπου, η πρόταση αυτή δεν προχωράει!
Υ.Γ: Επειδή ακούστηκε τουλάχιστον δύο φορές στη συνεδρίαση πως εστάλη πρόσκληση για συμμετοχή σε δειγματοληψίες στον χώρο της TOSOH κι αποστολή των δειγμάτων σε ανεξάρτητο εργαστήριο, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα τέτοια πρόσκληση – κι από όσο γνωρίζω, κανείς άλλος δημ. σύμβουλος ή παράταξη, ενώ ουδέποτε ανακοινώθηκε η πρόσκληση αυτή στο διαδίκτυο ή σε άλλα Μ.Μ.Ε. Το μόνο που ξέρω είναι ότι σε τηλεφωνική συνομιλία μου με τον κ. Φαρμάκη, με ενημέρωσε ότι η εταιρεία στα πλαίσια άλλων υποχρεώσεών της θα προχωρούσε σε δειγματοληψίες και θα βόλευε να παρευρίσκονται και δικοί μας παρατηρητές για συλλογή δειγμάτων. Έπρεπε όμως αυτό να αποφασιστεί και να γίνει εντός 48ώρου! Του δήλωσα πως θεωρώ ασφυκτικά στενά τα χρονικά περιθώρια και πως σε τελική ανάλυση θα έπρεπε να μιλήσει με την άτυπη Συντονιστική Επιτροπή ενεργών πολιτών, πράγμα που δήλωσε πως θα κάνει. Του υπενθύμισα δε πως δική μου πρόταση και θέση είναι οι δειγματοληψίες, οι μετρήσεις και η τελική μελέτη – γνωμοδότηση να γίνουν από το Ι.Γ.Μ.Ε. Του έδωσα μάλιστα και σχετικό τηλέφωνο επικοινωνίας. Από εκεί κι έπειτα…ουδέν νεώτερον!

Θέλω για μία ακόμη φορά να τονίσω ότι για εμάς το θέμα δεν έχει λήξει! Παραμένει ανοιχτό, όσο παραμένει ανοιχτή και η «πόρτα» στο συγκεκριμένο απόβλητο, μέσω της τροποποίησης της Μ.Π.Ε. του λατομείου. Η παράταξή μας διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά της να ενημερώνεται και να ενημερώνει και θα προβεί σε όποια πρωτοβουλία κριθεί απαραίτητη για την έγκυρη ενημέρωση, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, των συνδημοτών μας.

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου