Της Δήμητρας Καδδά
Μετά τη διαβεβαίωση των 6 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για την «πλήρη εθελοντική αποδοχή» της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου, η οποία επιτεύχθηκε χθες το βράδυ -σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών- το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για το PSI μεταφέρεται στο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων.
Χθες, οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν στον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο ότι θα εισηγηθούν σχετικά σήμερα και αύριο στα διοικητικά τους συμβούλια. Έτσι φέρεται ότι έληξε και το ζήτημα που είχε προκύψει με την εξαίρεση από το «κούρεμα» ομολόγων 3 ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΕΑΣ, ΟΑΣΑ) αξίας 6,9 δισ. ευρώ που κατείχαν ελληνικές τράπεζες.
Το ζήτημα είχε προκαλέσει σύμφωνα με πληροφορίες αναστάτωση μεταξύ των τραπεζιτών, αλλά είχε οδηγήσει και από πλευράς υπουργείου σε απειλή για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αν δεν υπάρξει εθελοντική συμμετοχή.
Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη
συνολική συμμετοχή στο PSI+ με τις πληροφορίες από τραπεζικές πηγές που διακινήθηκαν στα διεθνή δίκτυα να κάνουν λόγο για ποσοστό 75% - 80%. Αν το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο του 90% τότε θα γίνει χρήση των ρήτρων συλλογικής δράσης.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί συμμετοχή άνω του 75% επί του συνόλου των 206 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορούν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Σημειώνεται ότι ομόλογα αξίας περίπου 177 δισ. ευρώ διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.
Τραπεζικοί κύκλοι συνεχίζουν πάντως να επιμένουν ότι το αποτέλεσμα δεν θα φανεί πριν από το βράδυ της Πέμπτης.
Η κυβέρνηση με διαδοχικές δηλώσεις στελεχών της συνέχισε χθες να δηλώνει αισιόδοξη για ένα εγχείρημα (το οποίο κοινοτικές πηγές συνεχίζουν να θεωρούν πολύ φιλόδοξο) αλλά και να κορυφώνει τις πιέσεις. Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στην αγγλική γλώσσα, για την παρουσίαση του PSI από τον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ στην Γερμανία. Αναφέρεται ότι ο κος Π. Χριστοδούλου δήλωσε πως «αν το PSI δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο επίσημος τομέας δεν θα χρηματοδοτήσει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και η χώρα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της με διαφορετικούς όρους”.
Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η προθεσμία λήγει την Πέμπτη στις 10.00 μμ και είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να επεκτείνει, επαναεκκινήσει ή να τερματίσει την πρόσκληση. Το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας αποδοχής των όρων της πρόσκλησης πάντως απέρριψε χθες κατηγορηματικά τόσο ο ίδιος ο κος Χριστοδούλου, όσο και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Άλλωστε, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών για το θέμα, ενώ στις 12 και 13 Μαρτίου συνεδριάζει και επισήμως για το νέο Μνημόνιο και τη δόση. Το ΔΝΤ από την άλλη πλευρά φέρεται να ανέβαλε για 2 ημέρες, για τις 15 Μαρτίου, την δική του συνεδρίαση.
Το ζήτημα είναι ότι στις 20 Μαρτίου λήγει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου ανήκει στην ΕΚΤ και θα πρέπει να αποπληρωθεί. Δεν έχει ακόμη ληφθεί η απόφαση ούτε για το πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση ούτε για το ύψος που αυτή θα έχει, με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη να αναφέρει χθες σε εκπομπή του Mega το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί ποσό πριν από τις εκλογές...
Αντιδράσεις συνεχίζουν να υπάρχουν από ασφαλιστικά ταμεία. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα των μικροεπενδυτών το οποίο θα λυθεί αργότερα, όπως επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής. Ανέφερε ότι τώρα, για νομικούς λόγους πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όλα τα ομόλογα και μετά «θα γίνει μια προσπάθεια για όσους είχαν βάλει τις αποταμιεύσεις τους».
Πέραν των 6 ελληνικών τραπεζών, την πρόταση σύμφωνα με ανακοίνωση του IIF έχουν αποδεχθεί τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής επιτροπής: Allianz, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Greylock Capital Management, ING Bank και Intesa San Paolo.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου