Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΟΛΥΜΠΟΣ - Μήνυμα ειρήνης από τα 2.918 μέτρα

Από το ΕΘΝΟΣ:
Σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής απέτισαν φόρο τιμής στους Αγώνες διοργανώνοντας τη δική τους τελετή έναρξης. Ανέβηκαν έως τον Μύτικα, ύψωσαν τις σημαίες και προχώρησαν σε αθλητικές επιδείξεις

Μήνυμα ειρήνης από τα 2.918 μέτρα
Στην «κατοικία των θεών», σε υψόμετρο 2.918 μέτρων, ανεμίζουν από την περασμένη Παρασκευή η σημαίες των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Μέλη του συλλόγου Φίλοι του Ολύμπου, του Χιονοδρομικού Ομίλου Ελασσόνας και κάτοικοι της περιοχής τις ύψωσαν στον Μύτικα του Ολύμπου, την ψηλότερη κορυφή της χώρας, στέλνοντας από εκεί τα μηνύματα της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της εκεχειρίας και του καλού αγώνα («ευ αγωνίζεσθαι») στους στίβους της καθημερινής ζωής, με αφορμή τους 30ούς σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκίνησαν στο Λονδίνο.

Οι περίπου 100 άνθρωποι που βρέθηκαν στη θέση «Χρηστάκης» του Ολύμπου, στα 2.430 μέτρα, και οι 40 απ' αυτούς που συνέχισαν στην απαιτητική και επικίνδυνη διαδρομή ως τον Μύτικα συμμετείχαν σε μια σχεδόν μυσταγωγική τελετή, μέσα στη σιωπηλή ερημιά των επιβλητικών βράχων, που οι ίδιοι αποκαλούν τη δική τους Ακρόπολη.

Πέντε νέοι από την Ελασσόνα, αθλητές του Χιονοδρομικού Ομίλου, συμβολίζοντας ο καθένας μία από τις πέντε ηπείρους, σκαρφάλωσαν πρώτοι τα τελευταία μέτρα μέχρι την ψηλότερη κορυφή. Εστησαν εκεί τις τρεις σημαίες, απελευθέρωσαν ένα περιστέρι και άνοιξαν το πανό της εκδήλωσης, με το σύνθημα «Ολυμπος 2012, Ευ Αγωνίζεσθαι», «Ιερή Εκεχειρία». Κατεβαίνοντας στον χώρο των εκδηλώσεων, οι πέντε νέοι στεφανώθηκαν με κλαδιά ελιάς.

«Είναι η δεύτερη φορά που το κάνουμε, μετά το 2008 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Είναι ένας φόρος τιμής στο ιερό βουνό της αρχαιότητας, τον ονοματοδότη των Ολυμπιακών Αγώνων, την κατοικία των θεών, στο όνομα των οποίων γίνονταν οι αγώνες», είπε στο «Εθνος» το μέλος των Φίλων του Ολύμπου, Ζήσης Πάσχος, και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν πέρασε από εκεί η Ολυμπιακή Φλόγα.
Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια μυσταγωγική τελετή. Παράλληλα έγινε επίδειξη αρχαίας ελληνορωμαϊκής πάλης και στους αθλητές δόθηκαν στεφάνια ελιάς
Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια μυσταγωγική τελετή. Παράλληλα έγινε επίδειξη αρχαίας ελληνορωμαϊκής πάλης και στους αθλητές δόθηκαν στεφάνια ελιάς

Επικινδυνότητα
Η διαδρομή από τον «Χρηστάκη» ως το Μύτικα είναι σχετικά σύντομη (διάρκειας δύο ωρών), αλλά ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη για όποιον δεν γνωρίζει το «βουνό των θεών». Στη θέση «Κακόσκαλα», οι ορειβάτες χρειάστηκε να περάσουν από ένα μονοπάτι, έχοντας δίπλα τους γκρεμό 700 μέτρων, που μοιάζει να κόπηκε κάθετα με ξυράφι, ενώ στα τελευταία μέτρα του Μύτικα σκαρφάλωσαν με τα τέσσερα. Μαζί τους είχαν μέλη διασωστικής ομάδας για κάθε ενδεχόμενο.

Μετά τους πέντε αθλητές, το τόλμησαν κι άλλα μέλη της αποστολής, βιώνοντας τη μοναδική εμπειρία να πατά κανείς στο ψηλότερο «μπαλκόνι» της χώρας με την απερίγραπτη θέα. Μαζί τους και ένας ριψοκίνδυνος ποδηλάτης, ο Βαλκανιονίκης Στέφανος Γκατζιούρας, ο οποίος ανέβηκε ως εκεί κρατώντας στον ώμο το ποδήλατό του και κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα, κατεβαίνοντας με δεξιοτεχνία τις πλαγιές του Ολύμπου.
Στα 2.918 μέτρα υψώθηκαν οι σημαίες των Αγώνων, της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας
Στα 2.918 μέτρα υψώθηκαν οι σημαίες των Αγώνων, της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας


Εκδηλώσεις
Εκθεση βιβλίου και φωτογραφίας

Στη βάση της εκδήλωσης στήθηκε έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας με θέμα τον Ολυμπο, με τις 132 κορυφές, τα δεκάδες σπήλαια και βάραθρα, τα 1.700 είδη φυτών, τα 182 είδη πανίδας και τα 750 τοπωνυμία.

Εγινε επίδειξη αρχαίας ελληνορωμαϊκής πάλης από αθλητές του συλλόγου «Παλαίστρα» Ελασσόνας, απαγγελία ποιημάτων, ομιλία του φιλόλογου κ. Βασ. Ζαρζώνη για τα μηνύματα της εκδήλωσης, επικεντρώνοντας σε αυτό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που τόσο ουτοπικό και ξένο ακούγεται στα αυτιά κάποιων, στη σύγχρονη εποχή των πολεμικών συγκρούσεων.

Σύμβολα
«Υψώνοντας σήμερα τα σύμβολα του αθάνατου ελληνικού πνεύματος, του ωραίου, του μεγάλου, του αγαθού, υψώνουμε και μια ελπίδα για το τέλος της βαρβαρότητας, που σήμερα κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Βαρβαρότητα που δυστυχώς δεν διακόπτεται με καμία ιερά εκεχειρία, σκορπίζοντας τον θάνατο και τον πόνο, σε αδυνάτους, φτωχούς, αθώους», επεσήμανε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου